Kamene vile s bazenima za turiste

Pravi graditeljski melem za oči  u Požarima, tamo gdje se Biokovo sneno kroz maslinike spušta prema morskome žalu nikle sasvim nove četiri kamene kuće slične ognjištima naših djedova, ali  sa suvremenom opremom.  Kuće od kamena, oko njih bruji na sve strane, dovršava se  uređenje okoliša… Što li je ovo, tko to danas još uvijek ima smisla za mjeru, lijepo i tradiciju, nije li ovo prekrasno, je li na prodaju ili će,  Bogu hvala, konačno i ovako ubuduće graditi u ponudi naših smještajnih kapaciteta?

Ova pitanja propituju  oni koji su slučajno šećući iz  džungle stambenog naselja Zelenka, gdje su zgrade sazidane gotovo jedna na drugoj, prema Velikom Brdu „naletjeli“ na sasvim drugačiji prizor. Gradi se, ali nešto posebno. Vidjeli smo po starim makarskim  zaseocima kako su obnovljena stara ognjišta u autohtonom stilu,  ali na moderan način i s modernijim  komforom. No, još u Makarskoj nismo  naišli kao u Požarima na  sasvim novu gradnju, tradicionalnu – onako izvorno kako su gradili naši djedovi. Istina, mnoge stvari su nadopunjene kao što su bazeni ispred kamenih vila te suvremeni uređaji takozvanih „pametnih“ kuća za  toplifikaciju i hlađenje kuća, dok sam štih gradnje kao i materijal koji je upotrijebljen  odaje tradicijom. Svaka kuća ima podrum,prizemlje i kat te je predviđena za smještaj šest do osam ljudi. Takav smještaj  traže svjetski nomadi na najzahtjevnijim turističkim tržištima. Iz tih razloga zanimalo nas je jesu li  kuće namjenjene  turizmu ili su pak za stanovanje, možda prodaju?

-Sve četiri kuće grade se isključivo za turizam, odnosno iznajmljivanje. Želio sam za svoju djecu, za obitelj napraviti nešto posebno. I evo izgradili smo  četiri gotovo identične kuće. Ispred svake je bazen i svaka ima parking, terase sa kamenim zidovima.

Ne radi se ovdje o obnovi starih ognjišta nego sasvim novoj gradnji u tradicijskom izgledu  kuća naših djedova. Istina  dodani su bazeni, sustav pametnih kuća, klimatizacija i sve ono što su zahtjevi suvremenog doba.

Ovo je čisto obiteljski biznis. Imam troje djece i za svako je po jedna. Ideja je moja i moje supruge. Kupili smo zemljište i  unatoč velikoj ekspanziji gradnje stanova za tržište mi smo se odlučili napraviti nešto sasvim drugačije i to isključivo za iznajmljivanje turistima, ali nešto kvalitetno, posebno. Kuće jesu izgrađene i dosta je posla urađeno, ali ima još puno toga za dovršuiti a poslije nadam se neće biti problem to puniti. Nadam se dobroj suradnji s nekom  kvalitetnom turističkom agencijom, ponavljam tražim uistinu kvalitetnu turističku agenciju koja će ovu kvalitetnu ponudu znati valorizirati na turističkom tržištu, kaže Damir Srzić, ponosni graditelj ovih ekstra turistički kapaciteta koji će u turističku ponudu Makarske unijeti sasvim novu dimenzuiju. Premda je  završio upravno pravo i nema veze s arhitekturom Damir i te kako ima profinjeno oko,  osjećaj za tradiciju te je za svoju ideju odabrao kaže izvrsne realizatore. Izvođač je tvrtka Proing iz Makarske. Najbolji meštri na ovoj građevini s puno umijeća  rade sve detalje. Pomaže im i nadgleda sve sam vlasnik Damir Srzić. Sve budno prati i njegov najstariji sin Marko. Iako  završava pravo, sa zanimanjem prati oca i na radilištu. O cijeni ovih iznimnih kuća vlasnik  ne želi niti načelno govoriti. Veli kako još nije ništa zbrajao, a sve se gradi,  naravno, velikim kreditima.

To što Damir Srzić gradi uistinu nešto lijepo, kvalitetno  i vrijedno i za ukupnu gradsku turističku ponudu ne znači  da je dobio bilo kakve poticaje turističkih ili urbanističkih resora.

-Nikakve poticaje nemam,  samo najnormalniji krediti, ne čak ni turistički,ali ja sam tako htio. Nadam se da će Grad konačno asfaltirati cestu jer sam komunalni doprinos uredno platio, a asfalta još nema. Istina, nema još ni vode, ničeg, ali mislim da će to uskoro napraviti – kaže Damir Srzić otkrivajući  kako ipak neće sve moći dovršiti za sezonu koja već počinje. Ali ipak sada već poziva kvalitetne TA da se dogovaraju o  iznajmljivanju ovih vrijednih i posebnih kapaciteta.

Kamene kuće i to četiri zajedno. Sasvim nove iznikle na ledini. Zidane u bračkom kamenu, plijene pozornost u gomili  betonskih često krajnje neuglednih građevina za stanovanje. U unutrašnjosti  njihovoj također se vodi računa o svakom detalju. Zidovi su kameni, kamini sazidani u starovinskom štihu, grede drvene na stropovima, male kužine u kantunima. Ima tu dosta toga još za raditi, stoga nismo fotografirali unutrašnjost. Ali, ono što je već gotovo  plijeni ljepotom, sljubljenošću materijala, funkcionalnošću, komforom i prirodnim okruženjem. Naravno, ovdje prije svega mislimo na okoliš samih kuća, predio Požara gdje se izgrađene, ali ne i na susjedne glomazne betonske objekte, najčešće rađene za tržište.

  • piše i snimila Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh