U Makarskoj podneseno 150 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata

Rok  – 30. lipnja 2013.!

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. lipnja 2013., a izuzetak su oni koji imaju rješenja građevinske inspekcije o rušenju. Njima je rok do 31. prosinca ove godine. Moguće je legalizirati sve bespravno sagrađeno ako nije u parku ili drugom zaštićenom vodnom području, pomorskom dobru, koridoru cesta i da nije građeno poslije 21.6.2011. Zahtjev za legalizaciju u slučaju kada se radi o zgradama koje imaju više stanova, podnosi vlasnik zgrade, može i svaki stanar, no zgrada se mora legalizirati u cjelini. O toj za mnoge, osobito ovdašnje vlasnike kuća i stanova,  najaktualnijoj temi razgovarali smo s Ognjenom Radićem, pročelnikom Odjela za gospodarenje prostorom Grada Makarske. 

Novim zakonom o legalizaciji objekata koji je stupio na snagu početkom kolovoza i uredbom o naknadi za legalizaciju iz početka rujna 2012. omogućena je legalizacija gotovo svih objekata koji su nelegalno izgrađeni na području cijele Hrvatske, uz  određene izuzetke. Ukoliko su objekti izgrađeni u zaštićenom području prirode, mora, koridorima cesta i slično. Na području Makarske podneseno je do sada preko 150 zahtjeva za legalizaciju objekata! Očekuje se svaki dan sve više i više jer ovaj zakon na dosta jednostavan način omogućava legaliziranje objekata i dijelova objekata koji su bespravno izgrađeni.

Na našem području samo u legalnim objektima je moguće obavljati djelatnosti i vršiti promet – iznajmljivanje apartmana, poslovnih prostora i slično. Moraju se svi ti prostori dovesti u legalan status i to im ovaj zakon upravo omogućava.

Je li procedura pojednostavljena?

Ognjen Radić

Što se tiče procedure ona je dosta jednostavna. Prvo i osnovno je da podnositelj zahtjeva za svoj objekt izradi geodetsku snimku. Ta geodetska snimka se radi od ovlaštenog inženjera geodezije, a nakon te geodetske snimke potrebno je da mu, ovisno o veličini objekta, diplomirani arhitekt ili diplomirani inženjer građevine izradi arhitektonski snimak izvedenog stanja odnosno snimak objekta. Znači da se točno nacrta sve ono onako kako je izgrađeno. To su dva osnovna elementa koja je potrebno predati uz zahtjev za legalizaciju objekta. Potrebno je da je objekt snimljen, registriran na državnoj orto-foto snimci  21.6. 2011., zatim da je sve tako kako je nacrtano i izvedeno, i uz saslušanje susjeda, time bi praktički postupak bio završen.

Do kada je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju?

Rok za podnošenje zahtjeva je 30. lipnja 2013., a izuzetak su oni koji imaju rješenja Građevinske inspekcije o rušenju. Njima je rok do 31.12. ove godine. Oni koji imaju rješenja za rušenje, moraju podnijeti zahtjev do Nove godine!

Moguće je legalizirati sve bespravno sagrađeno ako nije u parku ili isključivo zaštićenom području i da nije građeno poslije 21.6.2011.

Tko podnosi zahtjev za legalizaciju stanova?  

Zahtjev za legalizaciju u slučaju kada se radi o zgradama koje imaju više stanova, podnosi vlasnik zgrade. Međutim, zahtjev za legalizaciju može podnijeti i svaki stanar u toj zgradi. U postupku legalizacije ne može se legalizirati jednu etažu, primjerice –  legalizirati sedmi kat, a one ispod ne. Projekt legalizacije radi se za cijelu zgradu, a kazne i naknade plaćaju samo na ono što je nelegalno. Projekt zgrade i geodetski snimak se mora napraviti za cijeli objekt – naglašava dipl. inž. građevine Ognjen Radić, pročelnik Odjela za gospodarenje prostorom Grada Makarska.

Kakve su cijene za legalizaciju?

Podnositetelj zahtjeva mora platiti naknadu za zadržavanje ovih objekata u prostoru koja je po ovome zakonu relativno mala i odnosi se samo na onaj dio koji je nelegalno izgrađen. Naknada se obračunava po metru kubičnom i za prvih  300 kubičnih metara je 4 kn, za one preko te veličine, od 300 do 3000 m3 je 10 kn po m3, a preko 3.000 m3 su oko 30 kn po m3. Preko sedam tisuća m3 još više, ali takvih objekata kod nas na ovom području nema. Uz ovo treba platiti komunalni i vodni doprinos koji se plaća nakon same legalizacije.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh