U Makarskoj 47 osoba prima socijalnu pomoć

U godinu dana dvostruko više

Iako ovih dana izvješće Turističke zajednice Makarska upućuje na bolju turističku sezonu po broju gostiju, neki drugi pokazatelji otkrivaju da je u gradu sve više onih koji nemaju sredstava za život jer su ostali bez posla ili do radnog mjesta ne mogu doći. Jedina mogućnost im je da to stanje ublaže koristeći socijalnu pomoć koju odobrava Grad Makarska.

Prema riječima Luke Rose, predsjednika Socijalnog vijeća Grada Makarska, od 2010. godine broj korisnika socijalne pomoći udvostručen je i na popisu je 47 imena, a Grad Makarska za te potrebe izdvaja 600 tisuća kuna iz svog proračuna u 2012.

- Nije istina kako kruže priče gradom da socijalnu pomoć dobivaju oni kojima ne pripada. Svako plaćanje struje ili vode, ili jednokratne novčane pomoći, su prema Pravilniku, i ‘pročešlja’ ih Socijalno vijeće koje broji 13 članova. U ovoj kategoriji ne mogu se naći građani koji imaju 1500 kn po članu domaćinstva i više. Ako ima nepravilnosti, to nije zato što ih mi ne želimo vidjeti već su ljudi skloni svakojakim igrama. Do konca rujna ove godine izvršit ćemo reviziju i provjeriti imaju li svi koji traže socijalnu pomoć pravo na nju prema Pravilniku, najavio je Roso.

Najveća socijalna pomoć koju Grad Makarska mjesečno osigura za jednog stalnog primatelja je 1000 kn, ne na ruke, već se plaćaju komunalije. U slučajevima kada su situacije jako teške daje se jednokratna u gotovom novcu, a zna se osigurati i mogućnost ručka.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh