Makarska proslavila blagdan sv. Klementa: Nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio misno slavlje i procesiju

Makarska proslavila blagdan sv. Klementa: Nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio misno slavlje i procesiju
Blagdan svetog Klementa, zaštitnika grada, proslavljen je u prepunoj  crkvi sv. Marka u Makarskoj. Središnje misno slavlje uz sudjelovanje većeg broja svećenika na sam blagdan 21. i procesiju Kačićevim trgom, u kojoj su nošene relikvije i kip sveca mučenika, uz sudjelovanje više svećenika, predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u svojoj propovijedi je naglasio kako su sveci mučenici, poput sv. Klementa, bez straha, iskreno, otvorenog srca prema Bogu, svjedočili svoju vjeru i hrabro izgovarali svoje ime – kršćanin. Poručio je kako se i mi trebamo propitati tko smo, kako nam je ime? Navodeći primjere svetaca mučenika u rimskim katakombama koji su hrabro svjedočili svoje ime – kršćanin, nadbiskup je naglasio kako svojim životima trebamo biti uzori kao što su to sveci nama.

Relikvije u crkvi sv. Marka od početka 18. stoljeća

Podsjetio je nadbiskup Barišić kako su kosti sveca mučenika iz rimskih katakombi donesene u Makarsku gdje ih je na gradskoj rivi dočekao biskup Bjanković. Ovdje je svetac mučenik dobio ime Klement i od tada ga Makarska štuje kao svojeg zaštitnika, a nekada i zaštitnika biskupije.

Proslava ovog sveca, koji se štuje od 1725., otpočela je trodnevnim pobožnostima 18. studenoga. Tradicionalno, večer uoči blagdana u crkvi sv. Marka upriličeno je otvaranje rake u kojoj se čuvaju relikvije zaštitnika grada, a ključeve svečeva groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, te predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem.

Himna sv. Klementu u čast

Uz brojne vjernike, svećenike, redovnike i redovnice koji su sudjelovali u svetoj misi na blagdan svetog Klementa, nadbiskup je pozdravio predstavnike grada, a bili su dogradonačelnik Miro Družianić i Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti.

Svima, a posebice svećenicima Makarskog dekanata, gostima sa strane na čelu s makarskim kanonicima don Stanku i don Stipi, Župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću, Župnom zboru sv. Marka i svima koji su tijekom trodnevlja uveličali zaštitnika grada, zahvalio je mons. Pavao Banić, župnik makarske Župe sv. Marka. Posebno je istaknuo kako je ove godine proslava blagdana svetoga Klementa mučenika obogaćena uspomenom na mučeništvo oca Petra Perice.

Nakon blagoslova nadbiskupa, relikvije sveca mučenika izložene su vjernicima na cjelivanje.

Svečano misno slavlje uveličao je Župni zbor pod vodstvom časne sestre Gracije Akmažić, uz kojeg su vjernici pjevali i himnu sv. Klementu.

 

Piše Janja Glučina Foto Ivor

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh