Europa fascinirana ponudom ‘Škrinjice’

OŠ ‘Tučepi’ za Dane plodova zemlje s partnerima iz europskih zemalja

Osnovna škola ‘Tučepi’ i ove godine za Dane plodova zemlje  priredila priredbu i izložbu plodova zemlje u tučepskoj Lučici. Sve vrste mirisnog i začinskog bilja ponudila je Udruga ‘Škrinjica’ kao i likovne radove koje su tematski izradili učenici OŠ ‘Tučepi’, a roditelji i djelatnici škole pripremili su iznimno bogatu ponudu  peciva i kolača. Na priredbi OŠ ‘Tučepi’ bili su i djelatnici partnerskih škola iz još sedam zemalja koji zajednički rade na dvogodišnjem projektu „Fascinantni svijet bajki Europe“. Projekt je započeo u OŠ ‘Tučepi’ gdje su izradili naslovnicu knjige i napisali prvu bajku ‘EUgenia’. 

Izložba autohtonih plodova zemlje  našeg podneblja i domaćih proizvoda  upriličena u tučepskoj Lučici bila je humanitarno  prodajnog karaktera. Novci od prodaje izloženih delicija namijenjeni su za pomoć u liječenju jedne učenice. Slasne plodove zemlje i slastice kušali su i kupovali mnogi posjetitelji izložbe među kojima je bilo i stranih turista.

-Učeničke radove izradili su učenici od prvog do osmog razreda u okviru sekcija: Vrijedne ruke, Likovno-keramičarske i Ekološke sekcije koje djeluju u okviru Školske zadruge ‘Škrinjica’, kazala nam je Ivana Volarević,voditeljica Zadruge.

Fascinantni svijet bajki Europe

 Slavlje osnovnoškolaca u Tučepima uveličao je i ovotjedni susret 18 obrazovnih djelatnika: učitelja i ravnatelja iz 8 europskih zemalja i to – Francuske, Portugala, Njemačke, Švedske, Rumunjske, Grčke, Turske i Hrvatske.

Ovo je prvi projektni sastanak dvogodišnjeg projekta „  Fascinantni svijet bajki Europe“, navedenih europskih partnera. Ciljevi projekta su promicanje vlastitog jezika i nacionalnog identiteta, razvoj tolerancije i uvažavanja drugih kroz proučavanje kulturnog naslijeđa (bajki) partnerskih zemalja te razvoj komunikacijskih vještina i informacijsko-komunikacijskih tehnologija, doznajemo od Lolite Pašalić, ravnateljice OŠ ‘Tučepi’.

EUgenia iz Hrvatske putuje u Portugal

Cijela škola je sudjelovala u pripremi ovog projekta. Projekt je započeo pripremom prve knjige priča, bajki. Napravili smo naslovnicu  knjige i napisali prvu bajku.

EUgenia najprije putuje u Portugal, a tijekom sljedeće dvije godine i po ostalim zemljama partnerskih škola u kojoj će učenici zapisivati kao dnevnik što je doživjela na putovanju. Na kraju dvogodišnjeg putovanja odjenut ćemo EUgeniu i predstaviti u odjeći svih partnerskih zemalja. Ukratko, EUgenia je izronila tu iz mora, upoznala je morsku vilu, zatim biokovsku vilu, te ponijela  punu  zobnicu lijepih želja za sve učenike koji  nastavljaju  pisanje ove bajke pričama iz svojih zemalja na svojem jeziku. Ovo je prvi projektni sastanak, a bit će ih još sedam u partnerskih zemlja, ponosno će Marlena Bogdanović, nositeljica  projekta u OŠ ‘Tučepi’.

Autori naslovnice i prve bajke

Filip Mravičić, učenik sedmog razreda, autor je likovnog  ostvarenja na naslovnici ove knjige priča. A prvu bajku ‘EUgenia’  napisala je Antonia Žganjer, učenica trećeg razreda.

OŠ ‘Tučepi’.

  • Piše i snimila Janja Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh