Makarska u jazz tonovima: Drugi dan festivala donio radionice za gitariste i basiste, a navečer odličan koncert fusion kvarteta

Koncertom na Mletačkoj česmi jučer je okončan drugi dan Makarska jazz festivala, koji već u svom prvom izdanju pokazuje kako njegovi organizatori uistinu misle ozbiljno. Pred velikim brojem posjetitelja tako su, pod imenom Jazz fusion banda, na pozornici na Kačićevu trgu nastupili Dražen Bogdanović (saksofon), Ante Gelo (gitara), Ante Jurinović (bas gitara), Jan Ivelić (bubnjevi), a publici se  predstavila i Klaudija Vuković koja je u dijelu sinoćnjeg koncerta preuzela mikrofon i zajedno s bendom izvela nekolicinu žanrovskih standarda. Dok je sam koncert bio vrhunac jučerašnjih događanja, treba napomenuti da su gosti festivala tijekom dana održali i prve radionice na kojima se okupilo i mlađih, ali i iskusnijih glazbenika. Ante Gelo tako je u jutarnjim satima svoju ‘Malu jazz manufakturu’ doveo u prostorije Glazbene škole Makarska, da bi u popodnevnim satima Ante Jurinović, jedan od najpoznatijih hrvatskih basista mlađe generacije, u istom prostoru održao radionicu sa zaljubljenicima u ovaj (uglavnom) četverožičani instrument. Dok je publika već iskazala zadovoljstvo samom posjetom i reakcijom na dosadašnja događanja u okviru Jazz festivala, zadovoljstvo nije krio ni Ante Gelo, glasoviti jazz gitarist, s kojim smo popričali o dosadašnjim dojmovima i daljnjoj perspektivi prvog Jazz festivala u Podbiokovlju.

- Siguran sam da ovaj projekt može ići samo naprijed. Prije svega jer je gonjen velikim entuzijazmom što je obično najvažniji preduvjet za dobre stvari, a drugo je što trenutno u regiji mklj_jazz_radionica310814_004nema ništa slično ovakvom događanju u Makarskoj. U svakom slučaju, ovaj festival ima potencijal da omogućuje odličan trodnevni program i da se već u drugom izdanju digne za još stepenicu iznad. Po mojem mišljenju, korak naprijed bi bio i dodatan ili drugačiji prostor za sviranje koji bi pomogao filtriranju publike, kao što je prostor Ljetnog kina, dok bi Mletačka česma u tom slučaju bila izvrsna za razna ‘after’ događanja. U svakom sam slučaju sretan i reakcijama ljudi na nastupe, na radionice, tako da vjerujem da ovaj festival neće ostati samo na ovom prvom izdanju, ispričao nam je Ante Gelo. Treći dan Makarska jazz festivala nastavlja se u jednakom ritmu – u jutarnjim satima radionicu bubnjeva održava Michael Keul, a u 21:30 sati na Mletačkoj česmi nastupa Swinging Jazz Standard Band – Helmut Kagerer, Albert Josipović, Manfred Hartlieb, Michael Keul, uz goste Habibu Meanz’dear i Stipana Popovića.

 

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh