U tijeku berba plavca malog

U Plenkovića vinogradima u Baškom Polju uvijek je živo. Završena je berba ranijih sorti i sada je u punom jeku berba plavca malog. Istina, uroda će prema procjeni Vinka Maglice  - voditelja Plenkovićevih vinograda u Baškom polju, biti upola manje

- Bura koja je za uskrsni ponedjeljak na ovim prostorima oštetila lozu, zatim jedna krupa i ovoljetna suša učinile su svoje. Urod je gotovo upola manji! No, iako smanjen urod, kvaliteta grožđa je iznimno dobra. Slador je, kako naš narod popularno ocjenjuje kvalitetu, između 19 do 21 – kaže Maglica.

Otežavajuća je ovdje okolnost za proizvodnju vina što se grožđe iz ovog vinograda i danas, nakon desetljeća, mora voziti na Hvar i što se ne može obraditi ovdje. Pri transportu dolazi do oštećenja samoga grožđa, dolazi do procesa oksidacije i fermentacije što djeluje negativno na sam konačan proizvod – vino!

Unatoč problemima, zahvaljujući borbi vrsnih vinara, do sada „Zlatan otok“ ima odlične rezultate. Razne sorte ovdje uspijevaju – pošip, syrah, crljenak i najzastupljeniji nadaleko poznati plavac, poručuju iz  vinograda Zlatana Plenkovića. Poznati i u svijetu nagrađivan hrvatski vinar od Hrvatskih je šuma uzeo u koncesiju zemljište u Baškom Polju za vinograde. Iskrčio je šumu borića, uredio teren od 65 hektara koji je do sada zasađen s više vrsta plemenitih loza. Ukupno bi trebalo biti 75 hektara obrađeno, s tim da će sigurno dva do tri hektara ostati kao zelena površina.

Vraćena i autohtona vrsta

U Plenkovića vinogradima u Baškom Polju je zasađeno 520  trsova. Ovdje se ubere godišnje oko 20 vagona grožđa. Valja istaknuti kako je s oko 75 tisuća crljenka ovdje  najveći vinograd crljenka u Hrvatskoj.- To je ujedno prvi vinograd gdje je posađen crljenak i gdje se radi na povratku autohtone hrvatske sorte, doznajemo od Joška Brajevića, enologa i nekadašnjeg voditelja vinograda u Baškom Polju.

  • Piše Janja Glučina
  • foto Željko Kovačić

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh