U EU s razvrstanim otpadom!

Makarski komunalac planira zelene otoke

Sve je bliže dan kada će i građani Makarske morati otpad odlagati odvojeno.  I do sada je toga bilo, ali tek u tragovima u odnosu na ono kako će biti ulaskom u EU, a što je predviđeno i novim zakonom o zbrinjavanju otpada čije se usvajanje očekuje. Što će te novosti točno značiti za kućanstva i za naš grad, govori Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca, poduzeća koje po kvaliteti rada prikupljanja i zbrinjavanja otpada prednjači

U Makarskom komunalcu očekuju  novi zakon o prikupljanju i zbrinjavanju otpada. Što će sve novo zakon koji će zasigurno biti usklađen sa standardima EU donijeti i na koji način Makarska unaprjeđuje kvalitetu organiziranog prikupljanja i zbrinjavanja  otpada, doznajemo od Željka Bagarića, direktora Makarskog komunalca.

-Makarski komunalac prilagođava se novom zakonu o otpadu kojim će se uvesti primarna selekcija otpada. Istina, Makarski  komunalac to radi već osam godina. Tako se na reciklažnom dvorištu izdvajaju sve sirovine koje spadaju u reciklažni otpad, dakle i papir i folija, metalni otpad, drvena masa, PVC-masa. Sve to ide uporabiteljima koji su dobili dozvolu za rad s tim sirovinama.

Kada će se morati i domaćinstva tako ponašati?

U načelu Makarski komunalac se priprema uvesti veći broj manjih „zelenih otoka“ gdje će građani moći reciklirati svoj otpad. Otoci će biti na svim gradskim lokalitetima i prilagodit ćemo ih stambenim zgradama i kvartovima privatnih kuća. Makarska je svojom konfiguracijom tako zbijena i nema prostora za posude za otpad u svakom domaćinstvu.

Gdje će građani doma napraviti selekciju otpada?

 Apsolutno! Otpad nikada neće biti jeftiniji. Može biti samo skuplji. Ali mi ćemo naći načina kako bi stimulirali građane da otpad recikliraju doma. Naći ćemo način kroz cijenu, ponudu i uslugu. Tražili smo neke ponude jednobrazne izrade tih kućica koje će biti korisne, ali i oku ugodne i praktične. Kada izaberemo, krenut ćemo u akciju postavljanja i uređenja zelenih otoka svuda po gradu!

Što se zapravo očekuje od novog zakona o komunalnom otpadu?

U načelu smanjenje otpada koji se odlaže na deponijima! Već smo mi počeli to raditi. Bit će jedan boks za papir, staklo, pet ambalažu… Imamo specifičnu situaciju u državi gdje nema uporabitelja za sve vrste otpada. Imamo PVC-masu koja je kritična. Taj plastični otpad nemamo kome predati.

Država treba raspisati natječaj tko će prikupljat taj otpad. Za metal koji ima dobru cijenu postoji uporabitelj. A da padne cijena, bilo bi ga svuda. Problem je sada sve više plastika  kao otpad. Nje ima više vrsta i to je problem, zatim za drvenu masu, tapecirani namještaj. Nama je i građevinski otpad problem. Davno se trebao otvoriti županijski otpadni centar.

Makarska je vrlo uredan grad, ali što se može još učiniti na ljepšoj slici, osobito glede lokaliteta na kojima su sada kontejneri?  

Pokušat ćemo s Fondom dogovoriti nabavu podzemnih kontejnera. Kontejneri za komunalni otpad su ispod zemlje i nema ružne slike niti neugodnih mirisa. Najprije bismo na tržnici uklonili onaj kontejner i tamo postavili ispod zemlje poseban kontejner. Dobili bismo okoliš oku ugodan, bez smrada i smeća uokolo. Zatim bismo podzemni kontejner postavili na Dugišu i svuda gdje je velika koncentracija ljudi na otvorenom. To je dobra stvar, ne može bura prevrtati kontejnere niti raznositi smeće, ne smrdi i samo treba biti slobodan pristup kamionu. Gradovi i naselja koji to imaju, jako su zadovoljni. I mi sada tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvenciju za nabavu takvih kontejnera kao što su to učinili u Tisnom, u Bolu na Braču i drugim gradovima – kaže Željko Bagarić, direktor  Makarskog komunalca.

Uskoro još jedna  strojna pometačica

Makarski komunalac  uskoro nabavlja novu strojnu pometačicu.

Uz jednu koju već ima brže će se čistiti velike površine. U sezoni bi ih i više dobro došlo, no i nabava druge bit će veliko olakšanje, kaže Bagarić

  • Piše i snimila Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh