Odana počast poginulim hrvatskim mornarima

Dan HRM-a 18. rujna proslavljen u Makarskoj

Tradicionalno 18. rujna Dan Hrvatske ratne mornarice i ove je godine proslavljen u Makarskoj. U spomen na 18. rujna 887.  kada su hrvatski mornari na čelu s knezom Branimirom u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje svake godine u makarskoj luci i akvatoriju ispred nje polažu se vijenci i odaje počast svim poginulim hrvatskim mornarima zaslužnim za obranu i slobodu našeg mora

Proslava je ove godine počela uplovljavanjem ratnog broda HRM-a „Cetina“  kojim zapovijeda Jerko Bošnjak, a nazočan je bio i naš sugrađanin zapovjednik flotile HRM-a Ivo Raffanelli.

Na makarskoj rivi na Spomen ploči bitke kod Makarske vijenac su  položili zapovjednik flotile HRM-a Ivo Raffanelli, Jerko Bošnjak i suradnici iz HRM-a s izaslanstvom Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom i dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak.

Na Spomeniku hrvatskom branitelju uz izaslanstvo Grada Makarske vijence su položili predstavnici SAB-a Makarska i  svijeću upalile predstavnice Zajednice žena HDZ-a „Katarina Zrinski“ Makarska. Molitvu odrješenja za sve poginule hrvatske branitelje molio je makarski župnik mons. Pavao Banić.

Iz makarske luke potom je ratni brod „Cetina“ s građanima isplovio ispred luke gdje je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek položio vijenac u more u spomen na sve poginule mornare.

Danas su svi imali priliku posjetiti ratni brod HRM-a „Cetina“  kroz jutro kada su među prvima to učinili makarski osnovnoškolci i vrtićevci, a  poslijepodne na brod se može od 16 do 18 sati.

Svečanom ozračju proslave Dana HRM-a u Makarskoj pridonijeli su svojim nastupima  Gradska glazba Makarska, Zbor umirovljenica „Marineta“ i Aleksansar Srzić.

Večeras u katedralnoj crkvi sv. Marka sveta je misa za pomorce u 19 sati.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh