U pola sata palo 50 litara kiše po m²

U Makarskoj  za manje od sat vremena  palo 48  litara kiše po m².Toliko željena kiša na Makarskom primorju konačno je – nakon četiri mjeseca –pala! Ali kratko i nekako naglo, donijevši nevolje stanarima prizemnica i vlasnicima poslovnih prostora, osobito na makarskoj rivi i na plaži. Samo u pola sata palo je 48 litara kiše na metar četvorni!

Bilo je to i previše za makarske šahte koje se često dolje uz more zbog konfiguracije terena znaju izliti. Iz viših gradskih predjela bujice su nosile salbun, lišće i sve pred sobom izlijevajući šahte za odvodnju oborinskih voda. Pune ruke posla imali su vatrogasci. Rekli su kako su pozvani na stotinu intervencija. Osobito su bili  ugroženi podrumski stanovi, skladišta i lokali. Gdje je bilo najkritičnije, intervenirali su vatrogasci, a u većini poslovnih prostora sami zaposlenici. Kao u trgovini „Tomy“ u Ulici kralja Zvonimira. Poplavilo je cijelo skladište, doznali smo od voditelja Željana Vrsalovića. No zahvaljujući vrijednim zaposlenicima, za sat vremena ispumpane su velike količine vode iz skladišta. Na žalost, dućan je morao  zatvoriti  vrata dok je trajala ta akcija, ali su kupci bili puni razumijevanja.

I u trgovini obuće u Prvomajskoj, trgovkinju smo zatekli u saniranju naplavina. Iz Kalalarge koja je iznad, voda se slijeva prema rivi, ali šahte ne mogu tako naglo primiti veće količine  nanosa. Sve je poplavilo – roba, dokumentacija… Tako je bilo i s Turističkom zajednicom, s mnogim trgovinama i kafićima.

Na Marineti kiosk i kafić do njega Bam-Bou plivali su u vodi. U neobičnu ambijentu okruženi vodom u ovom kafiću sjedili su i gosti. -Došlo je naglo, no nema zla – dodali su s osmjehom. Da nema baš većih šteta, potvrdio je i vlasnik Jozo Lozić.

Velika je količina kiše odjedanput pala i odvodi jednostavno to ne mogu apsorbirati.

Puno gore su prošli objekti na samoj makarskoj plaži, ali nevolja je bilo i u gornjim dijelovima, osobito u Splitskoj, Zagrebačkoj,  Vukovarskoj i ulicama  naniže prema plaži gdje se naplavi slijevaju gotovo s padina Biokova. Uslijed takvoga pljuska nisu izostali niti odroni uz magistralnu cestu. No već nakon sat vremena  zasjalo je sunce!

  • Piše  Janja Glučina
  • Foto Janja Glučina i Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh