Za Dan grada Makarske 24. listopada – Tjedan prepun raznovrsnih događanja

Proslava Dana grada Makarske 2012., kao i dosadašnjih godina, obilježit će se uz višednevna kulturno-zabavna i sportska događanja u organizaciji Grada Makarske, Turističke zajednice Grada te brojnih gradskih javnih ustanova i udruga

Program  proslave Dana grada Makarske započinje već 19. listopada nogometnim turnirom „Mali Zmaj“, na kojem će nastupiti oko 1000 malih nogometaša. I ove godine održat će se Likovna kolonija u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka kao i brzopotezni šahovski turnir „Gradu u čast“ u organizaciji Šahovskog kluba Makarska.

Izložba „Torta makarana“

Kako je i najavljeno, 23. listopada u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka održat će se izložba „Torta makarana“, kao nastavak projekta zaštite i brendiranja makarske slastice. Na izložbi će se prezentirati dokumentacija s kojom se Grad Makarska aplicirao na Poziv Ministarstva kulture za upis na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske: stari recepti, izvodi iz stare literature, press clipping, intervjui sa „starim Makarkama“ iskusnim u pripravljanju „kraljice kolača“, suveniri i još puno „lipih stvari“.

 Ovom prigodom izdano je i drugo izdanje mini-monografije koja prati postav izložbe, što će, sigurno, oduševiti mnoge.

Svečano otvaranje Seizmološke postaje

Protokolarna događanja na sam Dan grada 24. listopada su polaganje vijenaca i paljenje svijeća kao i svečano otvaranje Seizmološke postaje Makarskog primorja koji su uvertira  Svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će se i ove godine održati u hotelu Park.

Sajam mogućnosti

U popodnevnim satima na Kačićevu trgu, po uzoru na prošlu godinu, održat će se Sajam mogućnosti namijenjen djeci i mladima, u organizaciji Grada Makarske i MUP-a. Sajmom mogućnosti želi se potaknuti djecu i mlade, kao i njihove roditelje, na izbor brojnih izvanškolskih aktivnosti, razvoj kreativnosti, poticanje volonterstva i aktivno provođenje slobodnog vremena.

Sajam će predstaviti brojne sportske, kulturno-umjetničke, tehničke i druge mogućnosti našega grada upotpunjene poučnim i edukativnim sadržajima djelatnika MUP-a, koji potiču na veću razinu sigurnosti kod djece i mladih te preventivno djelovati na moguća negativna ponašanja i pojave među učenicima.

Spomen-zbornik makarskog Ogranka Matice hrvatske

Na sam Dan grada Makarske predstavit će se u hotelu Park u 19 sati „Spomen-zbornik makarskoga Ogranka Matice hrvatske“ koji je objavljen u povodu 40. obljetnice osnivačke i 20. obljetnice obnoviteljske skupštine  makarskoga Ogranka Matice hrvatske (1971.-1991.-2011.).

Knjiga prikazuje djelovanje Matice hrvatske u Makarskoj u proteklih 20 godina, njezino burno i kratkotrajno djelovanje 1971. godine, te daje i nešto podataka o njezinim tragovima u Makarskoj tijekom 19. stoljeća.

Koncert Musica Mediterana

U večernjim satima održat će se koncert solista HNK Split i prijatelja naziva MUSICA MEDITERANA. Musica Mediterana je vrhunski glazbeno-koncertni doživljaj koji predstavlja opus mediteranske glazbe (talijanske šansone, grčkog sirtakija, španjolskog flamenca, portugalskog fata) i izbor najpoznatijih opernih arija (Carmen, Traviata, Hoffmanove priče, Nabucco).

Repertoar je osmišljen po uzoru na najveće koncertne majstore kao što su Pavarotti i Bocelli. Program izvode: Bjanka Ivas Mamić – mezzosopran, Stefan Kokoškov – tenor, Ivo Zovko – gitara, Filip Djelalija – mandolina i Jasenko Troković – percussions vokal.

Ostala događanja

Ispred zgrade Grada Makarske 25. listopada Crveni križ organizira humanitarno mjerenje tlaka i šećera u krvi, a u popodnevnim satima u Gradskom muzeju održat će se predavanje Marinka Tomasovića na temu ‘Osmanska Makarska kroz 16. i 17. stoljeće te muslimansko groblje’.

Uspješni Judo klub ‘Biokovo’ organizira 1. memorijalni turnir Tajmira Nole koji će se održati u Gradskoj dvorani 27. listopada.

Hrvatsko-njemačko društvo dugi niz godina povodom Dana grada organizira izložbu fotografija. Ovogodišnja izložba, koja će se održati 28. listopada, nosi naziv „More i planine“.

PROGRAM

19. – 21. listopada 2012.
Nogometni turnir „Mali Zmaj“ – Gradski sportski centar 

21. listopada 2012. (nedjelja)
10,30 sati Sveta misa za grad – Katedrala sv. Marka

21. – 24. listopada 2012.
Likovna kolonija – Gradska galerija Antuna Gojaka

22. listopada 2012. (ponedjeljak)
19,00 sati Brzopotezni šahovski turnir „Gradu u čast“ – Šahovski klub Makarska

23. listopada 2012. (utorak)
18,00 sati Izložba „Torta makarana“ – Gradska galerija Antuna Gojaka

24. listopada 2012. (srijeda)

DAN GRADA MAKARSKE

07,30 sati                    Promenada Gradske glazbe Makarska – Gradska riva

POLAGANJE CVIJEĆA I PALJENJE SVIJEĆA:

09,30 sati                    Središnji križ Gradskog groblja u Makarskoj
09,50 sati                    Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu – Šetalište  dr. Franje Tuđmana
10,10 sati                    Spomenik hrvatskom branitelju – Šetalište dr. fra Jure Radća

◊◊◊

10,30 sati                   Svečano otvaranje Seizmološke postaje Makarskog primorjaGCOM (Gradski centar za obavješćivanje „Osejava“ Makarska)

12,00 sati                   Svečana sjednica Gradskog vijeća – Hotel Park

◊◊◊

 KULTURNO-ZABAVNI PROGRAM

14,00 sati                    Sajam mogućnosti – Kačićev trg
19,00 sati                   Predstavljanje Spomen-zbornika Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj  – Hotel Park
20,00 sati                    Koncert gradu: MUSICA MEDITERANA (solisti HNK Split) – Trg  Tina Ujevića

 25. listopada 2012. (četvrtak)
09,00 sati                    Humanitarno mjerenje tlaka i šećera u krvi (Crveni križ – Gradsko društvo Makarska) – ispred zgrade Grada Makarske
18,00 sati                    Predavanje Marinka Tomasovića: Osmanska Makarska 16./17. st. i muslimansko groblje – Gradski muzej Makarska

27. listopada 2012. (subota)
9,00 – 16,00 sati         Judo Kup Makarske – 1. memorijalni turnir Tajmira Nole – Gradska sportska dvorana (Organizator: Judo klub Biokovo Makarska)

28. listopada 2012. (nedjelja)
18,00 sati                    Izložba fotografija „More i planine“ – Hrvatsko-njemačko društvo Split-Makarska – Hotel Biokovo

MP

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh