Otvoren Znanstveni skup o Makarskom primorju od Drugog svjetskog rata do danas

U organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Grada Makarske, a u povodu 50. obljetnice  potresa  koji je  1962. zadesio Makarsko primorje, u Makarskoj je počeo dvodnevni interdisciplinarni znanstveni skup „ Makarsko primorje od kraja Drugoga svjetskog rata do 2011.“

Skup je u makarskom hotelu Park otvorio profesor Vlado Šakić, predsjednik Programskog odbora.

 -I ovom prigodom predstavljamo odnos Grada i Instituta. Mi smo inače mrežno ustrojeni i imamo sedam područnih centara u  hrvatskim gradovima. Odnos prema gradovima iskazujemo kroz   monografije, zbornike, simpozije. Ulažemo naše znanje i stvaramo jednu paradigmu mišljenja o hrvatskom društvu kako bismo pokazali da Institut Ivo Pilar nije samo skup znanstvenika već je to i jedna paradigma i jedan  skup odnosa.  U tom kontekstu htio bih posebno istaknuti to što nije uobičajeno: skup  se ne održava u centrima u kojima  je Pilar inače smješten već je u Makarskoj, u gradu na Jadranu. Ovaj skup uspješno su odradili mladi znanstvenici iz Pilarove radionice, i posebno bih istaknuo Marka Mustapića i Ivana Hrstića. I ono što sam zaslužan, i što su druge kolege zaslužne, pripisao bih njima i još jednom zahvalio na organizaciji i osmišljavanju skupa. Zahvaljujem posebno Gradu Makarskoj što je prepoznao Ivu Pilara i pozvao  nas. Ovdje  govorimo  o jednom biseru, komadiću raja i tu smo da iskažemo ono što mislimo o Makarskom primorju iz spoznaje Pilarovih spoznaja i suradnika i neka to doprinese  razvoju i blagostanju ljudi Makarskog primorja. U kontekstu onoga gesla „misli globalno, radi lokalno“ došli smo dati primjer – naglasio je profesor Šakić i pozdravio i zahvalio osobito dogradonačelniku  Ivanu Ivandi, Pilarovim znanstvenicima  i suradnicima koji su pripremili radove. Posebnu  zahvalnost izrazio je što je zbornik izašao prije skupa, a što nije baš uobičajeno. – Ovaj skup  bi trebao dati poruku, kad već taj tunel Sv. Ilija postoji, da se nađemo u  Imotskom – jednom drugom hrvatskom biseru i odradimo istu ovu priču i na  perspektivi  znanja povežemo ova dva grada koja su povijesno uvijek bili povezani i premostimo stereotipe o tim odnosima- naglasio je prof. Šakić.

U ime Grada Makarske koji je zajedno s Institutom  društvenih znanosti  Ivo Pilar organizator znanstvenog skupa, te gradonačelnika Bebeka, dobrodošlicu sudionicima je zaželio dogradonačelnik Ivan Ivanda.

-Ne treba posebno naglašavati značaj ovoga skupa za Grad Makarsku, za Makarsko primorje. Nakon dva desetljeća samostalne i suverene RH vrijeme je za svekolike rekapitulacije. Rezultati ovog znanstvenog skupa koristit će Gradu i općinama Makarskog primorja za razmišljanje o mnogim pitanjima koja ovaj skup otvara kako bismo, što je najvažnije, osigurali što sretniju sadašnjost i budućnost za naše građane – istaknuo je Ivanda, inače član  Organizacijskog odbora ovog znanstvenog skupa.

Podsjetivši kako je  1970. nakon znanstvenog savjetovnja o Makarskoj i Makarskom primorju izašao  jedan znanačajan zbornik – „Makarski zbornik“, pa nakon njega sve do danas  (osim 2010. kada je  objavljena knjiga „Makarske teme“ dr. Frane Glavine) malo toga, istaknuo je kako će ovaj znanstveni skup i zbornik „Makarska danas“, koji je već tiskan,  ostati  trajna vrijednost.

-Ovo je plodonosna godina, jer osim ovoga zbornika izaći će i spomen-zbornik makarskog Ogranka Matice hrvatske povodom prošlogodišnje 40.obljetnice  osnutka i 20. obljetnice obnove MH u Makarskoj. Sve je to odavanje duga prema makarskim velikanima, kao što je don Mihovil Pavlinović.

Posebno je zahvalio i čestitao na organizaciji  Programskom odboru na čelu s Vladom Šakićem, Organizacijskom odboru i Povjerenstvu Organizacijskog odbora za tehnička pitanja koji su uložili veliki trud kako bi skup bio u što kvalitetnijem i ljepšem ozračju, i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji tog skupa, izrazivši posebno zadovoljstvo što su među sudionicima skupa mnogi  upravo  iz ovih krajeva  „naše gore listovi“.

‘Lijepom našom’ u izvedbi klape Garbin otpočeo je Znanstveni skup u Makarskoj.

U petak predstavljanje zbornika

Radni dio skupa otpočeo je predavanjem Mario  Bara na temu   „Stanovništvo  Makarskog primorja: demografsko kretanje u vrtlogu društvenih promjena od 1945. do 2011.“

Skup je  organiziran u povodu 50. obljetnice  potresa koji je ’62. zadesio Makarsko primorje. U okviru skupa u petak će se predstaviti  i Zbornik Makarska danas, koji obuhvaća dvadesetak znanstvenih radova eminentnih autora različitih znanstvenih i stručnih  interesa.

  • piše Janja Glučina
  • snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh