Udruga Franak najavila opći prosvjed 24. listopada: Samo kod nas nitko ništa ne poduzima za zaštitu dužnika kredita u “švicarcima”

Udruga Franak najavila opći prosvjed 24. listopada: Samo kod nas nitko ništa ne poduzima za zaštitu dužnika kredita u “švicarcima”
Dužnici kredita u švicarskim francima ni do danas kod nas ništa nisu riješili. Sva obećanja i pregovori do sada nisu urodili plodom. S velikom pozornošću prati se što se zbiva u susjednim državama glede ovog globalnog problema zbog kojeg su mnoge obitelji ostale bez krova nad glavom ili gladni kruha i to ne svojom krivnjom. Digli su kredite pod nekim normalnijim uvjetima da bi se danas (samo)voljom banaka našli u situaciji da su nakon nekoliko godina plaćanja rata kredita dužni kao na samom startu kada su ga uzeli. Dužnici se osjećaju izigrani i prevareni od banaka, ali i ne zaštićeni u svojoj državi. Dok u drugim državama, kao primjerice nedavno u Crnoj Gori politika i cijela država stala u zaštitu dužnika, kod nas sve još stoji. Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eure i time je predviđeno da se cijeli teret tečajnih razlika bilježi i taj iznos podijele korisnik-banka i država. Ukupan dug u švicarcima će se prebaciti u eure i to prema odnosu koji je vrijedio na dan uzimanja kredita. Zašto kod nas nitko još ništa ne poduzima, pitaju se dužnici.

Dokle će u Hrvatskoj dužnici kredita u švicarcima ispaštati samovolju banaka, kako dalje, hoće li se konačno išta učiniti?

Podsjetimo, Udruga Franak najavila je sredinom srpnja, generalni prosvjed koji će se održati 24. listopada u Zagrebu te, osim svojih članova, pozvala sve udruge, sindikate, blokirane, deložirane, korisnike kredita u eurima i kunama, nezaposlene, umirovljenike i sve ostale koji ne žele gledati propadanje zemlje. „Cijelo vrijeme pokušavaju stvarati podjele između nas kako bi se okrenuli jedni protiv drugih jer tako štite sebe znajući da su oni – banke, Hrvatska narodna banka, Vlada i zakonodavna vlast, jedini krivci za situaciju koja se pogoršava iz dana u dan“ – naglašavaju u Udruzi Franak. „S obzirom da je Hrvatski sabor sada na ljetnoj pauzi, vjerujemo da je do 24. listopada dovoljno vremena za provođenje istrage oko svih okolnosti odobravanja i plasiranja ovih toksičnih proizvoda, te da izglasaju Zakon o zaštiti potrošača. Dosta nam je sastanaka s guvernerom HNB-a, Saborskim odborom za financije i državni proračun, Vladom, političkim strankama i ostalima jer oni nisu rezultirali ničim konkretnim. Organizacija opće mobilizacije građana počet će početkom rujna kada će Udruga službeno prijaviti prosvjed. Sudionicima prosvjeda koji su iz ostalih hrvatskih gradova bit će omogućen prijevoz. Udruga Franak ističe kako ovim prosvjedom želi poručiti da oni nisu bili kockari i nisu donijeli lošu odluku, već su kockari sve banke koje su plasirale kredite u švicarskim francima i pri tome tajile informacije korisnicima koji sada plaćaju bankama rate kredita koje su nerealne, nepoštene i sramotne.

Piše J. Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh