Blagdan Male Gospe u svetištu Vepric: Tisuće vjernika sudjelovalo u biskupskoj misi i procesiji

Blagdan Male Gospe u svetištu Vepric: Tisuće vjernika sudjelovalo u biskupskoj misi i procesiji
Marijansko svetište Vepric koje je 1908. osnovao biskup Juraj Carić i ove je godine, za blagdan Male Gospe, kada se slavi rođendan Majke Božje, mjesto na koje hodočaste tisuće vjernika dolazeći nerijetko i bosi, iz Splitsko-makarske nadbiskupije, sa susjednih otoka, iz Bosne i Hercegovine, sa svih strana svijeta. Tradicionalno hodočasnici se dolaze pokloniti i zahvaliti o čemu svjedoče brojne zahvale pred špiljom na kojoj je kip Majke Božje.

Sinoć, uoči samog blagdana Male Gospe biskupsku misu u kojoj je sudjelovao veliki broj svećenika, a nakon nje i veličanstvenu procesiju svetištem, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U središtu propovijedi biskup je istaknuo značaj šutnje kao govora srca, naglasivši da je Majka Marija bila najbolja učenica i učiteljica. Posebno je naglasio značaj razgovora srcem u obitelji i u odgoju mladih. – Zazvao je milost Majke Božje da svoju duhovnu djecu nauči razgovarati tim maternjim jezikom u obitelji, školi i društvu: “Pomozi nam da milosna šutnja i govor srca budu poticaj za molitvu i izvor ohrabrenja”!

S upaljenim svijećama i pjesmom posvećenom Mariji kroz uređeno svetište vjernici su sudjelovali u procesiji. Misnom slavlju prethodio je put križa, molitva krunice. I jučer i danas na sam blagdan u svetištu su mise u 7, 9 i 11 sati. Danas na sam blagdan Male Gospe kada vjernici proslavljaju rođendan Majke Božje, popodnevno svečano bogoslužje predvodit će upravitelj svetišta don Mijo Šurlin u 18 sati. Misi prethodi molitva krunice, a nakon euharistijskoga slavlja je procesija svetištem. Ispovijedi su u svetištu i danas od 6 do 12, te od 14 do 19 sati.

J. Glučina / Foto Brzica

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh