Usvojena Strategija jedinstvene politike za osobe s invaliditetom grada Makarske: Cilj integracija u svim segmentima života

Usvojena Strategija jedinstvene politike za osobe s invaliditetom grada Makarske:  Cilj integracija u svim segmentima života
Zahvaljujući prije svega aktivnom radu 17 članova Povjerenstva za osobe s invaliditetom Makarska je dobila Strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom grada Makarske za 2015. godinu. Strategija je usvojena na 14. sjednici Gradskog vijeća Makarske.

Prva strategija iz 2007. vrijedila je pet godina i do sada nikad nije donesena nova, već je ista produljivana. Izradi ove Strategije predhodili su rezultati rada Povjerenstva na čelu s Gordanom Muhtić, među kojima je i Analiza stanja položaja osoba s invaliditetom. Prema urađenoj Analizi dobiven je registar prema kojem su u Makarskoj 1553 osobe s invaliditetom, a zaposlenih je 31.

-Cilj ove Strategije je njihova socijalna integracija u svim segmentima života pri čemu su najčešće fizičke barijere na čijem se otklanjanju radi. Strategija je urađena iznimno kvalitetno i s njom Povjerenstvo ima priliku sudjelovati u natječaju EU, a već se radi i na Strategiji koja će se usvajati sljedeće godine, a odnosit će se na rok od pet godina- istaknula je Gordana Muhtić, predsjednica Povjerenstva. Kao predsjednica Povjerenstva, a ujedno i vijećnica Gradskog vijeća posebno je istaknula rad članova Povjerenstva, a čiji su rezultati vidljivi i znatno olakšavaju u zajednici život osoba s invaliditetom. Navela je što se sve odradilo na uklanjanju fizičkih barijera u gradu, ali i socijalnoj integraciji pohvalivši odnos zajednice i Grada što se posebno ogledalo u provođenju mjere asistent u nastavi. Naime, Makarska nije poput nekih drugih sredina imala tih problema i sva školska djeca dobila su asistenta na što smo uistinu ponosni. Urađena Strategija, što je njezina posebnost, odnosi se samo na ovu godinu i primjena je definirana kroz: život u zajednici, odgoj i obrazovanje, profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje, rad, zdravstvenu zaštitu, zaštitu od nasilja i zlostavljanja, rekreaciju, razonodu i sport, zatim aktivnost u turizmu, sudjelovanje u kulturnom i političkom životu.

Makarski gradonačelnik Tonći Bilić ističe kako su mjere i aktivnosti iz Strategije radi promicanja prava i unapređenja položaja osoba s invaliditetom, dužni provoditi upravni odjeli, te ustanove i trgovačka društva u vlasništvu Grada Makarske. Nositelji aktivnosti dužni su uz svoje godišnje planove rada uvrstiti mjere i aktivnosti u skladu sa Strategijom. Provođenje Strategije koja podrazumijeva više mjera od uklanjanja fizičkih zapreka, zatim stipendiranja, zapošljavanja i rehabilitacije pratit će Povjerenstvo i dostavljati gradonačelniku godišnje izvješće o provedbi mjera i aktivnosti, naglašeno je na sjednici Gradskog vijeća.

 

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh