Sunčani cvijet obasjao Makarsku, Brela i Promajnu

Brela proslavila 80. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom

Na svečanosti upriličenoj 11. listopada u hotelu Soline u Brelima, povodom 80. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom, uručene su i prestižne nagrade HTZ-a Plavi cvijet za 2012. koja se na području Splitsko-dalmatinske županije odvija pod imenom Sunčani cvijet. Sunčani cvijet su s Makarskog primorja dobili Grad Makarska za osvojeno prvo mjesto u konkurenciji naselja s više od 10 tisuća stanovnika, kao i Općina Brela u konkurenciji naselja do 3 tisuće stanovnika, zatim Baška Voda za 3. mjesto, Promajna za drugo mjesto u konkurenciji naselja do tisuću stanovnika, te obitelj Budimir iz Promajne koja je nagrađena za najuređeniju i najljepšu okućnicu.

Sadržajnim programom i vrhunskom uslugom Brela, koja slave 80 godina organiziranog bavljenja turizmom, ugostila su turističke djelatnike i načelnike gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije. Povodom važnog jubileja svojeg mjesta Brela su izdala posebnu publikaciju – 80 godina organiziranog turizma u Brelima (nakladnici su Brolanenses i TZ Brela). U hotelu Soline, koji je i ovih listopadskih dana izvrsno popunjen, upriličili su izložbu starih fotografija Brela. U svečarskom ozračju održana je i središnja svečanost dodjele nagrada dobitnicima Sunčanog cvijeta.

Na početku svečanosti u ime domaćina dobrodošlicu skupu i čestitke Brelima te svima koji su pridonijeli razvoju turizma zaželjeli su donačelnik Viktor Puljak i Tonči Boras, predsjednik uprave Hotela Brela. U ime župana A. Sanadera skup je pozdravio dožupan Visko Haladić. Valentina Vitković, direktorica ureda TZ Općine Brela kratko je podsjetila na početke organiziranog bavljenja turizma i njegov razvoj. Najzaslužnijim pojedincima i obiteljima koje su držale pansione te zaslužnim radnicima hotela Brela uručene su posebne nagrade TZ općine Brela.

Tom je prigodom Joško Stella, direktor ureda županijske TZ, podsjetio na značajke ovogodišnje, kako je istaknuo, iznimno uspješne sezone. Naveo je veliki povratak turista s njemačkog tržišta, no i činjenicu kako je ove godine bilo iznimno malo domaćih turista.

Tko je sve nagrađen na Makarskom primorju

 Među nagrađenima, Sunčani cvijet u kategoriji mjesta preko 10 tisuća stanovnika osvojila je Makarska. Prestižno priznanje i statuu Sunčani cvijet 2012.,djelo akademskog kipara Josipa Boteria Dinija, makarskom dogradonačelniku Ivanu Ivandi i dogradonačelniku Anti Novaku uručio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić.

U kategoriji mjesta do 3 tisuće stanovnika prvo mjesto osvojila su Brela, a 3. mjesto Baška Voda, ispred koje drugo mjesto dijele Bol i Stari Grad. Nagrada Brela uručena je zamjeniku načelnika Brela Viktoru Puljku. Nagrada  Baške Vode uručena je Anti Lončaru, potpredsjedniku OV-a te priznanja i nagrade za mjesto Promajna Milanu Graniću, predsjedniku MO Promajne koji je preuzeo i nagradu za obitelj Budimir. U ime svih nagrađenih zahvalio se Pjerino Bebić, gradonačelnik Hvara.

U konkurenciji mjesta do tisuću stanovnika Promajna je osvojila drugo mjesto, odmah iza Maslenice.

Među pojedinačnim nagradama s Makarskog primorja za najljepšu i najuređeniju okućnicu nagrađena je obitelj Budimir (Milenka i Stanko) iz Promajne.

U Brela se gosti vraćaju i 40 godina

 -Brela s 1750 stanovnika oduvijek turiste privlače  kvalitetnom turističkom ponudom, očuvanom prirodom, čistim morem i urednošću mjesta, ističe donačelnik Viktor Puljak. A da je sve tako, najbolje potvrđuju gosti koji u Brela dolaze nerijetko i po 20 do 40 godina, čime se Breljani s razlogom posebno hvale.

Dodatno je ove godine uređeno središte mjesta gdje su podignuta četiri nova cvjetna otoka. Obnovljen je prvi dio šetnice, a sada nastavljaju radovi popločavanja šetnice od hotela Soline do plaže Dugi rat. Sve breljanske plaže plijene čistoćom i uređenošću, a na plaži Dugi rat uređen je i novi sanitarni čvor i WC za invalide kakav ima malo koja plaža  u Hrvatskoj. Obnovljena je raznovrsna turistička signalizacija po mjestu, završeni projekti za rekonstrukciju dviju cesta, i to Kričak – crkva sv. Jurja i cesta Dunaj-Jakuiruša. Tijekom sezone Brela nude bogat program događanja uključujući ribarske večeri svakog četvrtka, izložbe fotografija, lutkarsku predstavu za djecu, dvije velike blagdanske fešte – za blagdan Gospe od Karmela i blagdan sv. Stipana.

Makarska na prvom mjestu!

Obogativši ove godine opremljenost i ponudu u funkciji razvoja turizma, temeljne  gospodarske grane, Makarska s 13.716 stanovnika osvojila je 1. mjesto u konkurenciji gradova s više od deset tisuća stanovnika.

Na južnom ulazu u grad dovršen je i uređen rotor- kružni tok kojim je povećana protočnost vozila. Hortikulturalno je uređen i zasađen cvijećem u obliku grba grada Makarske. U gradu su uređene i održavane cvjetne površine, posebice Park dr. fra Jure Radića kod hotela Osejava u kojem je Spomenik hrvatskom branitelju. Izgrađene su pješačke staze, uređena rasvjeta i ozelenjene površine. Cvijećem je oplemenjen i Kačićev trg. Na poluotoku Osejava uredno je održavana priobalna šetnica do nudističke plaže Nugal, upotpunjena klupama, stolovima i koševima za otpatke. Gradska plaža je upotpunjena manjim sadržajima, sigurnosnom službom za kupače, dodatnim klupama i javnom rasvjetom za noćno kupanje. Uređena je prometna i turistička signalizacija, ucrtana su dodatna parkirališta na više lokacija i parkiralište za autobuse. Poboljšana je čistoća grada upotpunjena spremnicima za otpad.

U organizaciji Društva za astronomska i ufološka proučavanja otvorena je zvjezdarnica, peta u Hrvatskoj i iznimno zanimljiva gostima kvalitetna je dopuna turističke ponude.

  • Piše Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh