Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća: Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja „Moča“

Dvanaesta sjednica Gradskog vijeća: Izrada Urbanističkog plana uređenja naselja „Moča“
Vijećnici Gradskog vijeća Makarske su usvojili Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja naselja Moča. Za mnoge investitore koji žele graditi u naselju Moča ovo je temeljna odluka koja će to i omogućiti. -Išlo se u izradu jer se radi o površini vrlo slabe infrastrukture gdje su već izgrađene lijepe kuće s bazenima,ali gdje ima još neizgrađenog prostora, a nema i uvjeta za gradnju. Naime i ono što je izgrađeno ima vrlo slabo riješenu komunalnu infrastrukturu i kako bi mogli graditi novu, treba najprije usvojiti UPU kao preduvjet za buduću gradnju. Radi se o prostoru od 7,3 hektara- ističe Tonći Vuković, voditelj Odsjeka za prostorno plansku dokumentaciju u Odjelu za gospodarenje prostorom grada Makarske.

 Komunalne djelatnosti i naknade

Na 12. sjednici Gradskog vijeća doneseno je i nekoliko odluka vezanih za komunalne djelatnosti. Usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnim djelatnostima. Temelji se na Zakonu o komunalnom gospodarstvu, a u njoj su navedeni poslovi koje jedinice lokalne samouprave obavljaju kao i nositelji i način kako se obavljaju. Ovo je zapravo jedno restruktuiranje, obrazložio je Siniša Srzić, voditelj Odsjeka za komunalno gospodarstvo. Odluka o izmjeni i dopuni komunalne naknade također je usvojena ovom prilikom, a donosi koji su sve prihodi komunalne naknade i koje se djelatnosti iz tih prihoda financiraju. Odnosi se na postupak utvrđivanja obveze plaćanja, donošenje rješenja, rokova i načina plaćanja komunalne naknade.

 Građevinski strojevi 2015. trebaju utihnuti do 1. svibnja

Onaj tko misli zidati i graditi u 2015. treba sve svoje građevinske poslove sljedeće godine, za razliku od dosadašnjih, završiti do 1. svibnja. Tako naime predviđa Odluka o privremenoj zabrani izvođenja zemljanih radova na izgradnji konstrukcije građevine u 2015., koja je usvojena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Sukladno zakonu koji propisuje da predstavničko tijelo svake godine mora donijeti ovu Odluku za sljedeću godinu, vijećnici Makarske to su učinili sada. Iznimno, gradonačelnik će moći odobriti produljenje radova, ali najkasnije do 1. lipnja. Dakle, u suglasnosti s Turističkom zajednicom čije smo mišljenje zatražili rok za izvođenje radova pomaknut je za mjesec dana ranije. Tako će i cijeli svibanj gosti uživati bez buke građevinskih strojeva, kazao je Siniša Srzić, voditelj Odsjeka za komunalne djelatnosti. Ostavljena je Odlukom gradonačelniku mogućnost produženja roka izvođenja radova, ali do 1. lipnja. Onaj tko odluku bude kršio, skupo će to platiti. Iznosi nisu mali i kazne će stajati od 25-50 tisuća kn ili od 15 do 30 tisuća kn, ovisno radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi. Zadovoljstvo pravovremenim donošenjem Odluke koja će utjecati na kvalitetu turističke ponude u gradu izrazili su vijećnici vladajuće koalicije Sretan Glavičić, Miroslav Dudaš i Gordana Muhtić.

Koncesije za komunalne djelatnosti

Odluka o koncesijama za obavljanje komunalnih djelatnosti koja je također ovom prigodom usvojena taksativno navodi djelatnosti koje se mogu obavljati, a navedeni su i mogući slučajevi poništenja dodjele koncesije sukladno zakonu, obrazložio je Siniša Srzić.

Sari velikobrdski put od Vukovarske do Zadarske ulice

Gradsko vijeće usvojilo je Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o određivanju naziva i ulica i trgova u gradu Makarskoj. Prema ovoj promjeni, neće se više samo dio od OŠ oca Petra Perice prema sjeveru do Zadarske ulice zvati Stari velikobrdski put, nego će cijeli put od Vukovarske ulice kod gostione „San“, odnosno kućnog broja 25, prema OŠ oca Perice na sjeveru do Zadarske ulice biti pod tim imenom . Ova izmjena je bila nužna jer je po završetku POS-ovih zgrada u Makarskoj stanarima od Ureda za katastar dodijeljen kućni broj, a naziv ulice je Stari velikobrdski put. Priključak je s Vukovarske ulice. Radi se o usklađenju sa stanjem na terenu jer je ranije početak Starog velikobrdskog puta bio od OŠ oca Petra Perice, a sada je od Vukovarske, pojasnio je Tonći Vuković.

Odluka o ustrojstvu Gradske uprave na snazi 29. prosinca

Uz obrazloženje pročelnice Gradskog ureda Lare Rakušić Ivanković vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu Gradske uprave Grada Makarske. Riječ je o tehničkim izmjenama i da bi sve funkcioniralo ovom izmjenom je predviđeno da datum primjene usvojene Odluke bude od 29. prosinca 2014. Sama izmjena, dakle odnosi se na datumsko određivanje primjene Odluke.

Piše Janja Glučina Foto Ivor

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh