S javne tribine u Makarskoj: Velike su mogućnosti novog sustava gospodarenja otpadom

S javne tribine u Makarskoj: Velike su mogućnosti novog sustava gospodarenja otpadom
“Izazovi i mogućnosti novog sustava gospodarenja otpadom”, naziv je tribine održane danas u Makarskoj u hotelu Miramare. Javna tribina je dio edukativne kampanje o važnosti razdvajanja otpada „Skupi, složi, savjesno odloži“ koju od listopada prošle godine zajedno provode Grad Makarska i Makarski komunalac d.o.o., a za što su pobrali sve pohvale i građana i odgovornih iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U ime domaćina skup su pozdravili prvi čovjek grada Tonći Bilić i Čedo Crljen, direktor Makarskog komunalca.

- Problemi grada Makarske s odlaganjem otpadom potaknuli su nas da se na sasvim drugačiji način odnosimo prema ovoj problematici. Ova Gradska uprava kontinuirano radi na poboljšanju infrastrukture, a od prošle godine i na edukaciji građana bez kojih nema kvalitetnog rješenja za odlaganje otpada. Jedan smo od rijetkih gradova koji je promtno reagirao i uspio te uz pomoć građana počeo konkretno djelovati. Problemi su ovo koji se ne mogu preko noći riješiti, ali vjerujem kako ćemo uz stručnu i financijsku potporu biti među prvima koji imaju konkretne rezultate u uvođenju novog sustava gospodarenja otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije-kazao je gradonačelnik Bilić.

O novom sustavu gospodarenja otpadom izlagali su i odgovarali na upite: Tonći Restović, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, Sanja Radović Josić, načelnica Sektora za održivo gospodarenje otpadom, planove, programe i informacijski sustav u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i Aleksandra Čilić, načelnica Sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Makarska napravila hvalevrijedan iskorak

Tribina je upriličena s ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata u uvođenju novog sustava gospodarenja otpadom u Makarskoj, informiranja o mogućnostima i problemima u daljnjoj primjeni novog sustava gospodarenja otpadom te uspostavljanje suradnje svih zainteresiranih građana i dionika kako bi se postigli što bolji rezultati u održivom gospodarenju otpadom.

A u Makarskoj se u posljednjih godinu dana učinio veliki iskorak u u odnosu prema prihvatljivom gospodarenju otpadom. U samom gradu postavljeno je 13 zelenih otoka s 52 polupodzemna spremnika, raspoređeno je 150 kanti po poslovnim zgradama za prikupljanje otpada.

-Kampanja će ova zasigurno trajati još najmanje dvije godine. Krajem 2016. mogli bi biti u situaciji da imamo sustav gdje će svaki građanin i svaki pojedinac, koji proizvodi otpad, platiti proizvedenu količinu na način odvajanja komunalnog otpada i tako bi u tom dijelu bila završena priča.

Povećana kvaliteta usluga Makarskog komunalca

-Drugi dio je vezan za primarnu selekciju i izradu reciklažnog dvorišta. Sada se radi projektna dokumentacija, ali nam je bitno da to reciklažno dvorište što prije saživi s projektom razvrstavanja 33 komponente otpada što bi bilo idealno u nekoj viziji. Nama će sada zapravo omogućiti da počnemo zarađivati na otpadu, jer izdvojen otpad ima svoju cijenu na tržištu i tako bi povećali prihod. Treća stvar je povećanje kvalitete usluge. Postoji dvojba između smanjenja otpada i kvalitete usluge, ali je naša obveza uslugu dići na veći nivo.

Kada podijelimo domaćinstvima kante za papir i plastiku, nećemo moći adekvatno servisirati s postojećim voznim parkom i našim planom da odvozimo komunalni otpad svaki drugi dan, a ostale komponente dva puta mjesečno po kvartovima prema satnici. Potporu Fonda uvijek imamo u javnoj nabavi te ćemo tako zatražiti potporu i za nabavu oko 500 kanti od 120 litara, a planiramo i nabavu jednog specijalnog komunalnog vozila. Do konca 2016. nadamo se reciklažnom dvorištu na Voliciji, gdje planiramo i zgradu Makarskog komunalca u kojoj bi objedinili sve službe što će također podići kvalitetu naih usluga- istaknuo je Čedo Crljen.

Nabava dodatnih kanti za izdvojen otpad

U dijelovima grada gdje nema zelenih otoka, a to je uglavnom gdje je dominantna obiteljska stambena izgradnja podijelit će se odgovarajuće kante ili vrećice domaćinstvima. Najveći posao odrađen je na edukaciji građana. U sklopu projekta „Skupi, slož,i savjesno odloži održano je gotovo pedeset radionica u školama i vrtićima te je ovu edukaciju prošlo gotovo 800 djece, istaknuto je na tribini. Valja nadodati kako su sudionici skupa redom pohvalili Milu Vlajčić, koja je kao vanjska suradnica radila na realizaciji projekta, i vodila je ovu tribinu vrlo stručno istaknuvši značajke projekta.

Izjavila je kako su na tribinu bili pozvani svi dionici i udruge koji sudjeluju u ovom procesu. No, unatoč priličnom broju sudionika, koji je došao na tribinu usprkos jakoj buri, odazivom organizatori nisu zadovoljni kazao je Crljen.

Na upit zašto na Zelenki nema zelenih otoka, gradonačelnik Bilić je odgovorio da su ekološki kontejneri postavljeni samo kod zgrada POS-a, a da nažalost na Zelenki je preizgrađenost velika tako da uopće nema slobodnih javnih površina gdje bi se postavili te će u takvim naseljima najbolje rješenje biti podjela kanti i vrećica po domaćinstvima.

Piše Janja Glučina Foto IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh