Na izbornoj Skupštini Udruge Sunce i torta za 20. rođendan: Matilda Rakić ponovno predsjednica

Na izbornoj Skupštini Udruge Sunce i torta za 20. rođendan: Matilda Rakić ponovno predsjednica
Na svečanoj izbornoj Skupštini Udruge osoba s invaliditetom Sunce, održanoj u povodu 20. obljetnice rada na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, za predsjednicu Skupštine ponovno je izabrana Matilda Rakić. Okupljene članove Skupštine i njihove goste pozdravile su Olivia Prodan Ravlić i Matilda Rakić osvrnuvši se kratko na postignuća ove Udruge, nastale zahvaljujući upornosti i ljubavi roditelja djece sa smetnjama u razvoju i razumijevanju zajednice. Drže kako mogu još puno više učiniti za svoju djecu budu li zajednički radili i imali razumijevanje institucija.

Nova upravna tijela udruge

Na Skupštini je usvojenoIzvješće o radu Udruge kao i Izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju u prošloj godini. Podneseno je i Izvješće o radu u prvih devet mjeseci ove godine. Donesena je Odluka o osnivanju Etičkog povjerenstva Udruge. O planovima Sunca u sljedećoj godini najbolje će odluke donositi novo Upravno vijeće, kazala je dosadašnja predsjednica Olivia Prodan Ravlić naglasivši kako će i dalje osnovni ciljevi biti ostvarivanje prava kojima će se olakšati život osoba s invaliditetom, a tu su zasigurno i daljnje aktivnosti vezane za gradnju Kuće Sunca. U Upravni odbor izabrano je sedam novih članova i to: Palmina Borić, Marija Čaljkušić, Robert Glavičić, Darija Jurlina, Ante Vekić, Ante Grčić i Željka Ivanac.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: Željka Mijačika, Teo Miočević i Olivia Prodan Ravlić.

Izabrano je i tročlano Etičko povjerenstvo: Gordana Muhtić, Tanja Visković i Mirko Biloš.

Dobitnici medalje

Roditeljima koji su prije dva desetljeća, 26. travnja 1994. osnovali Udrugu roditelja djece s teškoćama Sunce, u svečarskom ozračju sjednice uručene su prigodne medalje u znak zahvalnosti povodom 20. obljetnice. Medalje su primili: Ivana Baković, Mirko Biloš, Palmina Borić, Ivica Domjan, Marija Grčić, Srđana Kržanić, Jelenka Lalić, Stela Lucić, Željka Mijačika i Mira Stojčevski.

Olivia Prodan Ravlić, dosadašnja predsjednica Upravnog odbora, osvrnuvši se kratko na 20 godina rada Sunca istaknula je: ”Pogled unatrag sjeća nas na deset hrabrih roditelja koji su inicirali osnivanje Udruge prije punih 20 godina. A pogled unaprijed je upravo jedna obveza prema roditeljima i toj djeci koji bi danas nakon 20 godina htjeli sigurnost i izvjesnost zabudućnost.”

Dogodine moguć početak gradnje Kuće Sunca

”Tu budućnost vidimo u projektu Kuće Sunca, koji dugo traje, ali ove godine smo konačno izborili lokacijsku dozvolu i ovih dana će se raspisati natječaj za glavni izvedbeni projekt koji financira Grad Makarska. Znači, da ćemo u 2015. dobiti konačno rješenje te kuće i nadamo se, početi je graditi. Tražit ćemo istodobno i sredstva za gradnju gdje računamo na potporu lokalnih zajednica, ali i na EU fondove. S dvoje zaposlenih na administrativnim poslovima napravili smo veliki posao i evo razumijevajući nestrpljenje naših članova, mislim da se kockice polako slažu. Građani i lokalne vlasti uviđaju posao koji je Udruga napravila. Kuća Sunca nama svima ulijeva nadu jer je najveća briga roditelja djece s velikim teškoćama što će biti s djetetom kada nas ne bude i zato bi željeli osigurati njihovo zbrinjavanje. Danas je na Skupštini puno mladih roditelja što nam je jamstvo da će se to ostvariti. Ako smo se mi izborili prije dvadeset godina, da dođe do toga da danas svako dijete može ući u redovan sustav: vrtić, školu da ima potporu i asistenta i stručnu pomoć, očekujemo da će i oni nastaviti u toj našoj zajedničkoj borbi da osiguramo krov nad glavom našoj djeci”- kaže Olivia Prodan Ravlić.

Željka Mijačika, jedna od onih desetak roditelja koji su sudjelovali u osnivanju Udruge podsjeća kako je do toga došlo. ”Vama sa strane možda se čini da smo postigli čudo, meni kao roditelju je malo. Početkom ’94., bilo je vrijeme rata i izbjeglica pa je djelovala humanitarna organizacija ‘Hendikep Internacional’ koja je nudila stručnu pomoć i psihološku potporu. Nekoliko nas roditelja, koji smo se susretali u Biokovci na fizikalnoj terapiji, čim smo čuli psihološka podrška, mislili smo da se to odnosi i na nas.”

 Inicijativu o udruzi pokrenula grupa roditelja

”Okupila se grupa roditelja koju su vodile stručnjakinje Mirela Grgić i Marica Garmaz. Rekli su da nam ne mogu ponuditi individualne vježbe što nam je bio osnovni cilj i motiv te stvoriti što više sadržaja za djecu, ali možemo vam pomoći da nešto učinite. Bio je rat, a mi smo djecu vodili na fizikalne terapije u Biokovku svaki drugi dan, a za drugu stručnu pomoć; defektologu i logopedu, odlazili smo u Split. Nažalost i danas još neki roditelji vode djecu van Makarske na različite terapije. Dakle, zajedno s djelatnicima ‘Hendikep Internacionala’ i stručnjakinjama Grgić i Garmaz osnovali smo Udrugu i zatražili od Grada Makarske prostor. Dobili smo ga u kratkom vremenu. Istina, taj mali stan u Ulici Petra Krešimira IV. onda kada je bilo 15 članova je bio dovoljan, a danas je više od 60 članova! Radimo na dva prostora. Ušli smo u partnerstvo s Centrom Juraj Bonači iz Splita tako da naša djeca borave u tom prostoru, a to je Područno odjeljenje Centra Juraj Bonači. Tu rade tri zaposlenika plaćena od Ministarstva socijalne skrbi, defektolog, logoped i medicinska sestra, no to nije dostatno pa je Udruga financiranjem Grada Makarske i općina Makarskog primorja zaposlila vozača i još jednu njegovateljicu koji su ispomoć ovom Odjeljenju, a Udruga ima i tajnicu. Danas postoje u Hrvatskoj različiti projekti i ponosni smo da danas dijete može u redovnu školu, može imati osobnog asistenta. U Ulici Marka Marulića dobili smo od jednog građanina prostor. Putem projekata Udruga Sunce je osigurala sredstva i zaposlila fizioterapeuta i logopeda uz minimalnu nadoplatu. To je veliki uspjeh koji smo postigli kroz Udrugu, ali nisam kao roditelj sasvim zadovoljna jer nama je uvijek sve sporo i nedostatno. Nadam se kako će Kuća Sunca riješiti veliku zabrinutost roditelja za skrb naše djece u budućnosti”- kaže Željka Mijačika.

Osvojili i nagradu „Vinka Luković“

Sutra će Udruga Sunce dobiti u Splitu godišnju nagradu za razvoj i promicanje volonterstva „Vinka Luković“, koju dodjeljuje Volonterski centar Udruge Mi svake godine kao znak javnog priznanja pravnim osobama za iskazani doprinos u razvoju volonterstva. Ove godine Sunce, koje je i na tom polju ostvarilo iznimne rezultate, slavi 20 godina i priznanje je došlo kao još jedan rođendanski dar.

Piše i foto Janja Glučina

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh