Predsjednik Josipović posjetio Makarsku: Podrška gradskim projektima

Predsjednik Josipović posjetio Makarsku: Podrška gradskim projektima
Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske danas je službeno posjetio Makarsku. Dobrodošlicu predsjedniku, koji je došao u grad pod Biokovom sa suradnicima na čelu sa svojim savjetnikom Zlatkom Gareljićem, inače našim sugrađaninom, zaželjeli su predstavnici Grada Makarske: dogradonačelnica Lori Veličković i Miroslav Družianić potpredsjednik Gradskog vijeća Aleksandar Bajić i vijećnici Sretan Glavičić, Zlatko Lalić i Stipe Bartulović. Uz brojne građane Makarske dobrodošlicu prvom čovjeku države zaželio je i makarski Djed Mraz. Predsjednik je prošetao rivom, susreo se i kratko razgovarao s građanima, obišao štand na kojem volonteri SDP-a Makarske prikupljaju potpise za njegovu kandidaturu, od kojih je uz dobre želje, dobio i tortu makaranu na dar. Pozdravio je i volontere na štandu za prikupljanje potpisa predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a potom s domaćinima popio kavu u hotelu Biokovo otkud je otišao u Bašku Vodu, potom Omiš i Split .

S predstavnicima Grada na radnom sastanku

Na radnom sastanku u gradskoj vijećnici predstavnici Grada Makarske upoznali su predsjednika Josipovića s najvažnijim poslovima i projektima u gradu. Razgovaralo se, kako doznajemo od dogradonačelnice Veličković i dogradonačelnika Družianića, o sanaciji krovišta Franjevačkog samostana, stanju gradnje lukobrana, o projektu Žičare koji je podržao kao kapitalni projekt za Makarsko primorje i inicijativi postavljanja biste fra Juri Radiću na šetalištu koje nosi njegovo ime . Predsjednik se također zanimao za rezultate ovogodišnje sezone te radu Glazbene škole Makarska, koliko ima učenika i nagradama koje osvajaju te je pokazao zanimanje za rad Nogometnog kluba Zmaj.

Svakako iznaći novac za sanaciju krovišta Franjevačkog samostana

-Od makarske Gradske uprave sam čuo da su počeli radovi na sanaciji krovišta Franjevačkog samostana i što se radi vezano za novčanu potporu. Podnesen je zahtjev preko Ministarstva turizma za financiranje vjerskog turizma i vjerojatno će se uspjeti tu ishoditi određena sredstva, a ima i Fond Ministarstva kulture gdje se treba javiti na natječaj vezan za obnovu kulturne baštine. I evo postoji varijanta da se razmisli, ako sve to skupa nije dovoljno da se pokuša s nekim EU fondom. Upoznat sam sa situacijom i to treba napraviti jer bi bila zaista šteta da propada to vrijedno blago naše kulturne baštine- rekao nam je predsjednik Ivo Josipović.

Sud odlučuje o povratku zatvorenika

Na pitanja novinara da komentira prvu odbijenicu na zahtjev Haškog suda da se zločinac Šešelj vrati u zatvor, predsjednik je odgovorio kako je to još prerano komentirati.

-Način na koji se okrivljenik vraća u zatvor je odlučuje na Sudu. Ako i kada Sud donose odluku, država je dužna isporučiti okrivljenika. Dakle, kada Haški sud donese odluku, Srbija će morati poduzeti sve radnje da ga vrati- odgovorio je predsjednik Josipović.

Promijenit ću Ustav

-Ustav predviđa nadležnost u vanjskoj politici i obrani nacionalne sigurnosti. To su dva temeljna područja u kojima kanim nastaviti i intenzivirati rad kao u prvom mandatu. Naravno, tu je i odredba o jednom općem ne nadzoru, već brizi o kvalitetnom funkcioniranju države, usklađenom i jedinstvenom djelovanju državnih tijela i one ovlasti koju ću posebno koristi iz svojeg programa, a to je pravo predsjednika da predloži promjenu Ustava. To će biti prva vidljiva aktivnost, osim svih ovih redovitih, koja će uslijediti u trećem ili četvrtom mjesecu- najavio je predsjednik Josipović odgovarajući na novinarsko pitanje koje predsjedničke ovlasti namjerava koristiti u sljedećem mandatu.

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh