Biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u razvoju destinacije: Projekt izradila i aplicirala Ministarstvu razvoja turizma Javna ustanova PP Biokovo

Biciklističke staze Makarske rivijere i Parka prirode Biokovo u razvoju destinacije: Projekt izradila i aplicirala Ministarstvu razvoja turizma Javna ustanova PP Biokovo
Duga biciklistička staza u Podbiokovlju od Brela do Gradca najvažniji je projekt planiran za sljedeću godinu koji su podržale turističke zajednice Makarske rivijere.

Cjelovitom stazom dobili bi novu vrstu ponude za veliki broj ljubitelja biciklizma kojih je svakim danom sve više. Sve će iscrtane staze biti na internetu dostupne, a tiskat će se karta područja s ucrtanim biciklističkim stazama. Biciklistička staza je u konačnici trasirani put za jedan novi proizvod, koji će svakako obogatiti turističku i sportsko- rekreativnu ponudu grada i cijele ove destinacije te znatno utjecati i na produljenje sezone, ističu turistički djelatnici.

Projekt pod nazivom „Biciklističke staze Makarske rivijere i PP Biokovo u strategiji razvoja destinacije“ je urađen i prijavljen na Fond Ministarstva turizma koji je bio otvoren do kraja  listopada. Nositeljica projekta je Ana Glučina, viša suradnica Javne ustanove Park prirode Biokovo od koje doznajemo kako je ukupna bruto vrijednost projekta 593.000 kn, od čega Ministarstvo pokriva 80% posto njegove neto vrijednosti. Projektni partneri sufinanciraju 20 % ukupne vrijednosti, a to su turističke zajednice Makarske rivijere. Sada je na redu Ministarstvo čije se čeka očitovanje.

 I sanacija dijela staze Cvitačka-Ramova

-Među projektnim aktivnostima su već na tim definiranim biciklističkim rutama obilježavanja tih staza. Pri obilježavanju su se koristila dva pravilnika. Područja koja su u zaštićenoj zoni određena su Pravilnikom resornog Ministarstva zaštite okoliša koje je odredilo točno smjernice signalizacije i obilježavanja područja zaštićene zone. Za područja koja ne ulaze u zaštićenu zonu, korišten je Pravilnik donesen od Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije i županijske Turističke zajednice u suradnji s Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama- kaže Ana Glučina.

-Dok je Javna ustanova Park prirode Biokovo nositelj projekta, partneri su dali svoje izjave da će administrativno pripomoći pripreme projekta.Verificirali su dio koji se odnosi na njih kao što je opis staze. Kulturno- povijesna baština je također obuhvaćena opisom. Obuhvaćena je kao jedna od projektnih aktivnosti i sanacija dijela staze na predjelu Ramova-Cvitačka i to ulazi u jednu biciklističku rutu Makarska-Baška Voda –Brela- kaže Nenad Bekavac, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo.

Inicijativa Biciklističkog kluba Makarska

-Ovaj hvalevrijedan projekt pokrenuli smo na inicijativu makarskog Biciklističkog kluba, jer smo prihvatili njihovu inicijativu i mogli smo lakše aplicirati prema Ministarstvu turizma. Procijenili smo da PP Biokovo bude taj koji će sve skupa koordinirati i biti katalizator prostora što je bolje nego pojedinačno. Zato smo projekt koji smo izradili, prezentirali kao ideju svim turističkim zajednicama Makarske rivijere i pozvali ih da budu partneri. Na temelju toga pokrenuli smo projekt koji objedinjava postojeće ceste i šumske putove. Ono što se sada na anarhičan način koristi i za biciklizam, može se osmisliti i urediti! Povezane su staze i u cjelini su duge gotovo 250 km. To je duljina svih biciklističkih staza počevši od Brela do Drvenika i Gradca. Te staze mogu biti autonomne same za sebe, a povezane su u jednu cjelinu, kao što je staza do vrha Sv. Jure. Nisu potrebna velika ulaganja, ali je potrebno zajednički interpretirati i prezentirati projekt. U razradi ideje snimljen je teren i osmišljena je njihova interpretacija sa županijskom Turističkom zajednicom i Biciklističkim savezom Splitsko- dalmatinske županije.

Turističke zajednice Makarskog primorja partneri

-Nakon mjesec dana ponovno smo sazvali turističke zajednice i tražili da budu partneri u projektu. Znači, Park prirode Biokovo je nositelj projekta, a partneri koji će osigurati i dijelom sufinancirati projekt su turističke zajednice: Brela, Makarska,Tučepi, Podgora, Živogošće, Drvenik i Gradac. Sve turističke zajednice su potpisale izjave o partnerstvu. Baška Voda se nije uključila u taj projekt jer je smatrala da to nije u njihovoj programskoj djelatnosti za sljedeću godinu. No, ništa se na terenu ne preskače. Prva biciklistička staza se zove Brela- Baška Voda-Makarska.

Projektom je predviđena izrada jednog videa koji bi bio promotivni DVD Makarske rivijere i Parka prirode. Pored toga što su partneri turističke zajednice, uključili smo još preko 20 suradnika čija je uloga da pomognu stručnim znanjem. Partneri su prije svega turističke zajednice i Biciklistički savez Splitsko- dalmatinske županije. Uključeni su svi veliki i mali hoteli koji će distribuirati te materijale i eventualno se baviti biciklistima kao svojim gostima i raditi promociju biciklističkih staza kao novoga projekta koji objedinjava Makarsko primorje i Park prirode Biokovo. Sada smo to aplicirali prema Fondu za turizam.

Biciklom i šetnjom kroz kulturno- povijesnu baštinu Podbiokovlja

-Namjera nam je pokrenuti ovaj projekt da bi on na koncu objedinio i sjevernu stazu Biokova. Znači, preko Biokova bi u drugoj fazi spojili biciklističkim stazama Vrgorac-Zagvozd i Šestanovac. Nadalje, biciklističke staze treba prezentirati kao tematske staze da one služe i za pješačke staze i prezentaciju prirodne kulturne baštine. Zato smo uključili Gradski muzej Makarska na čelu s ravnateljem Marinkom Tomasevićem. Na stazama će biti interpretirana kulturna baština. Dakle, onaj tko se vozi biciklom može stati i pročitati gdje se nalazi i što tu ima.Važno je da je složen ovaj projekt i da prezentira Makarsku rivijeru kao cjelinu. Kada sredstva budu odobrena, otvorit će se aktivnosti uređenja staza koja su istina uglavnom uređene, ali će se označiti, a zatim predstoji izrada videa, promocija, izrada biciklističkih mapa u 45 000 primjeraka koje će dijeliti suradnici u projektu, hoteli, turističke zajednice… Ako sredstva budu odobrena do kraja godine, obavit će se i dio radova na uređenju staze između Krvavice i Cvitačke, sve ostalo će biti odrađeno i promocija na sajmovima se očekuje u svibnju- zadovoljno će Nenad Bekavac, ponosan na urađeni projekt Javne ustanove PP Biokovo.

Dio Mediteranske biciklističke rute

Ana Glučina, viša stručna suradnica u Parku prirode Biokovo, nositeljica izrade projekta ističe kako se radi o jedinstvenoj stazi koja povezuje sve postojeće koje su ucrtane kao odvojene, a kako bi se stvorila jedna cijela kružna ruta. Ucrtane su zasebno i čine neprekidni lanac unutar jedne rute Makarske rivijere. To je ujedno određeno i njihovim Pravilnikom koji se nadovezuje na razvoj ciklo- turizma unutar Europske unije, a po kojem bi u konačnici ušle u jednu EuroVelo rutu (kao dio Mediteranske rute) koju su definirale, unutar zemalja, same članice Europske unije.

Piše i foto Janja Glučina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh