Udruga Franak: Banke nude konverziju u eure, dužnici traže u kune, pregovori se nastavljaju

Udruga Franak: Banke nude konverziju u eure, dužnici traže u kune, pregovori se nastavljaju
Glavna jučerašnja vijest za mnoge, osobito dužnike u „švicarcima“, u Hrvatskoj je bila izjava nakon pregovora Udruge Franak i banaka, da su banke pristale na konverziju kredita!. Istina, traže konverziju u euro, a Udruga Franak u kune. No, najavljen je nastavak pregovora za dva tjedna, izjavio je Jurica Dobrinić, član radne skupine Udruge Franak, inače naš sugrađanin.

Jurica Dobrinić, koordinator pravno- ekonomskog tima, Udruge Franak za Makarsko primorje nakon sastanka kojim su počeli pregovori s bankama vezano za goleme probleme građana koji imaju kredite u „švicarcima“ izjavio je kako se pregovori nastavljaju za dva tjedna. Kazao je kako je dogovorena konverzija kredita. Međutim, Udruga Franak od početka traži konverziju, ali u kune, dok banke sada nude konverziju u eure. Dobrinić kaže kako će članovi Udruge razmotriti i tu mogućnost. -Naime, ne može pregovarački tim donositi odluku u ime svih članova Udruge. Zato ćemo u naredna dva tjedna koliko preostaje do sljedećih pregovora radne skupine Udruge Franak i banaka, anketirati članstvo o modelu konverzije u euro.

-U tom razdoblju očekujemo financijske podatke HNB-a koje smo tražili, te ćemo napraviti naše analize financijskih efekata konverzije u euro- ističe Jurica Dobrinić.

Tek s financijskim izračunima će se znati koliko i što dužnici uistinu dobivaju nakon pregovora s bankama. Suvišno je i naglasiti s kolikim nestrpljenjem dužnici kredita u „švicarcima“ isčekuju ishod pregovora s bankama za dva tjedna.

Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh