Grad Makarska, SDP i SABA obilježili Dan antifašističke borbe: Čuvajući tekovine antifašizma okrenimo se budućnosti

Grad Makarska, SDP i SABA obilježili Dan antifašističke borbe: Čuvajući tekovine antifašizma okrenimo se budućnosti
Polaganjem cvijeća na spomen- obilježja, svečanošću na Spomeniku revolucije na Glavici, te feštom u Arbunu, u Makarskoj je obilježen Dan antifašističke borbe, a pod pokroviteljstvom Grada Makarske, u proslavi su sudjelovali SDP Makarskog primorja i Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorja. Odaslana je jasna poruka da se tekovine antifašizma, na kojima je stvorena suverena Hrvatska, mora čuvati i njegovati, ali još više se okrenuti budućnosti te napretku domovine.

 

 

 

 

Na Spomeniku revolucije: Uručene povelje i priznanja

 

Na Spomeniku revolucije upriličen je središnji dio proslave. Predstavnici Grada Makarske, delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo, predstavnici SABA Makarskog primorja, SDP-a Makarskog primorja, makarskog HNS-a, HSU-a, te Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata položili su vijence i minutom šutnje odali zahvalnost poginulim borcima NOR-a, braniteljima iz Domovinskog rata. te svim nevinim žrtvama koje su dale život za slobodu Hrvatske. Pjesmom su proslavu uljepšali Zbor umirovljenica Marineta, klapa Podgora te recitacijom Fani Jelaš.

Tonči Pivac, predsjednik SABA Makarskog primorja, čestitajući Dan antifašizma, pozdravio je brojne nazočne među kojima su bili gradonačelnik Tonći Bilić, Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova Hrvatske, Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo, te izaslanik SABA Hrvatske Krešimir Sršen, predsjednik Županijske organizacije SABA.

-Antifašizam je bio i ostao dio našeg identiteta, temeljna vrijednost civiliziranog i demokratskog svijeta. Naš glas je glas svih antifašista i mora doprijeti do onih koji nas pokušavaju blatiti- poručio je Tonči Pivac.

Uručena su priznanja SABA Republike Hrvatske. Povelju su dobili SABNOR Kantona Sarajevo i SABA Makarskog primorja, a priznanja Milan Granić, Milivoj Kržanić, Jakov Lovreta, Pera Novak, te posthumno Andrija Rudelj.

 

 

Cvijeće na spomenicima

Obilježavanje Dana antifašističke borbe promenadnim nastupom najavila je Gradska glazba Makarska. Nakon što su predstavnici Grada Makarske i SABA Primorja položili vijence na Središnji križ, uz molitvu mons. Pavla Banića, izaslanstva SABA i makarskog SDP-a položili su cvijeće na Partizansku spomen-kosturnicu na Gradskom groblju te na spomenike NOR-a u Kotišini, Makru, Puharićima,Velikom Brdu.

Delegacija Grada Makarske, SABA-e, SDP-a, Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja, u nazočnosti gradskih vijećnika, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika političkih stranaka, gradskih ustanova, predstavnika policije, Crkve, pred Spomenikom hrvatskom branitelju, poklonili su se svim žrtvama poginulim za Hrvatsku, uz riječi zahvalnosti koje je izrekao dogradonačelnik Miroslav Družianić.

S pijetetom je bilo i pred Spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Nakon polaganja cvijeća Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske. podsjetila je da je dr. Franjo Tuđman bio sudionik NOR-a, antifašista, predsjednik koji je odigrao veliku ulogu u stvaranju slobodne Hrvatske koja je dio europske obitelji.

 

Fešta u Arbuna

Proslava Dana antifašizma tradicionalno je završena prigodnim druženjem s građanima u Arbuna, u čemu se pridružio ministar uprave Arsen Bauk. Pjesme i veselja nije nedostajalo, za što je pobrinuo trio Solari, a podijeljeno je petstotinjak porcija fažola.

Upućujući čestitku gradonačelnik Tonći Bilić je istaknuo – Prije 74 godine naši avangardni preci udarili su temelje antifašizmu, na kojima je nastala slobodna Hrvatska. Ne smijemo se stalno osvrtati na prošlost, ali antifašizam moram njegovati okrenuti budućnosti. Ministar Ostojić, pak, je naglasio kako je Ustav Republike Hrvatske manifest koji garantira da nitko ne može biti iznad zakona.

 

 

 

Jasna Morović / IvoR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh