Vi ste ovdje:Početna » Vijesti » Makarska slavi Dan HRM-a: Spomen na slavnu pobjedu hrvatskih mornara

Makarska slavi Dan HRM-a: Spomen na slavnu pobjedu hrvatskih mornara

Makarska slavi Dan HRM-a: Spomen na slavnu pobjedu hrvatskih mornara
U spomen na slavnu i najveću pomorsku bitku 18. rujna 887. kada su Hrvati izvojevali pobjedu nad nadmoćnijim Mlečanima u Makarskoj se slavi Dan Hrvatske ratne mornarice. Proslava 24. rođendana HRM-a u Makarskoj otpočela je odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim mornarima. Izaslanstvo Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćijem Bilićem i Jagodom Martić, predsjednicom Gradskog vijeća, te Ivom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara i dogradonačelnicom Marijom Budimir položili su vijence i zapalili svijeće na Spomenik hrvatskom branitelju.

U nazočnosti predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, mornara Hrvatske ratne mornarice, članova Gradskog vijeća, predstavnika gradskih ustanova i institucija, predstavnika SABA-e Makarskog primorja i građana, na zasluge poginulih mornara i hrvatskih branitelja, podsjetio je dogradonačelnik Miro Družianić. Čestitao je svima Dan HRM-a, pozivajući na minutu šutnje kojom je odana počast poginulim mornarima i hrvatskim braniteljima. Molitvu odrješenja predvodio je mons. Pavao Banić.

Predstavnici Grada i HRM-a položili su vijenac na Spomen – ploču pomorske bitke kod Makarske koja se ovdje osobito slavi budući da je slavna pobjeda nad Mlečanima izvojevana ispred makarskog akvatorija, kako je naglasio dogradonačelnik Družianić.

S raketne topovnjače-41 ‘Vukovar’, koja je pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Nikole Bašića uplovila u makarsku gradsku luku, u nazočnosti predstavnika Grada Makarske i Vukovara, mornari su u more položili vijenac i na taj način odali počast i zahvalnost svim poginulim hrvatskim mornarima i braniteljima. Gradu domaćinu na iznimnoj gostoljubivosti i njegovanju tradicije proslave Dana Hrvatske ratne mornarice zahvalio je zamjenik zapovjednika RTOP-41 ‘Vukovar’ Stanko Mašković. Isplovljavanje broda i polaganje vijenca u more pratile su makarske brodice.

Tijekom jutra u PŠRD Arbunu otvorena je izložba Brodomaketarskog kluba Leut. Otvorio ju je Mirko Mrakić, predsjednik Leuta istaknuvši zadovoljstvo što se i ovom prigodnom izložbom može uveličati proslava Hrvatske ratne mornarice. Ovom prigodom podsjetio je na marljiv rad članova kluba i iznimne rezultate koje postižu na natjecanjima maketara. Na izložbi koja se već nekoliko godina upriličuje u Arbunu na rođendan HRM-a izloženo je gotovo četrdesetak maketa brodova, a većinu od njih izradio je Josip Gnječ.

Proslava rođendana HRM-a u Makarskoj nastavljena je posjetom građana ratnom brodu HRM RTOP-41.

U konkatedralnoj crkvi sv. Marka večer u 19 sati je sveta misa za pomorce.

Pučka fešta na gradskoj rivi je u 20 sati, a uprizorenje pomorske bitke Hrvata i Mlečana iz 887. večeras je na gradskoj rivi u 21 sat.

Tijekom vikenda prema bogatom programu proslave Dana HRM-a u organizaciji Grada Makarske i Turističke zajednice u Makarskoj je Regata hrvatskih mornara.

Janja Glučina/ IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh