Grad preplavili vitezovi, žabe, gusari, mrazovi…

 ODRŽAN NAJBOLJI LJETNI KARNEVAL U MAKARSKOJ

Kakva luda noć u Makarskoj! To je trebalo 11. kolovoza doživjeti. Ljetni karneval  kakav bi poželio svaki grad. Lijepo vrijeme (što, podsjetimo, često nije bio slučaj ranijih godina za ovu  već tradicionalnu makarsku feštu pod maskama) i odaziv čak 18 skupina iz Hrvatske i inozemstva, odasvud, čak i 160-člana skupina «Ruf reisen» iz Njemačke rekord su do sada. Ples i veselje potrajali su do jedne ure.    

 Lučicu ispred Arbuna, šetnicu i Kačićev trg u Makarskoj su 11. kolovoza preplavila najčudnija stvorenja. Predvođeni Gradskom glazbom, nakon fantastične okrjepe i zabave ispred Arbuna, u špaliru, naravno, na čelu sa samim indijanskim poglavicom (Tonči Lalić) do predstavljanja na Kačićevu trgu, kretale su se žabe, rimski vojnici, balerine, gusari, neki čudni doktori, kućanice, Grci, Rimljani, vitezovi, šeici, mrazovi u sandalama…A tko i što sve nije bilo te noći na gradskoj rivi i trgu? U ritmu glazbe s pjesmom, našminkani i obučeni u najkreativnije odore, s oružjem ili bez, izmamili su divljenje i domaće i  mnogobrojne strane publike.

- Ovo je do sada (organizira se 16 godina) najbolji makarski ljetni karneval u kojem sudjeluje 18 skupina, ponosno je  izjavio Tonči Lalić ispred Ureda Turističke zajednice Grada Makarske koja je organizator manifestacije koja se održava u okviru Makarskog kulturnog ljeta. Na Kačićevu trgu svim maškaranim skupinama podijelio je zahvalnice i pozdravio sve sudionike, čak  18 skupina, izdvojivši posebno najbrojniju «Ruf reisen» skupinu 160 mladih iz Njemačke koji odmaraju u kampu «Jure», zatim «Župske gusare» i «Mrazove i mrazice»  iz Župe dubrovačke, koji su unatoč tamošnjim požarima uspjeli doći. Poseban je bio scenski nastup ovih potonjih koji su otpjevali božićnu pjesmu i, kako «mrazovima» i priliči, zasipali djecu bombonima. Plesom su se predstavili «Pakoštane» i posebnim scenskim nastupom Fašnička udruga «Žaba».

Herlekini iz Ivanić Grada, Klaster udruga i športska društva iz Solina, Udruga «Rika Jadro», otok Žirje i Split, pravi vitezovi iz Podace i njihovi gosti iz Češke, uvijek atraktivni i veseli «Gusari i gusarice» iz Krvavice, Veliko  Brdo i «Žene treće dobi» kao Bavarci. Posebni su bili Rimljani i vojnici «Sportske udruge Gaz»  iz Trilja. Grci-«Makarske kućanice i Dusak» uvijek originalni i ovaj put su zadivili publiku svojim nastupom i uvježbanom koreografijom grčkog plesa sirtaki. Originalni su bili momci skupine «Koktel B 52» (dr. Jujnović, Paunović, Lendić). Sudjelovali su i Općinska glazba Baška Voda, «Monsterhy» iz Makarske, «Animatori»  - gosti hotela Meteor, «Moja Afrika» i mnogi drugi koji su se individualno prikladno namaškarali te svojim nastupom pridonijeli sjajnoj atmosferi ovogodišnjeg Makarskog ljetnog karnevala.

Ples i zabava uz koncert domaće grupe BiG i vatromet potrajali su  sve do jedne ure!

Pučka fešta koja se ne propušta!

 Makarski ljetni karneval ostat će zapamćen kao jedna od najboljih pučkih fešti organiziranih tijekom turističke sezone na Makarskoj rivijeri. Brojne skupine koje su doputovale na karneval rekoše kako ni do godine neće propustiti makarski ljetni karneval, a to je najbolji dokaz njegova uspjeha.

« Marendin»  skuhao slasnu večeru

 I nisu se samo ovom prigodom predstavile sjajno maskirane skupine već i  naši poznati  makarski  meštri «Marendina». Skuhali su ispred Arbuna veliku teću gulaša s njokima i podijelili veseloj družini oko 200 slasnih porcija, otkrio je zadovoljno Ivica Jelaš!

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh