Delmati tukli Rimljane 2:1

Odigrana utakmica antičkog nogometa na Kačićevu trgu

Udruga GAZ iz Trilja gostovala je u Makarskoj u organizaciji Grada Makarske i TZ Makarska upriličivši nesvakidašnju zabavu i koncert na Kačićevu trgu. Odigrali su nogometnu utakmicu Delmati i Rimljani, a sudio im je sam car Dioklecijan

Makarani i njihovi gosti, zahvaljujući Gradu Makarskoj i Turističkoj zajednici grada Makarske, u subotu navečer imali su prigodu gledati najneobičniju, antičku, nogometnu utakmicu i to nasred Kačićeva trga. Baš kao prije dvije tisuće godina zaigrali su Delmati i Rimljani. Pratio ih je i sudio im ni manje ni više već sam car Dioklecijan koji je stigao u pratnji žene mu Priske. A u toj ulozi bila je naša Donna koja je  zajedno s Dudlašima održala koncert umjesto ranije najavljivanog Vinka Coce. Dok se igrala utakmica, publika se osvježavala starim specijalitetima iz Trilja. Bilo je pršuta, tikvica punjenih mozgom, pečene gudetine i još niz delicija. Publika je uživala u zabavi, koncertu, dobroj spizi i utakmici, a k tomu još ulaznice se nisu plaćale! U ime domaćina publiku i goste pozdravio je Tonči Lalić, voditelj ureda TZ-a grada Makarske.

A kako se igralo? Pa, naravno, pobijedili su temperamentni Delmati 2:1. Već ulaskom na Kačićev trg vidjelo se da su to neki neobični igrači. Delmate bosi i goli do pasa, a Rimljani u svojim haljama zaigrali su vatreno. U ovom drevnom nogometu nema golmana, a igra se loptom koja podsjeća na one prije dvije tisuće godina. Za red među temperamentnim igračima i skrb za povrijeđene brinula se rimska vojska. Ozljeđeni se s terena vozi u velikim drvenim kariolama, ma kako se one nekad zvale. Sam Dioklecijan, kojeg Delmati protestno pozdravljaju okretanjem stražnjice, sudac je na utakmici! Zabavno je bilo promatrati ove čudne nogometaše u još čudnijim dresovima. A tko su oni, pitali su se mnogi.

To su sve momci iz Trilja iz  Sportske udruge GAZ osnovane 2004. Na čelu joj je Boro Grubišić Čabo koji se pojavio u Makarskoj u ulozi cara Dioklecijana. Prije Makarske momci iz Trilja gostovali su u Solinu, Splitu, Primoštenu…Udruga  njeguje kulturnu baštinu, u suradnji s tamošnjim restoranom Premijer organizira  nastupe i turneje „Putevima cara Dioklecijana“ po turističkim gradovima u želji da prezentira ovu „najvažniju sporednu stvar na svijetu“.

Prvi trag nogometa u svijetu!

U selu Gardun pokraj Trilja  nađena je nadgrobna ploča na kojoj je prikazan portret dječaka Gaja Liberija koji je imao 7 godina i koji u ruci drži loptu. Lopta je bila kožna, od 28 šesterokutnih dijelova i  podsjeća na današnju nogometnu loptu. Triljani se ponose što je  Međunarodni nogometni savez FIFA 1969. priznao ovaj reljef kao prvi trag nogometa u svijetu!

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh