Vukovi haraju na sjeverozapadnoj strani Biokova

Vukovi su velika opasnost za biokovske  stočare  Ne prođe tjedan dana da od njihovih koljačkih zubi ne stradaju konji, telići, krave, mazge, magarci, te osobito koze i ovce. Ovogodišnja saharska vrućina i glad natjerale su zvijeri u bjesomučnu potragu za hranom i vodom. Petnaestak njih, podijeljenih u nekoliko čopora, potpuno su okupirali biokovske uzvisine i svakodnevno (obično u sumrak) silaze s planine prema Cetini u potrazi za hranom i vodom. Nema staze i oputine na kojoj nema vučjih tragova.

Posljednjih dana vukovi su nekoliko puta priredili pokolj Rozariju Ivancu koji Zabrdom u blizini vojne baze Kuk 0  u Gornjim Brelima uzgaja stoku. Posljednji bik napadnut je u subotu pedesetak metara od staje oko 20 sati i samo zahvaljujući čobanima koji su bili u blizini i koji su primjetili uznemirenost i riku ostalih bikova do veće štete nije došlo. Zahvaljujući veterinaru Kreši Arapoviću grlo će najvjerojatnije preživjeti jer mu je vuk samac prije nego što su intervenirali čobani oštetio samo spolne organe.

„Prošle zime kad je bio led vukovi su jednom juncu, bio je čopor, kožu sa trbuha oparali, koža mu je visjela, sve su mu živo iskidali i nije preživio. Nekidan mi je nastradalo dvoje teladi, dvije koze i jedan junac. Prošle godine bika sam na sajmu u Zadvarju platio 9 tisuća kuna, vukovi su ga  raskasapili, prijavio sam štetu i platili su mi samo 4 tisuće kuna. To me vrijeđa i boli! Zašto nešto ne poduzmu na smanjenju broja vukova? Nastave li vukovi ovako  nesmetano haračiti, turistima ćemo odskora, umjesto domaće janjetine, teletine i kozletine, nuditi vučje meso, a vučiće izvoziti“ – rekao nam je ogorčeno Rozarijo Ivanac.

  • Snimio i piše Milan Babić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh