Ratna mornarica formirana prije 70 godina

 U Podgori  proslavili važne obljetnice

Obljetnice -70 formiranja Partizanske mornarice i 50 spomenika Galebova krila svečano su obilježene 9.rujna u Podgori  pod pokroviteljstvom predsjednika RH a u organizaciji  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i SABA Makarskog primorja i Općine Podgora

Na spomeniku Galebova krila u Podgori je  pod pokroviteljstvom  predsjednika RH, a  u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca  i antifašista Splitsko-dalmatinske županije,  Saveza antifašističkih boraca i antifašista Makarskog primorja  i Općine Podgora, svečano obilježena 70. godišnjica Partizanske ratne mornarice i 50 godina spomenika Galebova krila.

Proslava značajnih obljetnica otpočela je odavanjem počasti svim poginulim polaganjem vijenaca. Vijence su položili: izaslanik predsjednika Republike Hrvatske  kapetan bojnog broda Predrag Stipanović, Tonči Pivac, predsjednik  SABA Makarskog primorja s izaslanstvom, načelnik Općine Podgora Ante Miličić, predstavnici  zajednica udruga  antifašističkih boraca i antifašista  županija Splitsko dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibenske i Zadarske …

Pozdravnim govorima  u ime domaćina  skupu se obratio donačelnik Općine Podgora Tomiša Urlić, Tonči Pivac, predsjednik SABA Makarsko primorje,  dok su o značaju obljetnica podsjetili među ostalim:Visko Haladić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, prof. Krešimir Sršen, predsjednik  Zajednice udruga  antifašističkih boraca i antifašista  Splitsko-dalmatinske županije  i izaslanik predsjednika RH  kapetan bojnog broda Predrag Stipanović.

 

Izložba i svečani program

 U nazočnosti brojnih predstavnika antifašističkih udruga i antifašista  u svečanom obilježavanju jubileja sudjelovali su predstavnici javnog i kulturnog života. U svečanom programu na spomeniku Galebova krila, gdje je  Damir Radić izložio stare fotografije i napise o otkrivanju spomenika  u Podgori, sudjelovali su Željko Kuluz (voditelj programa), Stiven Donkov (trublja HRM), klapa Podgora, ženski zbor Umirovljenice iz Makarske uz pratnju Aleksandra Srzića, zbor Amfora iz Splita, FA Tempet, Mario Roso s podgorskom himnom »Dođi, Podgora te zove», dubrovački pjesnik Matko Jerinić, učenica Đina Marinović. Nakon programa domaćini su pripremili  domjenak, tradicionalni fažol iz Hotela Podgora te osvježavajuća pića uz druženje. 

Sjećanje na ribare, težake i domoljube

- S posebnim pijetetom sjećamo se naših ribara, težaka i domoljuba koji su 10. rujna 1942. hrabro ustali u obranu svog priobalja i otoka. Vjekovna težnja hrvatskog naroda za slobodom kao i početkom 90-ih došla je do punog izražaja. Ono što su 1942. bili ljudi koji su osnovali Partizansku mornaricu to su 90-ih bili naši branitelji…U  vrijeme 2. sv. rata Partizanska mornarica rat na hrvatskom Jadranu započinje  s nekoliko malih  ribarskih brodova, a završava ga pobjedonosno ’45. s 16 tisuća pripadnika i 500 brodova različite vrste i namjene. Na kraju rata u toj je mornarici bilo preko 90 posto Hrvata što dokazuje da su se Hrvati uvijek borili za svoje more. U gotovo  sličnim uvjetima   slijedio je razvoj događaja u Domovinskom ratu kada su hrvatski dragovoljci iz svih krajeva svijeta i Lijepe naše stavili se na branik domovine  i stvorili samostalnu, neovisnu i suverenu RH. Tako je stvarana hrabra i ponosna pobjednička HRM pod zapovijedanjem  prvog zapovjednika, admirala Svete Letice iz Podgore, koji je sudjelovao i u stvaranju  Partizanske mornarice. Antifašizam je naša baština i dio našeg nacionalnog identiteta.

Obilježavajući ove značajne obljetnice odajemo zahvalnost svima koji su u antifašističkoj borbi i u Domovinskom ratu dali doprinos uspostavi  samostalne, suverene i demokratske Republike Hrvatske- istaknuo je izaslanik predsjednika RH kapetan bojnog broda Predrag Stipanović.

Galebova krila  otkrivena prije 50 godina

Iznad  prve luke i kolijevke partizanske ratne mornarice u Podgori je prije pola stoljeća otkriven spomenik Galebova krila koji po zamisli autora Rajka Radovića predstavlja let galeba u poniranju. Snaga i ljepota ovog spomenika  inspirirali su  pjesnika Juru Kaštelana da mu dopiše one čuvene stihove:

«Stani i slušaj živu legendu slobode koju more govori pod kamenim Biokovom, more neumorno, more duboko.»

  •  Piše i snimila Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh