Podgora slavi zaštitnika i Dan općine

Svetom Vicencu u čast

Tradicionalno i ove godine na blagdan svetog Vicenca, koji se svetkuje prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe, Podgora slavi svojeg zaštitnika i ujedno Dan općine. Vjersko slavlje u crkvi Svih svetih, kada o blagdanu sv. Vicenca ovamo hodočaste brojni vjernici iz Dalmacije i susjedne Hercegovine te ovdašnji turisti, otpočelo je dan uoči blagdana otvaranjem rake gdje se čuvaju relikviji sveca mučenika. Oltar gdje se čuvaju relikvije sveca mučenika otvorili su podgorski župnik don Milivoj Čalo i općinski načelnik Ante Miličić

Sinoć uoči blagdana svetog Vicenca, koji Podgora slavi gotovo dva stoljeća, po tradicijskom običaju otkrivena je raka sveca u kojoj se čuvaju njegove moći. One se o blagdanu izlažu  vjernicima na njegovu oltaru u staroj crkvi Svih svetih u Selu. Hodočasteći, nerijetko i pješice, bosi, vjernici se dolaze pokloniti relikvijama sveca koji se ovom prigodom izlažu na oltar u koji su prenesene prije gotovo dva stoljeća, 1831! Uz podgorskog načelnika Antu Miličića i  Stjepana Velu – predsjednika Općinskoga vijeća Podgore raku sveca otvorio je podgorski  župnik don Milivoj Čalo. U propovijedi je istaknuo kako je sv.Vicenco čovjek koji je pobijedio, čovjek čiji su život i smrt trajno nadahnuće za život.

-I danas nam svojim primjerom žrtvovanja života iz ljubavi prema Kristu poručuje kako se treba živjeti po Božjim zapovijedima. Htjeli su ga drugi poniziti, ali on je pobijedio u vjeri. I mi danas slavimo upravo to njegovo predanje vjeri. Iz njegova života izvlačimo poruku, on nas nadahnjuje i potiče, on nam je putokaz da slijedimo Kristiov put. Mladi Vicenco je u ljeto 258. u vrijeme najgorih progona vjernika, svojim životom  svjedočio vjeru i ljubav prema Kristu. Vjernici  trebaju slijediti put Krista, put mučenika u smislu života po Božjim zapovijedima. Vjera bez djela je mrtva – naglasio je don Milivoj Čalo, poručivši  vjernicima  da po uzoru na sv.Vicenca dosljedno slijede Kristov put.

Početak proslave blagdana himnom sv. Vicenca uveličao je podgorski Župni zbor.

Tradicionalno središnje misno slavlje na sam blagdan sv. Vicenca, u nedjelju je uz sudjelovanje župnika don Milu Čalu, predvodio i propovijedao dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, istaknuvši kako nam sveti Vicenco treba biti putokaz za život u istinskoj vjeri!

Nakon misnog slavlja, u starom tradicijskom duhu, nakon misnog slavlja u Selu na šimatorju i oko njega upriliči se pučki sajam. Nekoliko izlagača nudi svoje rukotvorine te dalmatinske proizvode i nezaobilaznu pečenu janjetinu.

U crkvi Svih svetih u Selu sutra je misa i zatvaranje rake Svetog Vicenca do sljedećeg blagdana.

  • Piše i snimila: Janja Glučina

Uručena  općinska priznanja

Općina Podgora je nizom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja te svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj su uručena općinska priznanja, obilježila Dan općine. Navečer je na spomeniku Galebovo krilo koncert Bana i diktatora.

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh