Završen Interregionalni kuharski kup europskih regija u Makarskoj: Dragan Šljivić najbolji među najboljima

Završen Interregionalni kuharski kup europskih regija u Makarskoj: Dragan Šljivić najbolji među najboljima
Dragan Šljivić, kuhar iz BiH na dvodnevnom natjecanju najboljih kuhara regije u Makarskoj s 86,1 osvojenih bodova pobjednik je Interregionalnog kuharskog kupa europskih regija (IKKER), održanog ovog vikenda u Makarskoj.

Drugo mjesto osvojio je Tibor Samaransky 85,9 iz Slovačke, a treće Goran Staničić 83,5. Inače, natjecalo se 14 najboljih kuhara iz šest zemalja regije: Slovenije, Slovačke, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Za vrijeme natjecanja u Meteoru je četiri dana boravilo devedesetak sudionika skupa. Bio je ovo uistinu veliki gastronomski događaj kakvim bi se ponosile sve najatraktivnije turističke destinacije. Najboljem je nagradu uručio Miro Bogdanović prvi čovjek SKMER-a i čestitao svim natjecateljima. Nagrade, priznanja i zahvalnice su uručene svim natjecateljima i članovima žirija. Bogdanović se posebno zahvalio domaćinima, gradonačelniku Tonćiju Biliću, Bepici Srziću, direktoru Hotela Makarska,Tončiju Laliću, direktoru Ureda TZ grada Makarske, hotelijerima Vedranu Ribareviću i Jošku Lelasu. U ime organizatora zahvalio se posebno brojnim sponzorima ove hvalevrijedne gastronomske manifestacije. Miro Bogdanović ističe, kako je gastronomija srž turizma, jer je upravo ona ono po čemu će gosti pamtiti ovu destinaciju. Makarski gradonačelnik Tonći Bilić na kraju je zahvalio organizatorima, natjecateljima i svima koji su pridonijeli da se ovako značajan skup održi u Makarskoj te posebno čestitao pobjednicima. -Svugdje je lijepo, ali u Makarskoj je najljepše- istaknuo je gradonačelnik zadovoljan što se važna gastronomska manifestacija održala u Makarskoj. -Svi su ovdje mogli učiti od najboljih. Ovo je prvi korak u našem nastojanju da manifestacija postane tradicionalna i želja nam je da se uvijek održava u Makarskoj. Makarska će i dalje biti prepoznata kao privlačna gastronomska destinacija. Jedino čime nisam zadovoljan je nikakva posjeta učenika kuhara i njihovih profesora.

Ponosani što su se natjecali u centru dobre gastronomije

 Dragan Šljivić, pobjednik, natjecatelj iz BiH, inače šef kuhinje restorana u Banja Luci, ponosan na osvojenu prvu nagradu izjavio je kako je do sada bio na više natjecanja i uvijek bi mu nagrada izmakla za bod ili dva te je sada uistinu sretan.-Sretan sam i zbog samog natjecanja s najboljima i zbog dolaska u Makarsku. Inače, Šljivić je osvojio najvišu ocjenu žirija pripremivši za predjelo sufle sa škapima, umak od ljuske škampi, marinadu od tune, a za glavno jelo raviole s telećom jetrom, flambirano s rakijom od dunje, povrće, marinirana pačja prsa…. Goran Staničić, kojeg dobro poznajemo, kuhar iz hotela Blue Sun u Brelima oduševio je s pripremom orade i škampima s različitim umacima, te pripremom glavnog jela od tripica i jetre na jedan poseban način.

Pred sam kraj natjecatelje je posjetila klapa “Filip Dević” iz Splita te im pjesmom uljepšala dan. Za dobru pjesmu zaslužan je i naš Tempet koji je nastupio na prezentaciji torte makarana kojim su se sudionici IKKER-a uistinu oduševili. Za dobro raspoloženje na završnoj svečanoj večeri za organizatore, domaćine i sudionike zaslužan je Festivo band.

Makarana oduševila najbolje kuhare

Vedrana Vela Puharić promotorica torte makarana, na svečanosti podjele nagrada za uspomenu je podijelila natjecateljima ovaj slatki autohtoni suvenir Makarske.

- Nakon što je Makarska imala Biser mora, sada je  održana ova manifestacija, koja govori o tradiciji njegovanja gastronomskih vrijednosti. Makarska je bila sjecište najboljih kuhara. Makarska ne koristi dovoljno bogatstvo svoje gastronomije za turističku promidžbu, a ima kvalitetnu ponudu. I zimi su otvorene tri ili četiri sjajne konobe i restorani. Ugostiteljska škola u Makarskoj ima odličnu tradiciju i zapravo sam neugodno iznenađen što veći interes za ovo natjecanje nisu pokazali oni koji uče za zanimanje kuhara, jer ne znam od ovih natjecatelja bolje od kojih su mogli učiti. Ovdje okupljeni kuhari spadaju u sam vrh majstora gastronomije, a samo natjecanje je pokazalo kako nas gastronomija spaja unatoč postojanju puno toga što nas dijeli- kazao je Veljko Barbieri, poznati književnik i gastronom.

 Meteor mjesto najpoželjnije kulinarske ponude

Privatni ugostitelj iz Brela, Luka Šodan doveo je svoje zaposlenike na natjecanje da vide kako to rade najbolji, a nama je izjavio: -Ovakva manifestacija je zanimljiva i edukativna pa bi za sve ugostitelje dobro došla svakih mjesec dana da se ovdje održava. Hotel Meteor je bio za vikend najpoželjnije mjesto za vidjeti i kušati najbolje iz gastronomije. Uz samo natjecanje kuhara iz šest zemalja svoje tradicionalne kuhinje prezentirali su Slovenija, BiH, Italija, koja je bila gost , Hrvatska, Srbija i Slovačka. Podsjetimo, natjecali su se na IKKER-u 2015. : Dragan Šljivić i Vladimir Vojnović iz BiH, Goran Staničić, Goran Mušura i Ružica Jukičić iz Hrvatske, Đorđe Ratković, Nada Ćurčić, Emina Ćirlija i Kristijan Vujačić iz Crne Gore, Boštjan Kovačić, Dušan Veršec i Simona Maček iz Slovenije, Karol Sklener, Tibor Samaransky iz Slovačke.

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh