Franjevački samostan u Makarskoj: Trećina površine krovišta sasvim nova, radovi se nastavljaju

Franjevački samostan u Makarskoj: Trećina površine krovišta sasvim nova, radovi se nastavljaju
Posljednjih dana zbog nevremena sa zebnjom su oči građana bile uprte prema krovu Franjevačkog samostana u Makarskoj. Bilo je velikih kiša, olujne bure, ali nije bilo većih šteta imajući u vidu da se tamo radi izmjena krovišta. Štoviše, radovi na toliko potrebnoj prvoj temeljitoj rekonstrukciji krovišta, otkad postoji Franjevački samostan u Makarskoj, na zadovoljstvo svih, barem na ulaznom dijelu su završeni.

Sasvim je nova površina od 450 metara četvornih na sjeveroistočnom dijelu samostanskog zdanja što je tek jedna trećina površine krovišta od 1315 četvornih metara planiranih za sanaciju. Sanacija krovišta podrazumijeva izmjenu krovne konstrukcije, postavljanje izolacije i novih kupa kanalica. Glavni investitor obnove krovišta Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije na nebo uznesene je Provincija Presvetog Otkupitelja koja je osigurala više od polovice sredstava, a ukupna investicija je teška 1,5 milijuna kn. Građani su svojim prilozima prikupili 80 -ak tisuća kuna. Splitsko-dalmatinska županija je uplatila za obnovu krovišta 20 tisuća kn, a Grad Makarska je obećao pomoći s 100.000 kn s obzirom na vrijednost Franjevačkog samostana koji spada i u gradsko i državno kulturno povijesno blago. Izvođač radova je Krolo dom d.o.o. iz Kaštel Lukšića, a nadzor obavlja dipl. ing. arh. Srđan Letica iz Makarske. Fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj podsjetit će kako je gradnja ove zgrade počela davne 1762., a gornji drugi kat građen je između 1931. i 1937., i od tada sve do jeseni prošle godine kada su otpočeli ovi radovi, nije bilo temeljite rekonstrukcije krovišta. Mijenjale su se kupe, spašavao se prostor prikupljanjem vode u razne posude. No, sve je došlo do krajnje točke i bio je posljednji rok za temeljitu rekonstrukciju kako bi se spasilo ovo iznimno vrijedno zdanje naše kulturno- povijesne baštine. Provincija je uvidjela da se prije ili kasnije mora ući u sanaciju i odlučila. Ivan Vulić sačinio je projekt sanacije.

U Franjevačkom samostanu živi osam fratara. Smješteni su uglavnom na prvom katu u dijelu okrenutom prema jugu koji je relativno siguran, a već na katu iznad nije tako. No, nije bilo potrebno iseljenje zbog radova, kazao nam je gvardijan. Premda je bilo planirano trajanje rekonstrukcije pet ili šest mjeseci s obzirom na zimske uvjete rada i tempo dotoka sredstava, oni će potrajati i znatno dulje.

Piše i foto Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh