Gradsko vijeće Makarske: Botanički vrt u Kotišini je vrt u obnovi kojim će upravljati Makarski komunalac

Biokovskim botaničkim vrtom Kotišina upravljat će Makarski komunalac d.o.o., tako su odlučili gradski vijećnici. Naime, status, upravljanje i značaj vrta, regulirani su još uvijek Odlukom iz 1984. koju je donijela SO Makarska, koje više nema, a tada je Biokovski botanički vrt Kotišina proglašen hortikulturnim spomenikom- botaničkim vrtom. Upravljanje se tada povjerilo Šumskom gospodarstvu Makarska, a nakon toga vrtom upravlja Javna ustanova Park prirode Biokovo, ali bez veće financijske podrške. Činjenica je da se vrt posljednjih godina našao u brojnim problemima i da se ne može na ovaj način dalje voditi. Danas s izgubljenom gotovo trećinom biljaka, koje su nekada tu bile pravni status ovog vrta u Kotišini, ne zadovoljava kategorizaciju botanički vrt, već je to vrt u obnovi. -To su vrtovi koje se planira obnoviti i sačuvati. Trenutno nema uvjete prema kategorizaciji za botanički vrt. Biokovski botanički vrt Kotišina ima 35o biljnih vrsta, a prema zapisima IV SO Makarska nekad ih je bilo 1000 vrsta iz čega se zaključuje da je smanjen za tri puta! Na zasjedanjima relevantnih predstavnika za EU programe, kao i mjerodavnih institucija u gradu, došlo se do zaključka da je krajnje vrijeme zbog budućnosti urediti upravljanje i održavanje vrta, radi njegove vrijednosti i valorizacije. Prijedlog je da se upravljanje povjeri Makarskom komunalcu d.o.o i Turističkoj zajednici grada Makarske. Makarski komunalac preuzima obvezu zapošljavanja potrebnih stručnih djelatnika kao i njegovo dalje održavanje, revitalizaciju, upravljanje i turističku valorizaciju. U daljnjem postupanju Makarski komunalac će surađivati s Gradom, Turističkom zajednicom, Javnom ustanovom Park prirode Biokovo, Udrugom Kotišina, Župom sv. Marka i ostalim relevantnim subjektima, resornim ministarstvima i službama. Sve to u cilju očuvanja prirodnog fenomena i uspomene na znanstveni rad neprocjenjive vrijednosti i doprinos čitavom području utemeljenjem ovog vrta, njegovu utemeljitelju fra Juri Radiću. Njegov cilj se želi ostvariti i na tom putu su i izmjene i dopune Odluke iz 1984. godine. Ovo je prvi korak u rješavanju problema, a sljedeći korak je formiranje javne ustanove kada bude vrijeme, koja će skrbiti o ovom vrtu, Malakološkom muzeju i sličnom- najavio je gradonačelnik Tonći Bilić na sjednici Gradskog vijeća.

Vijećnici su donijeli i Odluku o izmjeni i dopuni Izjave o osnivanju Društva s ograničenom odgovornošću Makarski komunalac (potpuni tekst) od 11. srpnja 2013. Gradonačelnik Bilić je podsjetio kako Gradsko vijeće donosi odluke o izmjenama djelatnosti,  javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Makarske. Ukazala se potreba da se proširi dosadašnja djelatnost Makarskog komunalca. Među navedenim djelatnostima Makarskog komunalca u Odluci od 11.7. 2013., mijenjaju se navodi djelatnosti botaničkih vrtova. Nakon razgovora s javnim bilježnikom utvrđeno da se taj dio teksta treba brisati i pisati djelatnost parkova u obnovi, jer taj termin obuhvaća sve navedene djelatnosti, naglasio je gradonačelnik Tonći Bilić.

 Turističko – tematska staza -Tragom Antuna Gojaka

Makarska će već ove sezone turiste dočekati sa uređenom turističko- tematskom stazom makarskog slikara Antuna Gojaka. Naime, vijećnici su s riječima hvale upućene na adresu Gradske galerije na čelu s Josipom Karamatićem, za potaknutu inicijativu, donijeli Odluku o pokretanju izgradnje i uređenja turističke- tematske staze na području grada Makarske: Tragom Antuna Gojaka.

Uz uređenje i obilježavanje tematske staze bit će zaokružena cjelina staza koja povezuje Makarsku od Krvavice do Tučepi i od rive do Makra, istaknuo je gradonačelnik Tonći Bilić. Inače, na ovoj sjednici vijećnici su usvojili i Izvješće o radu Gradske galerije Antuna Gojaka Makarska za 2014., pohvalivši posebno organiziranje radionica od vrtićke do srednjoškolske dobi kroz koje je prošlo na stotine djece, kako je istaknula vijećnica Gordana Muhtić. Vijećnici su također usvojili Statut Gradske knjižnice Makaska izrazivši zadovoljstvo radom ove ustanove i aktivnostima koje je organizirala tijekom 2014.

Na 14. sjednici Gradskog vijeća Makarske za članove Odbora za financije i proračun imenovani su Ante Ćulav i Igor Batošić.

 Sporazum o prijateljstvu Makarske s Vukovarom i Sarajevom

 

Gradonačelniku Grada Makarske Tonću Biliću vijećnici su dali suglasnost za sklapanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Grada Makarske i Grada Vukovara u Republici Hrvatskoj i za sklapanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji između Grada Makarske u Republici Hrvatskoj i Općine Stari Grad -Sarajevo u Republici Bosni i Hercegovini.

Piše Janja Glučina FotoIvoR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh