Odluka o držanju pasa i mačaka i njihovom registru: Predviđene kazne za vlasnike i do 10 000

Odluka o držanju pasa i mačaka i njihovom registru: Predviđene kazne za vlasnike i do 10 000
Makarski vijećnici na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojili su Odluku o držanju pasa i mačaka, načinu postupanja s neupisanim psima, napuštenim i izgubljenim životinjama.Prema ovoj Odluci detaljno je definirano koji je pas opasan, te kako svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od štenjenja. Vlasnik je obvezan prijaviti nabavu psa i također odjaviti njegov nestanak u roku od 14 dana ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

-Ovom se Odlukom opisuju uvjeti i način držanja pasa i mačaka što podrazumijeva: registriranje, cijepljenje i liječenje pasa i mačaka, način držanja na prostoru okućnice, vrta i u višestambenim objektima. Posebno su navedene odredbe vezane za način držanja opasnog psa, izvođenje na javnu površinu, način kontrole razmnožavanja. Propisana su ovom Odlukom pravila i način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, prije svega postupak zaštite takvih životinja zbrinjavanjem u sklonište. Skloništa za životinje osnivaju pravne i fizičke osobe sukladno zakonu- istaknuo je Siniša Srzić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Makarske.

Usvajanju ove Odluke prethodila je rasprava u kojoj su vijećnici ukazali na aktualno stanje u postupanju s kućnim ljubimcima. Među najvećim problemima istaknuli su nedostatak veterinara, odnosno kako u Makarskoj radi samo jedan veterinar, a pokriva ogroman teren, te nužnost osiguranja bolje zdravstvene skrbi za kućne ljubimce kao i edukaciju njihovih vlasnika. Istaknuto je također i često neprimjereno ponašanje vlasnika koji ne mare za nečistoću svojih ljubimaca koju ne uklanjaju, niti po najfrekventnijim gradskim površinama. Pojedini vlasnici unatoč svim problemima rade po svome, pa jednostavno produlje i ne pomišljajući ukloniti izmet s javnih površina. No, tu bi trebala slijediti represija. I predviđena je, te bi se trebala i provoditi. Zakonom o zaštiti životinja Odsjeku za komunalno i prometno redarstvo dane su ovlasti provođenja nadzora akta kojim se regulira ovo. Predviđene su i kazne za pravne i fizičke osobe, a njihov iznos se kreće u rasponu od 500 do 10 000 kn ovisno o kojem se prekršaju radi.

Među silnim prekršajima svakako je najčešće onečišćenje javnih površina. Navedeno je kako je kazna za vlasnika čiji pas onečisti javnu površinu, odnosno ako vlasnik odmah ne počisti za njim 500 do 1000 kuna.

Piše Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh