Dieter Freitag od 1974. magnetski vezan za Makarsku

Svake godine od 1974., u travnju i rujnu, cilj putovanja Dietera Freitaga iz Njemačke je obitelj Nade Mijačike u Makarskoj. Nije posustajao ni za ‘Krvavi Uskrs’ jer toplina doma domaćina s kojima provodi i po dva mjeseca godišnje, jača je od svih opasnosti. O tome koliko voli zemlju svog odmora vidi se i po prstenu na njegovoj ruci na kojem je hrvatski grb. Na vjernosti Makarskoj zahvalili su mu dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak, te Tonći Lalić ispred makarske Turističke zajednice.

Nijemac, 69-godišnji Dieter Freitag još kao dvadesetogodišnjak, čuvši od svojih roditelja koliko su dobri domaćini obitelj Mijačika u Ulici Petra Krešimira IV. u Makarskoj, nije dvoumio. Odlučio je te daleke 1974. i sam doći i ljetovati na istoj adresi. Vrijedna i gostoljubiva domaćica Nada Mijačika odmah ga je osvojila srdačnošću i dobrom kužinom, tako da Dieter otada stalno dolazi u Makarski, i to u travnju i rujnu.

Čelnici Grada zahvalili Dieteru

Srebrnasti mercedes i ovih je dana parkiran u ulici iznad makarske plaže. Dieter uživa u suncu i moru, sretan što je okružen dragim licima, toliko da je Mariju nazvao ‘moja mama’.

Vjernom makarskom gostu Dieteru Freitagu – koji je stigao u društvu Ivice Mijačike, Nadina sina – zahvalili su makarski dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak, koji su ga primili u Uredu gradonačelnika, darovavši mu fotografiju Makarske. U ime Turističke zajednice dobro zdravlje i još puno lijepih trenutaka u Makarskoj zaželio je Tonći Lalić, v.d. direktora.

Nije posustao ni u Domovinskom ratu

Dieter je prepun hvale za obitelj Mijačika koja uvijek kada on dolazi za njega čuva istu sobu, a koja je ukrašena fotografijama makarske koje je sam Dieter snimio. I kada je bio Domovinski rat, dolazio je. Sjeća se: bio je ‘krvavi Uskrs’ i opasnost je vrebala na svakom koraku, ali u Makarsku je morao, i stigao! Nema dugog mjesta na svijetu za koju bi je zamijenio. Ta magnetska vezanost za obitelj Mijačika i Makarsku vidi se i u prstenu na kojem je hrvatski grb. U ratnim godinama, dok bi vozio, a kada bi osjetio da bi to moglo značiti sumnju, okrenuo bi ga, ali u srcu, kaže, uvijek je bio i ostao njegov sjaj! Isti onaj kojim ga je Makarska vezala za svoje more, žalo i toplinu doma Marije Mijačike u kojem je proveo devedeset mjeseci, a vjeruje i dalje, dok zdravlje služi.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh