Aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća: Plaža će se dohraniti, rampa i lift za invalide u travnju

Aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća: Plaža će se dohraniti, rampa i lift za invalide u travnju
Pod predsjedanjem Jagode Martić održana je 2. ožujka 14. sjednica Gradskog vijeća Makarske na kojoj je za pet sati rada odrađeno 15 točaka dnevnog reda.

Aktualni sat je potrajao zapravo dva sata, a pitanja na koja su odgovarali gradonačelnik Tonći Bilić i dogradonačelnica Lori Veličković, postavljalo je 11 vijećnika. Odnosila su se uglavnom na uređenja ulica, parkirališta, plaže, rive, lukobrana, pripremu sezone… Aktualni sat otpočeo je upitima vijećnika Stipe Bartulovića, koji je na kraju sjednice izrazio zadovoljstvo kvalitetnim radom Gradskog vijeća, iskazanom na ovom zasjedanju.

-U prvoj polovici 2013., uoči lokalnih izbora započeto je više radova, među kojima je i gradnja sustava oborinske kanalizacije na području Zelenke. Izdane su lokacijske dozvole za prvu i drugu fazu te potvrda glavnog projekta. Na sve ono što se događalo nakon zastoja Grad nije mogao utjecati. Uočeno je da su određeni troškovnici neusklađeni i za drugu fazu bili smo primorani revidirati to i ispraviti. Druga faza je otpočela, a to je oborinska kanalizacija u Ulici Dmine Papalića. Problem je bio što u katastru nije bilo ucrtano korito potoka u kojem je trebala biti oborinska kanalizacija s ulica i to je stvorilo zastoj. No ovog tjedna će radovi otpočeti i sa sjeverne strane preko magistrale- rekao je gradonačelnik Tonći Bilić.

 Nova lokacija za kontejnere na Dugišu

-Uklanjanjem kontejnera na Dugišu (u blizini Apfela) došlo je do problema s prikupljanjem smeća i u tom dijelu naselja našli smo drugu lokaciju i u narednih nekoliko dana napravit će se iskopi i slijedi postavljanje kontejnera na zelenom otoku. Ranije su kontejneri bili postavljeni na zemljištu koje je bilo u privatnom vlasništvu, kada su investitori počeli s prikupljanjem dokumentacije, zatražili su od Grada da kontejnere izmjeste- istaknula je dogradonačelnica Lori Veličković.

Četiri nova aparata za naplatu parkiranja

-S ponosom mogu istaknuti kako su prihodi od naplaćenog parkiranja veći za 700 do 800 tisuća kn nego u prethodnoj godini, a Pogon za komunalne djelatnosti je prvi put, otkad je osnovan, ostvario prihod od preko 4,7 milijuna kuna. Imamo dio automata koji su stari i nisu bili u funkciji. Neki su prebačeni na dijelove grada gdje je veća frekvencija prometa, a ove godine osigurali smo u proračunu sredstva za nabavku četiri nova aparata koji će se instalirati na ulicama. Parkiranje će se ove sezone naplaćivati i u Ulici kralja Petra Krešimira IV., od hotela Dalmacije do Biokovke, i još nekim drugim dijelovima grada. Naime, razmišljamo o postavljanju aparata i na predjelu Vrpolje- odgovorio je gradonačelnik Bilić na upit vijećnika Sretana Glavičića.

Neki ne shvaćaju svrhu mjesnih odbora

Na upit vezan za rad mjesnih odbora dogradonačelnica Veličković je izvijestila kako je prošle srijede održan prvi radni sastanak na tu temu.  -Željeli smo i da nam oni kažu po prioritetima u svojim kvartovima, što su napravili, a što još treba da bi se bolje spremili za sezonu, a prije svega  kako bi osigurali kvalitetniji život građana u kvartu. Većina je pokazala želju za suradnjom. Čula sam za negativan osvrt jednog od predsjednika MO-a na taj sastanak, ali zapisnik je dokaz kvalitetnog razgovora predstavnika grada i većine mjesnih odbora- kazala je dogradonačelnica. Gradonačelnik Bilić je dodao:- Upravo zato što pojedini shvaćaju krivo zadaću i rad MO-a, održan je sastanak. Neki su doveli medije na radni sastanak, što je suludo. Mogu dovesti medije kada sastanak organizira Vijeće mjesnog odbora, a ne Gradska uprava. Neki rad u MO-u shvaćaju kao rad političke stranke kojoj pripadaju ili ne pripadaju budući da se nisu izjasnili, ali je svrha mjesnih odbora sasvim drugačija od onoga što oni pokušavaju politiziranjem prikazati. Nadam se da će raditi sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi i pravilima koja su i sami usvojili, a konačan sud će dati građani prilikom sljedećih izbora za članove mjesnih odbora.

Kakav je stav Makarske spram naftnih bušotina u Jadranu

Alarmantnim podacima i podjelom satelitskih snimaka katastrofe u Meksičkom zaljevu, vijećnik Stjepan Eljuga je upozorio na nužnost zauzimanja stava ove gradske vlasti po tom pitanju jer Makarska živi od turizma. Istraživanje nalazišta plina i nafte u Jadranu je za Makarsku koja živi samo od turizma, pitanje svih pitanja i javnost mora znati taj stav, upozorio je Eljuga.

I gradonačelnik Tonći Bilić i predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić složili su se kako je ovo iznimno važno pitanje te je zaključeno da se na Međustranačkom vijeću zauzmu stavovi i o tome raspravi na tematskoj sjednici Gradskog vijeća, a onda s tim stavovima upoznaju relevantne institucije i javnost. Inače, ova Gradska uprava možda nije javno iznijela svoj stav, ali ga je pokazala i kroz projekte uređenja plaža i slično. Za dohranu plaže tražimo od mjerodavnog Ministarstva procjenu utjecaja na okoliš i to sve govori, podsjetio je gradonačelnik.

Novom sistematizacijom do manjeg broja zaposlenih

 Vijećnik Marko Ožić Bebek zatražio je pojašnjenje vezano za novu sistematizaciju radnih mjesta i otkaz komunalnim redarima.- Koliko razumijem oni su sada na raspolaganju, pa me zanima po kojem kriteriju su upravo ta dva redara na raspolaganju, ako nisu napravili disciplinski prekršaj ili nezakonite radnje.

-Sistematizacija radnih mjesta je rađena 2014. na isti način kao i sistematizacija 2013. kada ste vi bili gradonačelnik. Za razliku od te prethodne ovom sistematizacijom je smanjen ukupan broj zaposlenika u Gradskoj upravi sa 66 na 57. Također je broj radnih mjesta novom sistematizacijom, uz otvaranje dva nova radna mjesta, smanjen s 50 na 48. Dakle, sistematizacija je napravljena sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima. Broj komunalnih redara s pet je smanjen na tri, s tim da je ostao ekološki redar, prometni redar i voditelj redarstva. Protiv ta dva komunalna redara je pokrenut, prvo postupak za lakšu povredu službeničke dužnosti, pokrenuta su 4 postupka za težu povredu službeničke dužnosti i dva zahtjeva za suspenzijom do okončanja postupka. Zahvaljujući sadašnjem vršitelju dužnosti pročelnika koji je tada bio pročelnik Odjela, postupci nisu provedeni. Kada se stavi na raspolaganje državni službenik ili namještenik, ujedno mu teče otkazni rok. Jedan je službenik imao 4 godine neprekidnog staža u Gradu  i otkazni rok mu je istekao 1.ožujka, a bit će mu isplaćena otpremnina po zakonu. Drugom komunalnom redaru istječe otkazni rok za mjesec dana. Redari o radu kolega su se još ranije izjasnili, a sindikalni povjerenik imao je priliku sistematizaciju vidjeti na oglasnoj ploči, ali nije želio sudjelovati. Inače, subjektivno je pravo poslodavca da ocijeni njihove zahtjeve. Svrha svega ovoga je predizborno obećanje koalicije SDP-a i HNS-a da će smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi. To je prvi korak i smatram kako je 52 zaposlenih puno i bilo bi dovoljno četrdesetak, ali to je proces koji traje- odgovorio je gradonačelnik Tonći Bilić.

 Završetak lukobrana do 1. lipnja

Odgovarajući na upite vijećnika Zvonimira Galića vezano za uređenje grada i opremanje potrebnim sadržajima gradonačelnik je među ostalim najavio kako će se urediti pristupi osobama s otežanim kretanjem. Prostor takozvane „rupe“ gdje je prvotno namjeravana gradnja dvorane, i ove godine će biti parkiralište s naplatom, a u dogledno vrijeme planira se na tom mjestu samostojeći dječji vrtić i školska sportska dvorana. Juri Brkanu, čija su se pitanja odnosila na pripremu turističke sezone, gradonačelnik je odgovorio da će se plaža dohraniti za ovu sezonu. U travnju će na plaži biti osigurana rampa, a potom i lift za slabo pokretne osobe. Odgovorio je kako će se radovi na završetku lukobrana omogućiti do 1. lipnja, a pristup lukobranu urediti. Naime, najavio je kako će uskoro objaviti pozvani natječaj za arhitekte grada da osmisle uređenje prostora gdje je bio parkiralište na Osejavi. Vijećniku Miroslavu Dudašu je odgovorio da ove sezone neće biti novih kioska na Peškeri. Hortikulturalno uređenje grada obavit će se do travnja, kazao je gradonačelnik Bilić, odgovarajući na upit vijećnika Tonćija Lalića, a već sada se radi na uređenju određenih ulica po gradu, odgovorio je vijećnici Gordani Muhtić. Vijećnica Viki Puharić je podsjetila kako bi bilo dobro da Grad i ove godine organizira proljetna čišćenja, osobito Osejave i Svetog Petra, kojima bi se trebali odazvati svi od vijećnika, raznih udruga i srednjoškolaca kako bi grad što ljepši dočekao sezonu. Dogradonačelnica Veličković je najavila takvu akciju.

-Nedavno održano natjecanje najboljih kuhara u regiji Grad je sponzorirao sa 60 tisuća kuna, a sama manifestacija višestruko pridonosi boljoj promidžbi i kvalitetnijoj turističkoj ponudui Makarske i u zimskim mjesecima. Svi su bili obaviješteni i pozvani, a zašto su učenici Srednje strukovne škole Makarska propustili priliku da uče od najboljih ovdje na kućnom pragu, odgovorni su oni, njihovi profesori i ravnatelj- odgovorio je na pitanja vijećnice Verice Raos, gradonačelnik Tonći Bilić.

 Piše Janja Glučina Foto Ivor

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh