Gradsko vijeće Makarske nakon više od osam godina ponovno u vijećnici: Vijećnici oporbe napustili sjednicu

Gradsko vijeće Makarske nakon više od osam godina ponovno u vijećnici: Vijećnici oporbe napustili sjednicu
Nakon više od osam godina sjednica Gradskog vijeća održana je ponovno u gradskoj vijećnici. Sjednica je započela u svečarskom ozračju himnom Lijepa naša.

No, ubrzo nakon što je sjednicu predsjednica Jagoda Martić otpočela riječima zadovoljstva zbog povratka u prostor gradske vijećnice i zahvalnost svima koji su tome pridonijeli, vijećnici oporbe napustili su sjednicu.

U ime Kluba vijećnika HDZ-HPB-HSPAS-HSS-a predsjednik Marko Ožić Bebek je kazao kako je lijepo što se Vijeće vratilo kući, ali i izrazio nezadovoljstvo vijećnika oporbe jer vijećnica nije opremljena kako to stoji u Odluci koja nije do danas stavljena van snage!? U rekonstruiranoj vijećnici tako više nema ni križa, ni slike prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana niti slike don Mihovila Pavlinovića. Bebek je naglasio kako bi se ovo Gradsko vijeće trebalo, ukoliko su legalisti kao što se predstavljaju držati i odluka Gradskog vijeća.

-Naime, Odluka o izledu gradske vijećnice i predmeta koji se u nju mogu postavljati donesena je 24. lipnja 2002. godine u ovoj vijećnici. Ovom Odlukom utvrđuje se da se u njoj postavljaju grbovi i zastave RH,  Splitsko- dalmatinske županije i Grada Makarske, slika prvog predsjednika RH… Neki elementi od navedenih su postavljeni, ali bih volio da je umjesto postavljenog tv ekrana, postavljen križ, i slike dr. Frane Tuđmana i don Mihovila Pavlinovića. Tako stoji i u toj Odluci i neozbiljno je da je ne poštujemo mi sami. Svako ima pravo u svom mandatu i može odlučivati, ali legalno. Ovo legalistički nije jer ova vlast krši staru Odluku, a nije donijela novu. Zbog toga vijećnici oporbe dok to ne učinite neće pristustvovati sjednicama- kazao je Bebek i potom su vijećnici napustili sjednicu.

I predsjednica Gradskog vijeća i vijećnici izrazili su žaljenje zbog odlaska oporbe. Jagoda Martić je kazala kako opremanje vijećnice nije sasvim završeno na što je Bebek ocijenio da je bilo vremena jer se postavljalo puno složenije stvari kao televizor, no da vladajuća koalicija nije imala namjeru poštovati staru Odluku  i zato oporba neće prisustvovati sjednicama.- Obzirom da imate većinu, trebali ste to odraditi legalistički- kazao je Bebek.

Na prijedlog gradonačelnika Tonćija Bilića s ovom točkom dopunjen je dnevni red današnje sjednice. Kao 12. točka dnevnog reda, donesena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o izgledu gradske vijećnice i postavljanju predmeta u istoj, donesena 2002. – Što će sve biti u vijećnici, raspravit će se na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća- kazao je gradonačelnik Tonći Bilić.

-Na ovaj način želimo stvoriti preduvjete da oporba koja je danas bez razloga, po meni, napustila ovu sjednicu može nesmetano prisustvovati i aktivno sudjelovati u radu sjednica Gradskog vijeća i drugi razlog je protok vremena od 2002. godine do danas i zbog izmijenjenog izgleda vijećnice, onda i danas, nužno je donijeti novu odluku, a o toj novoj odluci vijećnici će raspravljat će Gradsko vijeće na jednoj od narednih sjednica- najavio je Bilić.

Kao zanimljivost s Gradskog vijeća koje je završilo nazdravljanjem u povodu povratka  s vijećnicima koji su bili nazočni, valja podsjetiti da je na početku zapisnik sa sjednice vodio pravnik Drago Šimić koji je istaknuo kako je započeo rad u ovoj vijećnici  još 70-ih. Predsjednica Martić zahvalila je sugrađanki Jadranki Puharić koja je za ovu prigodu počastila vijećnike tradicionalnim rafiolima.

Antonio Barnjak prisegnuo za vijećnika

Inače, nakon aktualnog sata na 12. sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je ostavka Dražena Prše, dosadašnjeg vijećnika s kandidacijske liste Agende mladih demokrata, a za zamjenskog vijećnika s liste Agende mladih demokrata imenovan je Antonio Barnjak koji je ovom prigodom prisegnuo.

 Marinko Tomasović ponovno ravnatelj Gradskog muzeja

Dosadašnji ravnatelj Gradskog muzeja Makarska, Marinko Tomasović nakon objavljenog natječaja, čija je molba bila jedina valjana i prispjela u roku, kako je izvijestio Sretan Glavičić predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, na ovoj sjednici Gradskog vijeća imenovan je ponovno za ravnatelja te ustanove. Takvo rješenje usvojili su nazočni vijećnici jednoglasno, a za njegov dosadašnji rad u proteklom mandatu Glavičić je iznio sve riječi hvale. Naveo je kako je na objavljeni natječaj osim Tomasovića koji apsolutno zadovoljava sve uvjete, prispjela još jedna molba i to Ivice Sumića, ali tri dana poslije roka i nepotpuna.

 

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh