Franjevački samostan u Makarskoj: Konačno prva temeljita sanacija krovišta

Franjevački samostan u Makarskoj: Konačno prva temeljita sanacija krovišta
Konačno je počela sanacija krovišta, prva temeljita, otkad postoji Franjevački samostan u Makarskoj. Nužna je bila jer je već odavno krovište u katastrofalnom stanju i prijeti urušavanjem.

Temeljita rekonstrukcija podrazumijeva izmjenu krovne konstrukcije, postavljanje izolacije i novih kupa kanalica. Glavni investitor obnove krovišta Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije na nebo uznesene je Provincija Presvetog Otkupitelja. Ukupna investicija je teška 1,5 milijuna kn.

-Rekonstruira se površina krovišta od 1315 metara četvornih jer se radi o gotovo cijelom krovištu, zapravo sve, osim zgrade gdje je bilo Primorje. I ovo sada je prevelik zalogaj. Provincija je prikupila malo više od polovice sredstava, sami građani prikupili su oko 80 tisuća kuna. Splitsko-dalmatinska županija je uplatila za obnovu krovišta 20 tisuća kn. I Grad je obećao potporu za sanaciju- kaže fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana, koji godinama upozorava instituacije na nužnost spašavanja od urušavanja Franjevačkog samostana u Makarskoj koji je državno kulturno blago.

Inače, radovi temeljite rekonstrukcije će trajati pet ili šest mjeseci jer je zima. Izvođač radova je Krolo dom d.o.o. iz Kaštel Lukšića, a nadzor obavlja naš sugrađanin dipl. ing. arh. Srđan Letica. -Gradnja ove zgrade počela je 1762., a gornji drugi kat građen je između 1931. i 1937., i od tada nije bilo temeljite obnove krovišta. Mijenjale su se kupe, spašavao se prostor prikupljanjem vode u razne posude. No, sve je došlo do krajnje točke i  bio je posljednji rok za temeljitu rekonstrukciju kako bi se spasilo ovo iznimno vrijedno zdanje naše kulturno- povijesne baštine. Provincija je uvidjela da se prije ili kasnije mora ući u sanaciju i konačno se odlučila. Trideset godina je krov veliki problem. Podsjetimo, tijekom ljeta ishodovana je dokumentacija. Napravljen je projekt sanacije koji je sačinio Ivan Vulić.- podsjetit će gvardijan fra Ante Čovo.

Trenutno je u Franjevačkom samostanu osam fratara. Smješteni su uglavnom na prvom katu u dijelu okrenutom prema jugu koji je relativno siguran, a već kat iznad, nije tako sigurno. No, neće biti potrebno iseljenje zbog radova, kazao je gvardijan, jer će se snaći ako bude većih padalina.

Piše i foto Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh