Počelo natjecanje IKKER u makarskom hotelu Meteor: Prezentacija kuhinja Slovenije, Hrvatske i Slovačke

Počelo natjecanje IKKER u makarskom hotelu Meteor: Prezentacija kuhinja Slovenije, Hrvatske i Slovačke
Makarski hotel Meteor ovaj vikend mjesto je prezentacije najboljih kuhinja iz regije, koje je okupilo najvrsnije kuhare i gastronomske znalce. Nakon što je sinoć svečano otvoren Interregionalni kuharski kup europskih regija (IKKER), jutros je počelo natjecanje.

Podsjetimo, ovu manifestaciju, u suradnji s Gradom Makarskom i Turističkom zajednicom Makarske organizira Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER). Natječe se tijekom dva dana 14 najboljih kuhara iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Prvi su jutros s natjecanjem startali Vladimir Vojnić iz BiH i Đorđe Ratković iz Crne Gore. Nakon dva sata, koliko su imali za pripremu po šest tanjura predjela i 6 glavnog jela od zadane 4 vrste mesa, odnosno škampi, kozica, kuhanog jezika i svinjskog filea, natjecalo se drugih dvoje natjecatelja Jovica Jovičić iz Srbije i Dragan Šljivić iz BiH koji su od zadanih namirnica dobili patku, tunu, škampe i jetricu. Začini i tržnica sa svim potrebnim za pripremu jela bila je odmah uz pult gdje su pripremali hranu. Tako da je organizacijski sve prošlo super. Poslijepodne se natječu Kristijan Vujičić iz Crne Gore i Goran Radivojević iz Srbije. U 14 sati je u restoranu hotela Meteor prezentacija nacionalnih jela Slovačke.

Natjecanje prati stručni žiri u sastavu: Miro Bogdanović, predsjednik SKMER-a, Iztok Legat, predsjednik žirija te članovi Ivo Andrić, Marija Lulić, Vuko Mitrović, Hrvoje Zirojević, Željko Neven Bremec, Hamid  Hadžić, Braco Sanjin, Jože Zalar i počasni suci David Skoko i Zlatko Gal.

Nova ponuda auhtohtonih jela iz Slovenije oduševila

Tijekom jutra Slovenci su imali uistinu reperezentativnu prezentaciju svoje kuhinje gdje su posjetitelje oborili s nogu s dimljenom bohinjskom pastrvom, kakvu samo tamo u restoranima možete kušati, s umakom od hrena i posebnim uljem od šumskog bilja, te kavijarem od te domaće pastrve, zatim štruklima s posebnom smetanom i umakom od tamošnje stare vrste kruške zvane tepka i glavnim jelom rateškim krapima s vrganjima, kako nam je kazao Jože Zalarski predavač na Višoj školi za ugostiteljstvo i turizam iz Bleda, istaknuvši kako su željeli ovdje napraviti nešto novo s autohtonim namirnicama slovenskih regija. Svi koji su kušali slovensku kuhinju, ostali su oduševljeni.

Velimira Puharića susreli smo među prvim sugrađanima koji su posjetili natjecanje, a pozvani su svi, ponajprije ljudi od ove struke, osobito oni koji pohađaju ugostiteljsku školu da dođu jer imaju jedinstvenu prigodu u svome gradu naučiti puno od najboljih kuhara i poznavatelja gastronomije. -Šteta što od prvih minuta natjecanja ovdje nisu došli svi učenici ugostiteljske škole i što nema ugostitelja s Rivijere da vide i dožive koliko je daleko otišla mediteranska, osobito regionalna kuhinja. Zaista mogu puno naučiti, a ja sam kao građanin ovog grada oduševljen što se takva manifestacija održava upravo ovdje- kazao je Puharić.

Zlatko Gall, među najpoznatijim hrvatskim imenima vezanim za gastronomiju izjavio je:- Budući je gastronomija danas apsolutno in, za svaki grad dobro je ugostiti jednu ovako ozbiljnu međunarodnu manifestaciju, ali osobito za grad poput Makarske koji živi od turizma i za turizam. Ovo je višestruko dobro i kao prezentacija, ali i jedan vrhunski tip edukacije za ljude koji žive od turizma da uživo vide i čuju kako se od nezahtjevnih namirnica mogu spravljati vrhunska jela.

Veljko Barbieri, poznati književnik i gastronom vodi nas u svijet vrhunskih specijaliteta i dok se pripremaju jela, razgovara s natjecateljima o tradicionalnoj gastronomiji izraženoj na suvremen način. “Makarska ima dugu tradiciju i sjajan gastronomski potencijal. Izgubila je puno kada je izgubila Biser mor, no sada se evo vraća s natjecanjem vrhunskih kuhara na velika vrata. Makarska ima dobru ugostiteljsku školu i ovdje će biti učenici te škole koji imaju što vidjeti i naučiti od najboljih”- ističe Barbieri.

Natjecatelji zadovoljni uvjetima u Makarskoj

Prvi natjecatelji IKKER-a izjavili su kako su zadovoljni organizacijom i uvjetima te izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem na natjecanju u Makarskoj. Vladimir Vojnić, prvi je startao: “Uvjeti su bili odlični , zadovoljan sam kako sam uspio pripremiti i predjelo i glavno jelo. Inače radim kao šef kuhinje u banjalučkom hotelu. Đorđe Ratković, natjecatelj iz Crne Gore, inače šef smjene u restoranu u Budvi, kaže, kako nije prvi put da se natječe u Hrvatskoj i vrlo je zadovoljan.Večeras od 17 sati počinje Gastrotura, odnosno prezentacija i degustacija autohtonih jela Makarske i njezinog zaleđa namijenjena sudionicima manifestacije i VIP gostima u konobama Opačak i Kalalarga.

U nedjelju program se nastavlja u 9 sati. Sutra se natječu Simona Maček iz Slovenije i Goran Mušura iz Hrvatske, DušanVeršec iz Slovenije i Tibor Samaransky iz Slovačke i nama poznati Goran Staničić iz Hrvatske i Boštjan Kovačić iz Slovenije, te Ružica Jukičić iz Hrvatske i Karol Sklenar iz Slovačke. Tijekom drugog dana bit će prezentirane nacionalne kuhinje Crne Gore, Srbije i BiH, a također i predstavljena naše torta makarana. Proglašenje pobjednika je u 18 sati.

Piše Janja Glučina  Foto J.Glučina

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh