Tonći Bilić, predsjednik makarskog SDP-a na Izvještajno-tematskoj konvenciji: Za gradske projekte osigurali smo 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Tonći Bilić, predsjednik makarskog SDP-a na Izvještajno-tematskoj konvenciji: Za gradske projekte osigurali smo 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava
-U proteklih nešto više od godinu dana donosili smo odluke koje nisu bile bitne samo za makarski SDP već i naš grad. Iako smo se suočili s nizom problema odmah na početku mandata, koji obnašamo u koaliciji s makarskim HNS-om te partnerima u Gradskom vijeću, uspješno smo ih riješili, kako probleme oko stanova POS-a tako i zbrinjavanje otpada. Odmah smo prionuli realizaciji zacrtanih projekata. Zatražena je i dobivena lokacijska dozvola za Kuću Sunca, pripremamo dokumentaciju za izgradnju vrtića na Zelenki i Istoku, kreće drugu fazu izgradnje oborinske kanalizacije na Zelenki, i još puno drugih projekata koje smo najavili- istaknuo je na Izvještajno-tematskoj konvenciji makarskog SDP – a u hotelu Park Tonći Bilić, predsjednik GO SDP-a Makarske, a kojoj je bilo nazočno 115 članova. Istaknuo je zadovoljstvo provedenim izborima za  mjesne odbore, a koja su potvrdila, kako je naglasio, da građani cijene ono što radi SDP. Sa zadovoljstvom je naglasio kvalitetan rad Gradske uprave, a to je potkrijepio činjenicom da je Grad za različite projekte na natječajima ministarstava indirektno preko fondova EU dobio 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava.Na političkom planu Bilić je pohvalio aktivnost Foruma žena SDP-a te Mladih SDP-a.

-Pred događanjima u Gradskoj upravi koja su bila zadnjih dana nećemo zatvarati oči. Riječ je o tome da, bez obzira tko bio na vlasti, neki pojedinci i grupe uvijek sebi daju za pravo stvarati afere jer im je to duhovna hrana. Dogradonačelnica ima moju punu potporu i uvjeren sam da ćemo, nakon svega, dobiti satisfakciju- istaknuo je Tonći Bilić.

Tijekom rasprave o Izvješću Lenjin Puharić je iznio mišljenje kako oko nemilih događaja u Gradskoj upravi stoji makarski HDZ.

 

 

Ministar Tihomir Jakovina: Potrebni su nam OPG-i, ali s educiranim poljoprivrednicima

 

Gost konvencije bio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, prenijevši pozdrave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. –U ove tri godine mandata u Ministarstvu smo puno vremena utrošili na pripremu zakona za ulazak u EU. Možemo se pohvaliti zemljišnom reformom, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, novim sustavom poticaja poljoprivrednicima. Mi godišnje iz EU fondova povlačimo 330 milijuna eura, ali nema ništa bez međusobnog udruživanja poljoprivrednika, kao i ribara, kako bi osmislili projekte i dobili novac iz EU- naglasio je Jakovina. Dodao je kako je u Hrvatskoj registrirano 200 tisuća OPG-a, međutim, 96 posto ih privređuje na iskustven način, svega 2 posto su ona u kojima rade osobe stručne za poljoprivredu. Stoga je pred Ministarstvom puno posla oko organiziranja edukacije i uvođenja u rad novih tehnologija koje će pomoći kvaliteti privređivanja u OPG-ima- kazao je ministar Jakovina, kojemu je Poljska uzor, kako imati kvalitetnu proizvodnju i povući sredstva iz EU fondova. –Kod nas je u Ministarstvu 1000 zaposlenih, a zemlja smo s 4 milijuna stanovnika. Poljaka je 40 milijuna, a u Ministarstvu je 2 tisuće zaposlenih, dakle i po pitanju smanjenja administracije čeka nas puno posla- zaključio je Tihomir Jakovina.

Skup je pozdravio i Darko Parić, koordinator SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore u 10. izbornoj jedinici. –Čim izaberemo ‘starog’ predsjednika na skorim predsjedničkim izborima, moramo skupiti redove za slavlje na parlamentarnim izborima- poručio je Parić, prenijevši pozdrave Arsena Bauka i Ive Baldasara. Ispred makarskog HSU-a rad Izvještajno-tematske konvencije je pozdravio predsjednik ogranka Milan Grbavac.

Svoje obraćanje skupu Zlatko Lalić, predsjednik makarskog HNS-a, je ‘začinio’ darujući granu mandarine, a potom istaknuo zadovoljstvo što će,  na temelju novog zakona, Grad gospodariti plažom i općim dobrom, a što je do sada bilo u nadležnosti Županije i Hrvatskih šuma. Time će se povećati prihodi Grada, a time i sredstva potrebna za realizaciju projekata, ustvrdio je Lalić.

 

 

Piše Jasna Morović               Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh