Zakup gradskih prostora političkim strankama po većim cijenama

Gradske prostore u prvoj zoni, odnosno na rivi političke stranke neće moći koristiti prema usvojenoj novoj Odluci o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje političkim strankama i nezavisnim listama. U prvoj zoni, koja obuhvaća Obalu kralja Tomislava, Marinetu i Malu obalu, Šetalište fra Jure Radića, Kačićev trg, Lištun i Donju luku,  se može postići tržišna cijena koja je puno povoljnija od cijene za prostore koje bi eventualno koristile političke stranke, naglašeno je na sjednici Gradskog vijeća 2. 0žujka.

U drugoj zoni, Trg Hrpina i Trg Tina Ujevića, premda još uvijek po povoljnim cijenama, političke stranke neće više pak gotovo besplatno moći koristiti prostor. Primjerice, HDZ je, naglašava gradonačelnik Tonći Bilić, do sada koristio prostor od 126 metara četvornih za najam od 12 kuna za cijelu godinu. Prema novoj Odluci taj će prostor plaćati 8 kuna po metru četvornom i to mjesečno. Još uvijek su to povoljne cijene, dodala je predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić. Marko Ožić Bebek, predsjednik HDZ-a kazao je kako nema ništa protiv povećanja cijena, ali se onda nada da će Grad s tim uprihodovanim sredstvima i održavati prostor da ne prokišnjava kao što je sada slučaj. -Zalažem se da Grad uprihoduje što više sredstava. Inače, nama je prostor i velik po kvadraturi pa ukoliko grad može isti bolje iznajmiti, spremni smo i o tome razgovarati- naglasio je Bebek.

U trećoj zoni: Ulica Ante Starčevića, Don Mihovila Pavlinovića i Stjepana Ivičevića te prostori južno od tih ulica izuzev ulica u drugoj zoni, cijena najma je 6 kuna po metru četvornom. U četvrtoj zoni, svi ostali dijelovi grada, cijena najma je 4 kune po četvornom metru gradskog prostora političkim strankama i nositeljima nezavisnih lista pod uvjetom da su zastupljeni u Gradskom vijeću. Navedeni iznos cijene zakupa prostora uvećava se za PDV stopu.

 Sredstva za vijećnice i vijećnike iz Proračuna 110.000 kn

Usvojilo je Gradsko vijeće i Odluku o rasporedu sredstava političkim strankama iz Proračuna grada Makarske za 2015. Ukupno je za ovu namjenu Proračunom planirano 110. 000 kn za dvanaest mjeseci. U Gradskom vijeću Makarske je 17 vijećnika, odnosno 5 vijećnica i 12 vijećnika. Za svakog vijećnika političkoj stranci pripada 6.285,71 kn, a za svaku članicu podzastupljenog spola (žena) još 10 posto, odnosno 6.914,28 kn. Prema ovim odredbama u 2015. političke stranke u Gradskom vijeću dobivat će kvartalno sredstva koja im pripadaju prema broju zastupljenih vijećnica i vijećnika. Podsjetimo, HNS ima 2 vijećnika, HDZ 4 vijećnika i 1 vijećnicu, SDP 2 vijećnika i 3 vijećnice, koalicija HČSP-HPB-HSP ima 1 članicu Gradskog vijeća, Kandidacijska lista grupe birača ima 2 člana i Agenda mladih demokrata 1 vijećnika.

Piše Janja Glučina Foto IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh