U Hrvatskoj Makarska bila domaćin obilježavanja međunarodnog Dana rendžera

Hrvatska udruga nadzornika i čuvara prirode u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Biokovo i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode izabrala je Makarsku za obilježavanje Međunarodnog dana rendžera 31. srpnja.

Branko Štivić, predsjednik Udruge koja u Hrvatskoj od 150 okuplja 40 članova, ovom prigodom bio je u Makarskoj, na Hrpini, gdje je prezentiran rad nadzornika i čuvara prirode te prikazan dokumentarni film sniman po cijelom svijetu.

-Osnovni smisao je upozoriti na opasnosti bavljenja ovim poslom, jer u svijetu je u samo godinu dana smrtno stradalo 67 rendžera u zaštiti prirode. Želimo ovo zanimanje podići na višu razinu, a ujedno kroz našu Udrugu omogućujemo članovima edukaciju jer smo dio međunarodne asocijacije IRF u kojoj je još 49 zemalja – ističe Štivić, koji će ove godine u Tanzaniji na svjetskom skupu predstavljati hrvatske rendžere. Inače je član Upravnog vijeća JU PP Biokovo, i iskreno kaže kako mu je Biokovo magična planina zbog svog kontrasta, od mora do vrha Sv. Jure.

Već 11 godina u Parku prirode Biokovo, najprije kao nadzornik, a posljednjih sedam kao glavni nadzornik, Stipe Srzić slaže se da posao nije lak koliko god se svima činio atraktivan.

Valja svakodnevno kontrolirati 200 km² prostora, a u tome mu pomažu dva nadzornika, a ljeti dobiju pojačanje kroz još dvojicu. Dakle, od proljeća do jeseni, kad su najbolji uvjeti za obilazak Biokova, a mahom je riječ o turistima, radi se na kontroli ulazaka te ceste kojom prolaze od Dubaca do Klokuna, Zagvozda. U zimskim mjesecima posao je više uredski, i težište je na planiranju. K tome, u suradnji s tehničkom službom rade na održavanju infrastrukture u prostoru.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh