Osvrt na posjećenost IKKER-a 2015.: Učenici kuharstva i njihovi profesori propustili priliku učiti od najboljih

Osvrt na posjećenost IKKER-a 2015.: Učenici kuharstva i njihovi profesori propustili priliku učiti od najboljih
Četiri dana u Makarskoj su u hotelu Meteor boravili najbolji kuhari regije i najbolji profesori ugostiteljstva te poznavatelji gastronomije.Vrhunski kuhari iz Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH kuhali su tijekom vikenda i pričali o svojim kuhinjama, prezentirali na moderan način autohtona tradicionalna jela svojih zemalja. Premda nisu bili natjecatelji, došli su u goste i predstavili tradicionalnu kuhinju svoje zemlje i Talijani. Dva dana, uz prezentacije nacionalnih kuhinja, natjecalo se 14 najboljih kuhara iz regije. Svatko od njih dobio bi četiri zadane vrste mesa, te je imao na raspolaganju tržnicu s povrćem i začinima od čega je trebao napraviti šest tanjura predjela i isto toliko glavnog jela. Za cijelo to vrijeme bodrio ih je međunarodni stručni žiri ocjenjujući: način pripreme, higijenu, urednost stola pa čak i kako odvajaju otpad, zatim izgled i okus jela. Cijelo vrijeme tijekom kuhanja odgovarali su na upite publike, a interakciju natjecatelja i publike, te gastronomsku priču o jelima koja su pripravljana vodio je književnik i poznati gastronom Veljko Barbieri. Bilo je tijekom natjecanja publike. Dolazili su poznati ovdašnji ugostitelji s Makarske rivijere i dovodili zaposlenike iz svojih kuhinja i sami svjesni da se na ovakav način uvijek može naučiti nešto više. Ima li se sve ovo u vidu, uistinu je više nego začuđujuće da su srednjoškolci ugostiteljske struke propustili ovu priliku.

Makarski gradonačelnik Tonći Bilić, ponosan što je ova važna gastronomska manifestacija održana u Makarskoj zahvalio je svima koji su tome pridonijeli, ali također je izrazio nezadovoljstvo nikakvom posjetom učenika kuharskih zanimanja i njihovih profesora. Kako smo čuli od ravnatelja Srednje strukovne škole Momira Sumića bili su obaviješteni i upoznati s programom?! Možda je to bilo nedovoljno te gotovo nitko od njih i njihovih profesora nije posjetio natjecanje.Veljko Barbieri je izrazio čuđenje zbog njihova izostanka:„Srednja ugostiteljska škola u Makarskoj ima sjajnu tradiciju. Tamo sam predavao povijest gastronomije i ne mogu vjerovati da su sada tako nezainteresirani za ovakvo što.“

Jesu nažalost, pokazalo se i sada, jer se kod nas odavna za ta danas gotovo najtaraženija zanimanja upisuju, ne oni koji istinski žele taj poziv, već oni koji eto nisu uspjeli zbog loših ocjena negdje drugo! No, gastronomijom se treba baviti netko drugi, netko tko stvarno želi i sa strašću to radi. A da bi dotle došao, treba učiti od najboljih. Ovu sjajnu priliku za održavanja prvog Intereregionalnog kupa europskih regija makarski učenici, budući kuhari, su propustili. Preporuka struke i njihovih budućih poslodavaca, ovdašnjih vlasnika konoba i restorana je- ne propuštajte ovakve i slične prigode za vrhunske, uz to gratis, edukacije, ovdje na kućnom pragu!

Bilo bi dakako dobro da se mijenja mišljenje o važnosti gastronomije u turizmu kod onih koji to još nisu shvatili, jer kako reče Miro Bogdanović, predsjednik SKMER-a, inače najzaslužniji što nam je ovakvu manifestaciju doveo u Makarsku.- Gastronomija je ono što će privući turiste i ono po čemu će se pamtiti jedna turistička destinacija. A mi ističemo kako svakako to želimo, a onda je red da se i više potrudimo svi zajedno, ne samo učenici,već i oni koji s njima rade.

Piše Janja Glučina Foto Ivor

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh