Završen znanstveni skup i predstavljen zbornik „Makarska danas“

Predstavljanjem zbornika  „Makarska danas“ u hotelu Park u Makarskoj završen je dvodnevni interdisciplinarni Znanstveni skup   „Makarsko primorje  od kraja Drugoga svjetskog rata do 2011.“ Podsjetimo: organizatori skupa su Institut  društvenih znanosti Ivo Pilar i Grad Makarska. Predstavljene  su  zanimljive i raznovrsne  23 teme eminentnih stručnjaka, a koje su vrlo važno i poučno štivo za  sadašnjost i budućnost  i Grada Makarske i općina Makarskoga primorja, ali i na nacionalnoj razini.

Zbornik „Makarska danas“  predstavio je dr. Vinicije Lupis, voditelj područnog centra Ivo Pilar u Dubrovniku, uz  urednike  Marka Mustapića i Ivana Hrstića. U  ime suorganizatora Grada Makarske dogradonačelnik Ivan Ivanda pohvalio je sve koji su  sudjelovali i doprinijeli organizaciji ovog znanstvenog skupa  i izdanju vrijednog Zbornika te im zahvalio.

-Ovo je 40. zbornik u ediciji zbornika i monografija Instituta  Ivo Pilar. Radi se o vrlo značajnu zborniku koji  prvi put progovara  o raznovrsnoj i značajnoj tematici u razdoblju druge polovice 19. i početka 21. stoljeća, sa životnim temama koje se referiraju na  sociološka, psihološka i seizmografska istraživanja. Drugi dio se odnosi na set humanističkih znanosti, prije svega povijesti, zatim folkloristike, kartografije i bibliografije. Mnogi stručnjaci iz  navedenih područja znanosti dali su odgovore na brojna pitanja  upravo sadašnjeg trenutka Makarske i Makarskog primorja referirajući se na katastrofu velikoga potresa 1962., i smatram da su dali brojne odgovore. Studija će zasigurno biti podloga za mnoge urbanističke planove bez kojih se oni neće moći razmotriti ni raditi. Oni su plod dugotrajnog istraživanja znanstvenika i to najvećim brojem iz Instituta Ivo Pilar. Vi  u Makarskom primorju imate sreću da je iz vaše sredine par mladih stručnjaka koji su vrlo uspješni i koji su ovaj zbornik iznjedrili  svojim radom u nacionalnom Institutu Ivo Pilar. Vrlo je pozitivno da se to sada dogodilo u Makarskoj  i smatramo  da je ovo jedan novi početak. Institut Ivo Pilar  je odškrinuo vrata i nadamo se da će lokalna zajednica pronaći  interesa upravo u onom segmentu istraživanja i apliciranja na EU-projekte, bez kojih se ne može ići dalje. Tu je  poglavito pitanje školstva, demografije, urbaniteta, razvoja, prirodnih resursa – naglasio je dr.Vinicije Lupis.

Veliki značaj završenog Znanstvenog skupa u Makarskoj i suradnje Grada Makarske s Institutom Ivo Pilar te samim  tiskanjem zbornika  potvrdio je i dogradonačelnik Ivan Ivanda.  Posebno se zahvalio predavačima brojnih, raznovrsnih i korisnih izlaganja, ne samo za Grad  i općine Makarskoga primorja nego i šire. To je štivo  od nacionalnog značaja,  otvorila su se mnoga pitanja. Nada da kako će i tema predavanja gospodina Raguža potaknuti izdavanje  monografije 156. brigade HV-a o čemu se već dulje govori.  Izrazio je nadu daljnje suradnje s Institutom Ivo Pilar na brojnim zanimljivim temama.

Za dvodnevnoga interdisciplinarnog skupa održanog 3. i 4. svibnja u hotelu Park u Makarskoj obrađene su 23 raznovrsne teme.

Nakon što je prof. dr. sc. Vlado Šakić, ravnatelj Instituta Pilar, otvorio skup, uslijedila su predavanja. Roko Mišetić i Mario Bara izlagali su na temu „Stanovništvo Makarskog primorja: demografsko kretanje u vrtlogu društvenih promjena od 1945. do 2011.“Slijedile su sljedeće teme: Dražen Živić i Sandra Cvikić –  „Prisilni ratni migranti na području Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice Makarska”, Josip Burušić, Marija Šakić i Toni Babarović – „Obrazovna postignuća učenika i škola Makarskog primorja”,  Sonja Podgorelec i Sanja Klempić Bogadi -„Socio-geografske promjene u naseljima  Makarskog primorja”,  Marko Miletić –„Osnovna obilježja sekundarnog stanovanja na Makarskom primorju“, Mihovil Škarica i Frane Staničić – „Glavni izazovi učinkovitoj i demokratskoj lokalnoj samoupravi – primjer Makarskog primorja“, Saša Poljanec Borić i Luka Šikić –„Makarsko primorje – od rivijere do mikroregije“, Danijel Vojak – „Gospodarski razvoj dalmatinskog i makarskog područja u razdoblju od 1945. do 1962.”,  Valentina Lasić – “Pomorsko-urbanistički razvoj makarske luke od 1945. do 1985.“, Jasenka Kranjčević – „Turizam u prostornim planovima makarskog područja od 1945. do 1990.“ , Krešimir Peračković – „Obilježja socio-profesionalne strukture stanovništva Makarske – razvojni ili regresivni resurs?”,  Mirko Orlić, Miroslava Pasarić i Marijan Herak – „Gibanje u moru povezano s makarskim potresom od 11. siječnja 1962. godine“,  Marijan Herak i Davorka Herak – „Seizmičnost i potresna opasnost na Makarskom primorju“,  Ivan Hrstić – „Zbivanja na Makarskom primorju tijekom i nakon potresa u siječnju 1962.“, Marko Mustapić i Nenad Karajić – „Prirodne katastrofe kao čimbenici modernizacije hrvatskog društva: Primjer potresa na Makarskom primorju 1962.“, Smiljana Šunde – „Preseljenje bliže moru – druga strana medalje“,  Jakša Raguž – „U Konavoskim brdima – prilog poznavanju ratnog puta 156. makarsko-vrgoračke brigade/domobranske pukovnije HV-a“, Vedrana Spajić Vrkaš – „Transformacija tradicijske kulture i sociokulturnog identiteta“, Maja Štambuk – „Makarsko zaleđe u razvojnoj ulozi“, Marinko Tomasović –„Interes za Makarsko primorje u humanističkim znanostima od polovice 20. stoljeća na temelju objava u literaturi”, Antonija Zaradija Kiš i Vedran Vela Puharić – “Kulturološke perspektive utonule baštine sv. Martina na Makarskom primorju”.

  • piše Janja Glučina
  • foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh