Svetište Vepric iz godine u godinu sve uređenije: Gradi se dom s 50 soba za hodočasnike

Svetište Vepric iz godine u godinu sve uređenije: Gradi se dom s 50 soba za hodočasnike
Svetište Vepric je još 1908. godine, na pedesetu obljetnicu lurdskih ukazanja, po uzoru na Lourdes osnovao biskup dr. Juraj Carić. Od samog osnivanja sve do danas ovo Marijino svetište pohode hodočasnici čiji se broj zadnjih nekoliko desetljeća ubrzano povećava, a dolaze sa svih strana svijeta. Jedan broj njih dođe na jednodnevni posjet, drugi se tu samo nakratko zaustave na putu u Međugorje, treći pak ostanu po nekoliko dana u sklopu raznih duhovnih sadržaja koji se tu odvijaju. Mir i prirodna ljepota ovog kraja uvelike privlače sve njih u izboru Veprica kao mjesta molitve i duhovnog odmora. Međutim, sadašnji kapaciteti smještaja to sada omogućavaju samo manjim grupama svećenika, bogoslova, i vjernika laika pripadnika raznih crkvenih zajednica i pokreta. S porastom broja hodočasnika i interesa za duhovne sadržaje u svetištu dosta se toga izgradilo i uredilo bez narušavanja prirodnog ambijenta toga prostora. Valja ovdje reći kako je u proteklih više od dva desetljeća, dok je upravitelj svetišta bio don Alojzije Bavčević, učinilo zaista mnogo.

Sada je u svetištu vidljiva dizalica! Gradi se novi nova kuća s 50- ak soba za održavanje duhovnih vježbi, duhovnih obnova i raznih seminara vjerskoga sadržaja. Premda je sezona ovdje, radovi nisu morali stati. Uistinu, mir i tišina svetišta nisu narušeni i sve se radi uz ishođene prethodne dozvole.

Radnici su na terenu i gradi se. Radi se po planu i uz potrebna odobrenja Grada, potvrdio je don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta. Kaže kako se na mjestu stare srušene kuće gradi nova, za koju su ishođeni svi papiri i dozvole, i što je iznimno važno, koja se sasvim uklapa u krajolik, ne kvareći njegovu izvornu ljepotu. Građevina se uklapa u GUP.

Investitor je Nadbiskupija splitsko-makarska, a izvođač radova građevinska tvrtka Lavčević iz Splita. Rokovi završetka armirani-betonskih radova su osam mjeseci, a nakon toga će slijediti unutarnje opremanje i uređenje, što bi moglo potrajati do 2017. godine, kaže don Mijo Šurlin.

Špilja fascinantno dominira svetištem

Najprepoznatljivija je u svetištu Vepric sama špilja na čijem je pročelju postavljen kip Majke Božje. Biskup Carić još na početku je napravio kapelu do same špilje.

-Napravljena je nakon toga i manja kuća za privremeno stanovanje svećenika upravitelja svetišta, ali je ona u međuvremenu srušena kad se radila veća kuća u gornjem dijelu svetišta koja je ove godine srušena radi proširenja smještajnih kapaciteta na tom mjestu. Nakon međugorskih ukazanja počeli su svraćati u Vepric hodočasnici u sve većem broju i sa svih strana svijeta. Poraslo je s time i zanimanje za duhovne sadržaje u toj prvoj kući gdje su do tada duhovne vježbe i obnove obavljali uglavnom naši svećenici i bogoslovi. Budući da je kapacitet te kuće bio premalen, napravila se kuća u kojoj se sve to trenutno odvija, a njena izgradnja je dovršena 2001. godine. Sada u toj kući za duhovne vježbe, seminare i slična vjerska okupljanja imamo 16 soba. Tu je blagovaonica s kuhinjom koja može primiti do 200 ljudi, kapela koja uz bočni hodnik može primiti do 150 ljudi, velika kongresna dvorana, koja je napravljena 2009. godine, ima 173 sjedeća mjesta i prostore u koje se dodatno može nadodati oko 50 sjedećih mjesta. Nova kuća bi trebala biti spremna i u funkciji negdje 2017. Uza sve to se sve više osjeća nedostatak soba. Naime, dodatne sobe koje se trenutno rade omogućile bi bolju iskorištenost ovih kapaciteta tijekom cijele godine.

Svetište Vepric zadnjih godina rese tri iznimna mozaika i to u kapeli, na njezinu pročelju i u dvorani. Prvi mozaik je napravljen u kapelici. To je napravio glasoviti umjetnik iz Rima – pater Marko Ivan Rupnik, isusovac koji u Rimu ima svoj umjetnički atelje, a s ekipom umjetnika iz cijeloga svijeta rade impozantne mozaike svuda od Rima do Washingtona.

U planu gradnja crkve i uređenje parkirališta i pristupa svetištu  

Hoće li gradnjom kuće za smještaj biti zaokruženo uređenje ovog velikog, jedinstveno lijepog svetišta?

-Planirana je i gradnja crkve iznad špilje i jedna manja kuća za personal svetišta. To je u planu na ravnom platou iznad špilje. Crkva bi omogućila održavanje misa i kada su kiše, jer ljudi u svako doba žele ovdje doći. U planu je također uređenje jednog platoa u gornjem dijelu svetišta. Ljeti bi poslužio i za smještaj. Naime, uredilo bi se tako da ministranti ili grupe mladih mogu kampirati, odnosno postaviti šatore te urediti neko malo igralište i prostor za rekreaciju. Taj prostor postoji, ali sada još nije uređen. Planirano je u i uređenje nekoliko malih sjenica okolo gdje je maslinik.

S južne strane svetišta gdje već imamo parkiralište, valja ga osmisliti i urediti jer je sada tamo sve skupa dosta kaotično. Naime, parkiraju se tu i kupači te odu na plažu da uopće ne svraćaju u svetište. Tek ove godine smo ga zatvorili, ali treba ga sasvim osmisliti i urediti prilaze u svetište. To je sada u planu. Radi se jedan idejni projekt koji je skoro gotov. Prema njemu će se graditi most iznad magistrale u svetište. Tada će ovo biti i parkiralište i odmorište za hodočasnike s kamp kućicama koji se tu zadržavaju dan ili dva na putu za Međugorje – dodaje don Mijo.

Tisuće vjernika koji će i ove godine o blagdanu Male Gospe hodočastiti u ovo iznimno marijansko svetište u Makarskoj uvjerit će se i sami koliko se ovdje čuva ljepota i izvornost  krajobraza. Aktualna gradnja novog doma, kako smo se i sami uvjerili, svijetao je primjer kako se može graditi i podizati ljestvicu kvalitete, a da se ne naruši mir, ljepota i izvorni izgled jedinstvenog krajobraza kojim se Makarska ponosi.

Piše Janja Glučina / Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh