Gradski proračun se dobro puni zahvaljujući racionalizaciji potrošnje i turističkoj sezoni

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Marko Ožić Bebek istaknuto je zadovoljstvo dobrom turističkom sezonom i najavio kako će Grad Makarska osnovati poduzeće za upravljanje gradskom plažom, čime će se uvesti reda. Nema govora o poništenju lokacijske dozvole za hotel Romanu, komentirao je pisanje pojedinih medija.

Sve do okončanja postupka Ministarstva hotel Romana ima valjanu potvrdu glavnog projekta za izvođenje radova – naglasio je Dragan Srzić, voditelj Odsjeka za prostorno uređenje.

Planira se uređenje Kalalarge, u izradi je projekt, ali se računa na sredstva iz EU- fondova. Zanimanje za zapošljavanje ‘Mrsićevih volontera’ je veliko.

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek na konferenciji za novinare 12. rujna, a kojoj su nazočni bili dogradonačelnik Ivan Ivanda, te pročelnici Gradskih odjela, ovogodišnju turističku sezonu ocijenio je dobrom, boljom od prošlogodišnje, a dio rezultata leži u tome što je podignuta stopa PDV-a što je donijelo bolju prijavu u privatnom smještaju. Trenutno se u Makarskoj odmara gotovo 6000 gostiju, pet posto više nego 2011., ali posebno veseli podatak da je u hotelima 2440 turista, 11 posto bolje nego prošle posezone, a dobro punjenje najavljeno je i za listopad, istaknuo je Bebek. Osvrnuo se na pisanje pojedinih medija kako je poništena lokacijska za hotel Romanu. Ne znam zašto je potrebno prikazivanje iskrivljene slike. Lokacijska nije poništena. Umjesto da se potiče izgradnja hotela s pet zvjezdica, koji donosi gradu pola milijuna kuna boravišne pristojbe, na sve se načine to nastoji onemogućiti, zaključio je Bebek.

Kako Grad Makarska ne može dobiti koncesiju za upravljanje plažom, jer nije se zadovoljno stanjem na njoj, rješenje je u osnivanju poduzeća za upravljanje plažom koje će uvesti red.

Proračun ide na više!

Dobra sezona odrazila se i na punjenje Gradskog proračuna koji prvi put ide na više. To je znak da smo dobro planirali, ali bili štedljivi u troškovima, što znači da se racionalno trošilo. Radit ćemo još jedan rebalans na više, situacija je puno povoljnija nego prošle godine, najavio je. Iako je pri donošenju ovogodišnjeg Proračuna bilo govora o rezanju plaća, čini se da se to neće dogoditi jer je bio bolji angažman i naplata gradskih potraživanja. Primjerice, za cijelu godinu bila je planirana naplata komunalnog doprinosa od 8 milijuna kuna, a već je do konca srpnja ubrano 12 milijuna kuna!

Nastavak radova na lukobranu 1. listopada

Prvi čovjek Makarske izvijestio je kako za dvadesetak dana počinju radovi na lukobranu koje je po natječaju koji je raspisala Županijska lučka uprava dobila Skladgradnja, a glavni izvođač je splitski Pomgrad. Nasipanje bi trebalo biti završeno za tri mjeseca.

Zgrada POS-a napreduje i brže od očekivanog. Postoji višak stanova i sada Ministarstvo branitelja rješava taj problem na način da bi te stanove dobili branitelji, a za uzvrat bi parcela na kojoj su se trebali graditi njihovi stanovi bila ustupljena APN-u. Pregovori još traju, naglasio je gradonačelnik Bebek.

Dragan Srzić – Nema govora o poništenju lokacijske za hotel Romanu

Ministarstvo ne nalaže poništenje lokacijske dozvole za hotel Romanu. Sve do okončanja postupka investitor hotela Romana ima valjanu potvrdu glavnog projekta za izvođenje radova, istaknuo je Dragan Srzić, voditelj Odsjekla za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Makarske. – Grad Makarska je 11. rujna u 15 sati na gradski protokol dobio dopis Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ministarstvo nam je dalo uputu da saslušamo žalitelje na lokacijsku dozvolu u roku od 30 dana, i da i takvu dopunu s čitavim spisom lokacijske dozvole vratimo u Zagreb na daljnje njihovo postupanje.

Pročelnik Odjela Ognjen Radić ustvrdio je kako će se isključivo raditi po zakonu. Nikome se neće naškoditi niti pogodovati. Također je apelirao na građane da legaliziraju objekte do 30. lipnja 2013., jer će jedino tako moći obavljati djelatnost u objektu.

LAG Adrion priprema skupštinu

O tome dokle se stiglo s poslovima oko formiranja Lokalne akcije grupe Adrion informirala je Lidija Vukadin Vranješ, stručna suradnica za odnose s javnošću i koordinatorica ovog projekta. Adrion formira deset jedinica lokalne samouprave Primorja i Zabiokovlja, a članovi su poduzeća i udruge. Imat će javni, civilni i gospodarski sektor, a glavni cilj je imati projekt koji će preko ministarstva financirati EU. LAG će imati svoj Ured koji će financirati ministarstvo.

Dvorana dobila uporabnu dozvolu – Mogućnost za veće prihode

Gradska sportska dvorana dobila je uporabnu dozvolu. To sada otvara mogućnost za turističko-ugostiteljsku djelatnost, odnosno otvorit će se kafić, a može i trgovina, najavio je gradonačelnik Bebek. Istaknuo je kako Grad Makarska dvoranu servisira, a veći gradovi imaju neprilike. -Nama će u budućnosti biti sve lakše. Mislim da su sad bolja vremena ispred nas jer će dvorana sama moći povećati prihode – kazao je.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh