Zelenka vapi za gradnjom trga: Vlasti obećaju, gradit će se, ali prvo valja otkupiti zemljište

Naselje Zelenka s oko tri tisuće stanovnika gdje se nalaze višekatnice i ogroman potencijal privatnog smještaja za iznajmljivanje ni do danas nema trg. Do kada tako, pitaju se s ogorčenjem stanovnici Zelenke. Nasreću, prostor postoji, barem za jedan trg, ali nikako da se i napravi. Prethodna gradska vlast je imala ideju i najavljivala gradnju trga na prostoru ispred crkve Kraljica mira.. S idejnim projektom prethodne vlasti, te namjerom da zemljište na kojem bi se gradio trg zamijeni za gradsko zemljište u blizini, nisu se tada slagali oporbenjaci koji su sada na vlasti. To zemljište je privatno vlasništvo i želi li Grad tu graditi trg, trebat će prvo regulirati vlasništvo zemljišta.

Što je s trgom na Zelenki, kada će ovo naselje dobiti primjeren prostor trga i sadržaje koje treba? Za odgovore na ova pitanja koja iznimno zanimaju javnost osobito zapadnog dijela grada pitali smo dogradonačelnicu Lori Veličković.

Dogradonačelnica Lori Veličković: S idejom trga naših prethodnika nije bio suglasan ni župnik Kraljice mira

 -Namjera je ove gradske vlasti, koliko je moguće u našem mandatu, nastaviti na poslovima vezanim za projekt izgradnje trga ispred crkve Kraljica mira. Ključno je osigurati, odnosno otkupiti zemljište, za što će trebati veća financijska sredstva i osmišljavanje samog projekta. Sa župnikom smo utvrdili da nije bio zadovoljan s projektom koji je bio oglašen na oglasnim prostorima Grada. Njihova sugestija je da se ispod trga naprave zatvorene garaže, što dakako zdušno i mi podržavamo i na taj način nastojimo naći rješenje vezano za prometne gužve i parkiranje na predjelu Zelenka- kaže dogradonačelnica Lori Veličković.

-Župa Kraljice mira želi da se izradi novi projekat gdje bi oni surađivali s Gradom. Znači, taj trg bi koristio crkvi za potrebe određenih vjerskih događanja, a ujedno bi bio, toliko potreban trg za sva javna događanja za kojim ovo gradsko naselje vapi godinama. Istovremeno, isti prostor bi trebao riješiti i probleme parkirališta. Naime, ispod platoa trga bi bile garaže koje crkvi apsolutno ne smetaju, već smatraju da bi to doprinijelo isplativosti gradnje trga.

 Nismo upoznati s projektom prethodnika

 Zar nije prije dvije godine javnosti predstavljen idejni projekt trga koji je tako bio i zamišljen, a nosio bi ime pape Ivana Pavla II. ? Ne mogu sa sigurnošću govoriti što je predviđao taj projekt s kojim mi uopće nismo upoznati. Osim slika prikazanih na panou, mi ništa ne znamo. Žalosno, ali mi taj projekt nismo zatekli prilikom primopredaje. Znamo samo da ga je radio arhitekt Jerko Rošin. Mislim da su prethodnici spominjali da je to bila samo neka projekcija. I Župa Kraljice mira i mi želimo angažirati arhitekta koji će na najbolji način uskladiti i prilagoditi trg prostoru kako bi on imao jednu višestruku funkciju.

Prostor budućeg trga je ispred  crkve Kraljice mira, što je sa zemljištem, čije je? Radi se o privatnom zemljištu i najprije treba otkupiti zemljište. Dakle, sada se kreće u ozbiljnu priču. Dogovorili smo se u ovoj fazi proračunom za sljedeću godinu predvidjeti negdje oko 100.000 kuna za izradu idejnog projekta. Kada izradimo projekt i vidimo što on sve nosi, u 2015. bi krenuli u postupak otkupa zemljišta. Radi se o otkupu po tržišnim cijenama. Znači, za otkup ćemo predvidjeti onoliko sredstava koliko budemo te godine imali za ovu namjenu na raspolaganju, ističe dogradonačelnica Veličković. Pojašnjava kako su vlasnici najvećeg dijela zemljišta na kojem aktualna vlast planira gradnju trga obitelji Puharić Bega i Srđana Letice.

Prethodna vlast je namjeravala zamjenom gradskog zemljišta osigurati prostor trga, zašto se od toga odustalo? Varijantu o zamjeni gradskog zemljišta kako su željeli prethodnici, ova gradska vlast ne prihvaća! Htjeli su zemljište koje je kupljeno od Olme za tri milijuna kn, pored nove škole na Zelenki, mijenjati s obitelji Puharić. Znači, htjeli su da obitelj Puharić prepusti to zemljište ispred crkve u zamjenu za zemljište pored škole. Nama je to neprihvatljivo jer imamo namjeru sukladno potrebama građana tamo graditi novi dječji vrtić. Dakle, mi na tom kompleksu želimo izgraditi dječji vrtić s pristojnom okućnicom i odgovarajućim, većim igralištem za zabavu i igru djece, jer je postojeće igralište nedostatno čak i za samo 20- ak djece. Ne idemo prema zamjeni zemljišta jer mislimo da ne bi time puno toga postigli, decidirano će Lori Veličković.

 

Piše Janja Glučina Foto MP

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh