Svijeće na Sv. Petru: Makarani i njihovi gosti uživali u hrvatskoj poeziji i glazbi u Noći za Vukovar

Svijeće na Sv. Petru: Makarani i njihovi gosti uživali u hrvatskoj poeziji i glazbi u Noći za Vukovar
U okviru Festivala Makarsko kulturno što ga organizira Grad Makarska u jedinstvenom ambijentu poluotočića Sv. Petar upriličena je Noć sjećanja, noć za Vukovar. Već na dolasku posjetitelji su upalili svijeće za Vukovar, a izvanrednom izvedbom stihova poezije hrvatskih klasika te etno glazbom, s posebnim pijetetom, odaslana je poruka iz Makarske – s ponosom Vas se sjećamo.

Joško Ševo, poznati glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i ovaj put je briljirao čitajući stihove hrvatske poezije posvećene ljubavi prema gradu Vukovaru, domovini Hrvatskoj, rodnoj grudi, hrvatskome puku, izazvavši kod publike lavinu osjećaja.

U glazbenom dijelu večeri makarskoj publici izniman koncert podarile su Singrlice, Samoborsko-karlovački ženski vokalni ansambl. Singrlice – dvanaest pjevačica, sedam glazbenika i izniman voditelj Frano Ridjan, raznolikim programom predstavili su autentičan zvuk i kvalitetu izvedbe, pruživši publici jedinstven doživljaj putovanja glazbe kroz vrijeme. Pokazali su kako bi jedan tradicionalni napjev zvučao da je skladan u suvremeno doba, te put koji je narodna pjesma prevalila kako bi došla do suvremenog oblika na sasvim inovativan način, što pak odražava i sam naziv koncerta „Nizvodno od izvora“. Uživala je publika u prekrasnom ambijentu Sv. Petra, toj „Šumovitoj oazi Kamena i kulture“ u jedinstvenoj prezentaciji etno glazbe što su joj priredile Singrlice. Koncert je presjek neobjavljenih skladbi, ali i objavljenih albuma;“Singrlice“ i „Made in tradicija“ za koji su 2011. nagrađene Porinom u kategoriji najboljih albuma. Poseban pljesak dobile su od publike za izvedbu klapske pjesme „Svet’ Ivane o’ moga Trogira“ pokazavši kako su jednako dobre u izvedbi svih žanrova našeg kulturnog blaga.

- Svakog dana sjećamo se s posebnim poštovanjem Vukovara, ljudi koji su se hrabro borili kako bi sačuvali svoj grad, obranili domovinu. Od prošle godine i u okviru Makarskog kulturnog ljeta priređena je poetsko- glazbena večer, upravo 25. kolovoza kada je počela obrana Vukovara. Zato taj dan priređujemo Noć za Vukovar. Ulaznica je bila svijeća za Vukovar – podsjetio je Ivica Mijačika, umjetnički ravnatelj Makarskog kulturnog ljeta.

Ružana Kovač, glasnogovornica Makarskog kulturnog ljeta, najavila je posljednju predstavu ovogodišnjeg Makarskog kulturnog ljeta „Amateri“ kojom se 31. kolovoza i službeno zatvara ova iznimno bogata kultuno- zabavna manifestacija.

Piše Janja Glučina / Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh