Mirando Mrsić: Kritiziraju nas oni koji su nas doveli u ovu situaciju

Danas (u subotu) u Makarskoj, u prostorijama SDP-a, press konferenciju je održao ministar rada i mirovinskog sustava dr. Mirando Mrsić. Na početku press konferencije predsjednik makarskog SDP-a Tonći Bilić je rekao nekoliko uvodnih riječi. Prvo je napomenuo da je veliki broj ministara sadašnje Vlade već posjetio Makarsku i da svi oni rade na realizaciji Plana 21.

Ministar Mrsić je ponovio mantru sadašnje vlasti. «Mi ćemo donositi teške odluke, nećemo se skrivati niti pod tepih trpati probleme.» Uz tu izjavu ministar je dodao: «Iznenađen sam da su u Saboru najveći kritičari oni koji osam godina nisu ništa radili niti bilo što napravili. Hrvatska je prezadužena zemlja i teško funkcionira. Imamo 10 milijardi kuna nenaplaćenih poreza i 10 milijardi kuna nenaplaćenih mirovinskih doprinosa, i to je postalo normalno u ovoj državi. Poskupljenje plina i struje smo morali donijeti jer to prijašnja Vlada nije napravila. Gospodarstvu smo smanjili za dva posto doprinose za zdravstvo i očekujemo da to gospodarstvo pretvori u razvoj. U Hrvatskoj nam je potrebna samo proizvodnja i otvaranje radnih mjesta. Znam da naši građani imaju velika očekivanja, ali nema čarobnog štapića. Novim Zakonom o poticanju zapošljavanja rješavaju se problemi mladih koji traže prvi posao te sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi. Ovaj problem ćemo riješiti vaučerima gdje će sezonski zaposleni u poljoprivredi imati plaćeno mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Mirovinski sustav je stabilan, premda u problemima. Sada imamo 1,19 radnika na jednog umirovljenika i u Hrvatskoj nikada tako loša situacija nije bila. Imamo 1.200.000 umirovljenika i 1.400.000 zaposlenih. Mi razdvajamo one koji su mirovinu zaradili svojim radom i one koji su mirovinu dobili po drugoj osnovi, kao što su branitelji, policija i povlaštene mirovine. Ova druga kategorija više neće ići na teret Mirovinskog fonda već na teret državnog proračuna. U Hrvatskoj moramo dovesti do situacije da imamo dva milijuna zaposlenih i tada će situacija biti bitno drugačija.»

Ministar Mrsić je odgovarao i na pitanja novinara, pogotovo na temu događanja na Braču oko Jadrankamena. «Dok se ne pokrene stečaj, država ništa ne može učiniti. Mora se poštovati pravna država. Jadrankamen ima perspektivu i gotovo svi će ostati raditi, ali se mora provesti stečajni postupak.»

Na pitanje zašto je kao vrhunski doktor otišao u politiku gdje postoji mogućnost da izgubi sadašnji liječnički status, a da u politici ne uspije, Mrsić je odgovorio: «Ja sam u medicini puno toga postigao i našao sam se pred novim izazovom. U kampanji predsjednika Josipovića sam se dokazao i sada mislim da mogu uspjeti. Imam dobre menadžerske predispozicije koje su mi potrebne kao ministru, imam i dobru ekipu i vjerujem da ću uspjeti.»

  • piše Ivo Ćurković 
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh