Galerija Gojak – Izložba ‘Slapovi’ Milla Borasa otvorena do 24. kolovoza

Gradska galerija Antuna Gojaka ugostila je u okviru Makarskog ljeta 2012., a pod pokroviteljstvom Grada Makarske, do 24. kolovoza izložbu slika akademskog slikara Milla Borasa ‘Slapovi’. Likovnu priredbu svečano je 9. kolovoza otvorio Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti, nakon uvodne riječi kustosa Galerije Gojak Josipa Karamatića

Hercegovački umjetnik sa zagrebačkom adresom Mill Boras otkrio nam je kako svoje stvaralaštvo može podijeliti na nekoliko ciklusa, između ostalog Veronikin rubac, Kamenjar, ili svijet skulptura pod zajedničkim imenom Zemlja. Vrata svoga stvaralaštva makarskoj publici otvorio je s temom slapova. Iza kratkog naslova ‘Slap’ krije se bujica njegovih doživljaja Trebižeta i pritoka, svega onog što ga je kao dječaka divilo na putu od rodnog sela do Ljubuškog. Slapovi su potekli prije više od deset godina, a izložio je petnaest radova. Iskreno će reći kako se pojedinim slikama vraća stalno, mijenja ih onako kako traži njegova umjetnička inspiracija nabujala od sjećanja.

U osvrtu na izložbu povjesničar umjetnosti Robert Kavazović primijetio je kako slikar radi na svoj način, ne kontrolira svaki potez, slike žive svoj život. Tu neuhvatljivost svrstao je u apstraktni impresionizam. On je sudionik u stvaranju umjetnosti, a njegova dinamika je kao voda ‘zadržana’ na velikim formatima. Svaka slika živi svoj život, i drugačija je. I makarska planina ogleda se u njima kroz ‘Slap biokovske svježine’, zaključio je Kavazović.

Saša Pavković: Eksperiment s ‘proizvodnjom’ slike

- Već dva desetljeća djeluje na našoj likovnoj sceni, ne po unaprijed napisanim pravilima uspješnosti, već po nekom osobnom, intuitivnom, kodu koji ga tjera da djeluje u skladu s najdubljim unutarnjim nagnućima.

A osluškivati svoje nikada do kraja definirano unutarnje ja nerijetko znači i biti u suzvučju s nepredvidljivim ritmovima prirode, koji nas određuju čak i kada smo duboko uronjeni u umjetne svjetove velegrada – zapisao je u predgovoru kataloga izložbe Saša Pavković, te dodao: Za izložbu kojom se sada predstavlja makarskoj publici Mill Boras je kao motiv izabrao vodu, u njenoj najdinamičnijoj formi, pa nas sa zidova galerije ˝osvježavaju˝ različito prikazani ˝Slapovi˝, u varijantama od realistične prepoznatljivosti do simbolističke višesmislenosti. Od diptiha pod nazivom ˝Žuti slap˝ pa sve do ˝Slapa ljudske nebrige˝, teče Borasov vodeni ciklus u kojem je umjetnik uvelike eksperimentirao i načinima same ˝proizvodnje˝ slike.

Dvije diplome

Mill Boras rođen je u Klobuku (Ljubuški) u BiH 27. studenog, a školovao se u Mostaru i Zagrebu, gdje živi i radi. Oženjen je i otac troje djece. Na Ekonomskom fakultetu diplomirao je 1985., Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1996., a kod prof. Šuteja 2000. specijalizirao je slikarstvo i suvremenu grafiku.

Aktivan je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Oko tisuću i petsto slika mu se nalazi u privatnim kolekcijama i kolekcijama raznih tvrtki diljem Hrvatske, BiH, te ostalih susjednih zemalja, a također u SAD-u, Argentini, Švedskoj i Kanadi. Pedesetak djela mu se nalazi u zbirci “Majka“ franjevačkog samostana na Humcu kod Ljubuškog. U Zagrebu ima ‘Galeriju moja’.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh