Odgovornost za otpad je i moja: U Kninu predstavljena edukativna akcija o razdvajanju otpada Grada Makarske i Makarskog komunalca ‘Skupi, složi, savjesno odloži’

Odgovornost za otpad je i moja: U Kninu predstavljena edukativna akcija o razdvajanju otpada Grada Makarske i Makarskog komunalca ‘Skupi, složi, savjesno odloži’
U sklopu konferencije ‘Izazovi i mogućnosti integriranog gospodarenja otpadom na krškim područjima’, koja se 16. prosinca održala u vijećnici Muzeja grada Knina, predstavljena je i edukativna akcija o razdvajanju otpada Grada Makarske i Makarskog komunalca d.o.o. ‘Skupi, složi, savjesno odloži’. Prezentaciju po nazivom ‘ Kako je ‘smeće koje nitko neće’ postalo otpad: Makarska na pragu novog sustava gospodarenja otpadom“ održala je predstavnica Makarskog komunalca d.o.o. Mila Vlajčić. U uvodnom dijelu kronološki je podsjetila na ključne trenutke vezane za probleme sa odlaganjem otpada na području grada Makarske od zatvaranja Donje gore 2004. do danas, a u drugom dijelu naglasak je bio na provođenju kampanje i njezinim ciljevima.

- Željeli smo javno pokazati da se problem s odlaganjem otpada u Makarskoj po prvi put postavio kao ozbiljan problem i da se radi na njegovom rješavanju. S obzirom da konačnog rješenja nema dok se ne uspostavi jedinstveni sustav gospodarenja otpada na razini Županije, Grad Makarska i Makarski komunalac d.o.o. prihvatili su se onog dijela problema na koji mogu utjecati, a to je edukacija i informiranje građana. Razvrstavanjem otpada direktno utječemo na smanjenje količine komunalnog otpada, a tako i na produljenje vremena odlaganja na pojedinom odlagalištu i u konačnici na razinu cijene komunalnih troškova- naglasila je Vlajčić u svom izlaganju dodavši da Makarski komunalac d.o.o., unatoč svim problemima, zasad nije dizao cijene odvoza otpada za građane.

U sklopu prezentacije predstavljeni su i dosadašnji koraci u sklopu edukativne akcije o razdvajanju otpada ‘Skupi, složi, savjesno odloži’ (oglasi u medijima, izrada radio jinglova, jumbo plakata, radionice u vrtićima i osnovnim školama….), te najavljene planirane aktivnosti koje se nastavljaju i u sljedećoj godini. Konferencija je organizirana u okviru projekta ‘Odgovornost za otpad je i moja’ , provodi ga Centar za održivi razvoj i Institut za razvoj i međunarodne odnose, uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a cilj je bio osigurati prostor za otvoreni razgovor i prezentaciju aktivnosti i dobrih primjera iz prakse, koji uz mobilizaciju i uključivanja građana mogu pridonijeti rješavanju aktualnih problema u sektoru gospodarenja otpadom.

- Kampanja Grada Makarske i Makarskog komunalca pozdravljena je i od strane predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode kao i Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša što nam je veliki poticaj za njezino daljnje provođenje. Ono što je također bitno jest da za ovakve projekte, kao i za pripremu dokumentacije i izgradnju infrastrukture, možemo tražiti sufinanciranje od strane fonda i Ministarstva- zaključila je Vlajčić.  Konferenciji su, među ostalima, nazočili i Tonči Restović, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Aleksandar Rajilić, predstavnik Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

M.P.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh